poniedziałek, 15 czerwca 2015

Truskawkowo - gryczane smoothie śniadaniowe / Buckwheat groats and strawberry breakfast smoothie


Najpewniej nie ja jedna jestem zafascynowana blogiem My New Roots. Jest inspirujący i szalenie odkrywczy kulinarnie, więc jeżeli nigdy o nim nie słyszeliście, to zachęcam Was do odwiedzin. Wszystko, co tam znajdziecie jest proste, pyszne, piękne, ale przede wszystkim zdrowe. Takie jest też bezglutenowe i wegańskie smoothie, które przygotowałam na podstawie jednego ze śniadaniowych przepisów. Jednym ze składników jest kasza gryczana, więc to nie jest zwykłe smoothie, tylko pełnowartościowy posiłek. Właśnie dlatego to pomysł na śniadanie idealne. Zresztą sami się przekonajcie :-) 

I'm more than sure that I'm not the only one person that finds My New Roots blog truly fascinating.  It's not only inspiring but also innovative, so if you haven't heard about it you should definitely visit it. Everything that you find on My New Roots is simple, delicious, beautiful and last but not least healthy. These words can also describe vegan and gluten free breakfast smoothie that I prepared from one of Sarah's recipe for raspberry porridge. I called it smoorridge from a combination of "smoothie" and "porridge" words. It's the example of the perfect breakfast that is not only simple and delicious but has all the ingredients to help you easily kickstart even the most difficult and demanding day. 

 

Składniki (2-3 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: klik
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 - 3 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
125 ml mleka roślinnego lub wody
1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej zamień na syrop z agawy lub syrop klonowy)
sok z połówki cytryny - do smaku

1. Zalej kaszę gryczaną wodą z 1 łyżką octu jabłkowego lub soku z cytryny
2. Rano odlej wodę i dobrze przepłucz kaszę
3. W blenderze kielichowym zmiksuj mleko roślinne/ wodę, truskawki, miód (lub inny wegański składnik słodzący) i ekstrakt waniliowy
4. Dodaj kaszę gryczaną i kontynuuj miksowanie aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. 
5. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj udekorowane połówkami truskawek

English version

Ingredients (2-3 porcje)
Inspiration: click
3/4 cups of buckwheat groats
1 tablespoon of apple cider vinegar or lemin juice
1 tablespoon of vanilla extract
2 - 3 cups of strawberries (fresh or frozen) 
125 ml of vegan milk or water
1 łyżka miodu (if vegan replace with agave syrup or maple syrup)
juice from half of lemon

1. Soak buckwheat groats in water with apple cider vinegar or lemon juice overnight
2. Drain soaking water and rinse very well with fresh water
3. In a blender blend milk/water, strawberries, honey or vegan sweetener of your choice as well as vanilla extract 
4. Add buckwehat groats and blend until smooth.
5. Season with lemon juice, decorate with strawberries and serve

23 komentarze:

  1. Fantastyczne śniadanko :-) u mnie też królują koktajle :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, pożywne, zdrowe. Idealnie smoothie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne śniadanko, zdrowe i bardzo pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł :) Chętnie zrobię i wypiję na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że kasza bez gotowania! Niesamowite:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna dawka zdrowia na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samo zdrowie, podziwiam piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne smoothie! Tego blogu nie znam, ale może zajrzę. :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. This smoorridge is truly nice idea to have for breakfast! I will have to go an check some new recipes from Sarah on my new roots - she truly is an inspiration, but so are you ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam smoothie, połączenie kaszy gryczanej i truskawki to naprawdę ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy miks śniadaniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej a ja nie znałam tego bloga! Chętnie nadrobię zaległości - dzięki ;**!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam smoothie.. ale jakoś nie mogę się przełamać żeby wypić takie z kaszą czy owsianką.. kiedyś zrobiłam sobie taki zielony koktajl z pietruszka i niestety również mi nie posmakował :( Więc teraz pijam tylko owocowe smoothie z rana :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm, takie smoothie to ja lubię. pycha. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda że jeszcze nie czas na nasze pyszne ogrodowe truskawki. Malutkie ale aromatyczne jak mało które sklepowe :) Już mi sie marzy taki koktajl kiedy doczekam sie owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie, jak to jest z tą kaszą gryczaną w końcu. Sami wywodzimy się z ludów, które żywiły się tym, kasza wyparta została przecież przez ziemnikami, sądze, że to dla nas idealny element diety. Tym bardziej, ze w porównaniu do przenisy nie jest tak modyfikowana i ulepszana.

    OdpowiedzUsuń