Kolejny przepis na lody, które przygotowuje się dosłownie kilka chwil, choć i tak cierpliwość jest wskazana, bo trzeba poczekać aż zamarzną w lodówce ;-) Podaję Wam dwa przepisy: jeden z użyciem gotowej pulpy z mango z puszki, co jeszcze bardziej ułatwia ich przygotowanie, a drugi na bazie świeżego mango dla tych z Was, którzy unikają zapuszkowanych produktów jak ognia i wolą samą naturę. Obie wersje przetestowane i obie pyszne, choć treściwe :-)
WERSJA Z PULPĄ Z MANGO
Składniki:
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%) - schłodzonej w lodówce
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego (ok. 250 g) - schłodzonego w lodówce
750 g pulpy z mango z puszki - schłodzonej w lodówce
Przepis dla osób nie używających maszyny do robienia lodów
1. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło 2. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
3. Dodaj pulpę z mango i ostatni raz dobrze wymieszaj
4. Umieść masę w pojemniku i włóż do zamrażarki na minimum 8 godzin
Przepis dla osób używających maszynę do robienia lodów
1. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
2. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
3. Dodaj pulpę z mango i ostatni raz dobrze wymieszaj
4. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
2. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
3. Dodaj pulpę z mango i ostatni raz dobrze wymieszaj
4. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
WERSJA ZE ŚWIEŻYM MANGO
Składniki:
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%) - schłodzonej w lodówce
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) - schłodzonego w lodówce
ok 6 średnich owoców mango - schłodzonych w lodówce
2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj zmiksowane owoce mango i dobrze wymieszaj
5. Umieść masę w pojemniku i włóż do zamrażarki na minimum 8 godzin
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%) - schłodzonej w lodówce
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) - schłodzonego w lodówce
ok 6 średnich owoców mango - schłodzonych w lodówce
Przepis dla osób nie używających maszyny do robienia lodów
1. Obierz owoce mango, pozbądź się pestek i zmiksuj2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj zmiksowane owoce mango i dobrze wymieszaj
5. Umieść masę w pojemniku i włóż do zamrażarki na minimum 8 godzin
Przepis dla osób używających maszynę do robienia lodów
1. Obierz owoce mango, pozbądź się pestek i zmiksuj
2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj zmiksowane owoce mango i dobrze wymieszaj
5. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj zmiksowane owoce mango i dobrze wymieszaj
5. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz