Upały nie odpuszczają, więc mam dla Was ratunek w postaci lodów kawowych. W moim prywatnym rankingu najlepszych smaków stoją zdecydowanie na podium obok lodów z czarnej porzeczki i sorbetu rabarbarowego. Mocna kawa łagodzi słodycz mleka skondensowanego, więc lody nie są tak przeraźliwie słodkie jak kajmakowe czy czekoladowe.
Składniki:
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%) - schłodzonej w lodówce
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) - schłodzonego w lodówce
4 mocne kawy
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%) - schłodzonej w lodówce
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) - schłodzonego w lodówce
4 mocne kawy
2-3 łyżki zmielonych ziaren kawy
Przepis dla osób nie używających maszyny do robienia lodów
1. Zaparz 4 kawy z minimalnej ilości wody żeby wyszły mocne i aromatyczne i schłodź je w lodówce2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj schłodzone kawy oraz zmielone ziarna kawy
5. Umieść masę w pojemniku i włóż do zamrażarki na minimum 8 godzin
Przepis dla osób używających maszynę do robienia lodów
1. Zaparz 4 kawy z minimalnej ilości wody żeby wyszły mocne i aromatyczne i schłodź je w lodówce
2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj schłodzone kawy oraz zmielone ziarna kawy
5. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
2. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
3. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
4. Dodaj schłodzone kawy oraz zmielone ziarna kawy
5. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz