środa, 1 sierpnia 2018

Proste lody kawowe


Upały nie odpuszczają, więc mam dla Was ratunek w postaci lodów kawowych. W moim prywatnym rankingu najlepszych smaków stoją zdecydowanie na podium obok lodów z czarnej porzeczki i sorbetu rabarbarowego. Mocna kawa łagodzi słodycz mleka skondensowanego, więc lody nie są tak przeraźliwie słodkie jak kajmakowe czy czekoladowe.



Składniki:
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%) - schłodzonej w lodówce
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) - schłodzonego w lodówce
4 mocne kawy
2-3 łyżki zmielonych ziaren kawy


Przepis dla osób nie używających maszyny do robienia lodów 
1. Zaparz 4 kawy z minimalnej  ilości wody żeby wyszły mocne i aromatyczne i schłodź je w lodówce
2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj schłodzone kawy oraz zmielone ziarna kawy
5. Umieść masę  w pojemniku i włóż do zamrażarki na minimum 8 godzin


Przepis dla osób używających maszynę do robienia lodów 
1. Zaparz 4 kawy z minimalnej  ilości wody żeby wyszły mocne i aromatyczne i schłodź je w lodówce
2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj schłodzone kawy oraz zmielone ziarna kawy
5. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz