Uwielbiam takie serniki na zimno. Na kruchym spodzie, maziste ale jednocześnie niebywale lekkie. Ten na dodatek ma smak mojego ulubionego mango. Trudno się od takich pyszności oderwać i jeszcze trudniej uniknąć sernikowego uzależnienia.
Składniki (na foremkę o średnicy 23cm)
Źródło: klik
Składniki na ciasteczkowy spód
150 g ciasteczek digestive (koniecznie takie ciastka. Inne nie wychodzą tak dobrze)70 g masła
Składniki na masę sernikową
400 g sera twarogowego, tłustego, zmielonego trzy razy lub zmielonego w malakserze (jak wybieram tę drugą opcję i dzięki temu ser jest aksamitny i gładki. Bez ani jednej grudki)
250 ml schłodzonej tłustej śmietany 36%
2 łyżki soku z cytryny
500 g pulpy z mango z puszki
22 g żelatyny
130g cukru pudru
70 ml zimnej wody
Do dekoracji (opcjonalnie):
plasterki mango
kwaśne owoce np, maliny, porzeczki, granat czy marakuja
Sposób wykonania ciasteczkowego spodu
1. Roztop masło i pozwól, żeby odrobinę ostygło
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze
3. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz wszystko zmiksuj
4. Wyłóż formę na sernik masą ciasteczkową i wyrównaj
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej
Sposób wykonania masy sernikowej
1. W misie miksera umieść zmielony lub przepuszczony przez malakser ser biały, pulpę z mango, cukier puder i sok z cytryny i dobrze zmiksuj pazurkami do ubijania śmietany
2. Wymieszaj żelatynę z zimną wodą i odstaw na 10 minut
3. Podgrzej żelatynę, cały czas mieszając, do momentu kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści.4. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej. Wymieszaj i sprawdź czy nie ma grudek. Dodaj jeszcze w ten sam sposób kilka łyżek masy serowej
5. Przelej całą żelatynę do masy serowej i szybko i dobrze zmiksuj,
6. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno
7. Dodaj ubitą śmietanę do masy serowej w dwóch seriach i delikatnie wymieszaj
8. Przelej masę sernikową na uprzednio schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj i schładzaj przez minimum 5 godzin a najlepiej przez całą noc
9. Opcjonalnie przed podaniem udekoruj cienkimi plastrami mango ułożonymi w kwiat i kwaśnymi owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz