środa, 21 marca 2018

Pasztet z wątróbki bez pieczenia


Jeżeli szukacie szybkich przepisów na święta wielkanocne, to dobrze trafiliście. Pasztet wątróbkowy bez wątpienia jest pyszny, choć oczywiście tylko dla fanów wątróbki, a na dodatek jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Intuicja podpowiada mi, że będzie gościł na moim stole dużo częściej niż z okazji Wielkanocy.




Składniki
przepis własny
ok. 750 g świeżej wątróbki z indyka pokrojonej na małe kawałki
1 duża cebula pokrojona w plasterki
ok. 50 ml whisky (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej (ja dodałam 3 szczypty) 
sól i pieprz do smaku
chlust sosu Worcestershire
olej rzepakowy lub inny, przeznaczony do smażenia 
ok. 1-2 łyżki prawdziwego masła
żurawina lub borówka do podania (opcjonalnie)

1. Na patelni podsmaż aż do zrumienienia cebulę na oleju wraz z odrobiną soli
2. Partiami dodawaj wątróbkę  smaż / duś do momentu kiedy wątróbka będzie całkowicie usmażona
3. Na ostatnie kilka minut dodaj whisky i poczekaj aż alkohol wyparuje
4. Włóż wątróbkę z cebulą do malaksera, Dodaj przyprawy i masło i miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji
5. Masa może być odrobinę rzadka. Nie przejmuj się. Po leżakowaniu w lodówce masło sprawi, że pasztet będzie zwarty
6. Wstaw do lodówki
7. Podawaj na świeżym pieczywie z dodatkowych chlustem sosu Worcestershire lub w wersji słodkiej z żurawiną lub borówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz