Było tak pięknie, słonecznie i ciepło ale nagle wszystko się zepsuło. Wiatr, deszcz i niskie temperatury nie zachęcają do wytknięcia nawet kawałka nosa na zewnątrz. Warto więc się zabunkrować, zakocykować i cieszyć się życiem w czterech ścianach, gdzie nie wieje, nie pada i jest ciepło. Na poprawę nastroju warto też zapodać sobie wiosenne pyszności. Obecnie trwa sezon na szparagi, więc to najlepsza propozycja. Przykryte pierzynką z parmezanu będą wyśmienite. Od takiej ilości świeżości i zieleni na talerzu od razu humor Wam się poprawi.
Składniki (2 porcje)
pęczek szparagów
olej ryżowy
ząbek czosnku
świeżo starty parmezan
1. Wczesną wiosną szparagi są młodziutkie, więc łodygi na dole nie są
zdrewniałe. Czasami jednak, gdy szparagi zmężnieją i dolne części łodyg
staną się łykowate, trzeba obrać z łyka dolną część łodyg
2. Ugotuj szparagi na parze. Wystarczy im niewiele, tym bardziej, że będą jeszcze przez chwilę obsmażane. Maksimum 3 minuty. Będą ugotowane, ale ciągle jędrne
3. Na patelni rozgrzej olej i króciutko, dosłownie 2 minuty obsmażaj ugotowane uprzednio na parze szparagi wraz z drobno posiekanym czosnkiem.
4. Posyp świeżo startym parmezanem i od razu podawaj.
Szparagi biorą udział w tych akcjach:
Szparagi biorą udział w tych akcjach:
Simple asparagus with parmesan cheese
It was so beautiful, sunny and warm, but suddenly everything went wrong. Wind, rain and low temperatures do not convince me to spend time outdoors so I prefer to stay at home. Despite the weather I can have spring on my plate so simple asparagus dish is a really good choice. Healthy, easy to prepare and sooo delicious is a perfect mood enhancer.
Ingredients (2 servings)
bunch of asparagus
rice oil
freshly ground parmesan cheese
rice oil
freshly ground parmesan cheese
1 glove of garlic
1.In early spring, asparagus is very young, so bottom of the stems are still not woody. Sometimes, however, when asparagus gets older and bottom parts of the stems will become woody, you have to peel the bottom of the stem.
2. Steam asparagus for just the few. Maximum of 3 minutes, because it will be fried for a couple more minutes. Asparagus will be cooked but still firm
3. Heat oil on the pan and quickly fry asparagus together with garlic.
4. Spread parmesan cheese on hot asparagus and serve immediately
Smakowitości Joanno.
OdpowiedzUsuńSzparagi i parmezan.Klasyka i prostota.
Uwielbiam!
Tak Amber, to klasyka i prostota, ale jaka pyszna klasyka i prostota :-D
UsuńCudowne szparagi. Prosto i pysznie. Uwielbiam coś takiego:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam Ci Majanko w smak :-) Pozdrawiam cieplutko
UsuńApetycznie:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
Usuńlekko, szybko, smacznie.
OdpowiedzUsuńidealne szparagi! parmezan dodaje im charakteru ;]
Dokładnie tak, parmezan jest tą kropką nad i :-)
UsuńA tu sie przejasnilo po 6 tygodniach nieustannego deszczu. I jakos tak mi wiosennie w sercu, a na wiosne szparagi sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMaggie, zazdroszczę Ci tego przejaśnienia, bo tutaj pada, buuuuu. A szparagi wiosną w istocie cieszą oko swoją zielonością :-)
UsuńWyglądają świetnie! Mniam!
OdpowiedzUsuńDzieki Bon Appetit
Usuńdzisiaj jadłam na obiad, ale bez parmezanu. następnym razem na pewno je nim doprawię!
OdpowiedzUsuńM. następnym razem koniecznie spróbuj z parmezanem. Zaufaj Łasuchowi :-)
UsuńAsparagus and Parmesan cheese go so perfectly together! Lovely dish!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa :-D
UsuńKlasycznie i pysznie. Bardzo lubię tak podane szparagi:)
OdpowiedzUsuńNo to Konwalie w kuchni, trafiłam w Twój smak :-)
UsuńPiękne, piękne i jeszcze raz piękne. U mnie szparagi goszczą coraz częściej, ostatnio wczoraj, choć nie tak pięknie podane, za to tak smaczne, że o zdjęciach nie było mowy :-)
OdpowiedzUsuńJa też czasami tak mam Veggie, że coś jest tak smaczne, że nie zdążę wyciągnąć aparatu ;-)
Usuńale ładnie podane ;) chyba ich w końcu spróbuje! :D
OdpowiedzUsuńzapraszam, mr-broccoli.blogspot.com
Dzięki Cmeha. Spróbuj koniecznie :-D
Usuńaparagus and cheese are the best combination!
OdpowiedzUsuńYeah I sooo agree with you :-)
UsuńTaki prosty przepis, a bosko wygląda !
OdpowiedzUsuńDzięki Świeże jeżyny :-)
UsuńWstyd się przyznać, ja w tym roku jeszcze nie jadłam szparagów
OdpowiedzUsuńNatalio, no to zachęcam do nabycia drogą kupna i natychmiastowego spożycia tych pyszności :-)
UsuńUwielbiam proste w przygotowaniu przekąski, kiedy jestem bardzo głodna.. czas niestety gra na moją niekorzyść ;-p
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ja uwielbiam proste w przygotowaniu przekąski zawsze, nie tylko kiedy jestem bardzo głodna :-)
Usuń