niedziela, 25 marca 2018

Kremowa łódzka zalewajka z wędzonym kurczakiem, śliwką kalifornijską i twarogiem



Wielkanoc to tradycyjnie czas żurku, ale moim zdaniem warto zerwać z tradycją i zamiast tradycyjnej zupy zaserwować zalewajkę i to nie byle jaką. Nie dość że gęstą i kremową, co może dziwić fanów klasycznej wersji, to na dodatek serwowaną w towarzystwie twarogu oraz śliwki kalifornijskiej, która daje zupie ciekawy, lekko słodkawy posmak. Jestem w tej wersji zalewajki zakochana po uszy i coś czuję, że tak szybko mi te gorące uczucia do tej zupy nie miną :-) Dlatego też tak gorąco zachęcam Was do jej spróbowania.






Składniki (3-4 porcje)
przepis Marty Edmunds ze zmianami
250 - 300 g wędzonego kurczaka 
2 średnie marchewki
ćwiartka selera korzeniowego
1 mały por
1 mała cebula 
3 ząbki czosnku 
2 liście laurowe 
50g śliwek kalifornijskich 
2 zieli angielskich 
100 ml śmietany do gotowania 
3 ziemniaki 
10 g suszonych grzybów 
1 łyżeczka suszonego majeranku 
ok. 300 ml zakwasu na barszcz
Sól i pieprz do smaku 

Do podania 

50 g śliwek kalifornijskich 
3-4 łyżki twarogu

1. Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. 

2. Do garnka dodać także kurczaka, liście laurowe, śliwki i ziele angielskie. 
3. Dodać litr wody. 
4. Zagotować. 
5. Gotować na dużym ogniu przez 45 minut. 
6. Po tym czasie odcedzić wywar. 

7. Kurczaka ostudzić, a następnie obrać mięso z kości.
8. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. 

9. Do wywaru dodać ziemniaki, grzyby, śmietanę do gotowania i majeranek. 
10. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Czasami trzeba dodać trochę więcej wody.
11. Dodać zakwas na barszcz i zagotować. 
12. Zmiksować blenderem. Jeżeli potrzeba dolać trochę wrzątku.
13. Dodać obranego z kości kurczaka. 
14. Gotować przez kolejne 10 minut. 
15. Doprawić solą i pieprzem. 
16. Drobno pokroić śliwki.
17. Na dnie talerzy lub misek ułożyć twaróg i śliwki i zalać gorącą zupą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz