Uwielbiam warzywne curry za to, że są aromatyczne od przypraw, pełne warzyw a na dodatek treściwe. Takie jest też i curry ze słodkimi ziemniakami i zielonym groszkiem: pyszne, zdrowe i pożywne :-)
I'm a big fan of different varieties of curries. They are full of healthy vegetables and fragrant spices, and that's what I like the most about them. They are a perfect dinner option as is this sweet potato and green peas curry: delicious and healthy.
Składniki (5 porcji) scroll down to English
Inspiracja: klik
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
3 łyżki oleju ryżowego
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 cm kawałek imbiru, starty
1 świeża papryczka chilli, drobno posiekana
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka kurkumy
1 duża marchewka, pokrojona na 1 cm plastry
ok. 300 g ugotowanej cieciorki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży słodki ziemniak, pokrojony w 1-2 cm kostkę
2-3 szklanki wrzątku
ok 100 ml mleka kokosowego
ok. 100 g mrożonego zielonego groszku
ugotowany ryż basmati do podania.
szczypta soli
ok 2 łyżeczek cukru
sok z cytryny
1. Podsmaż cebulę, imbir, chilli i czosnek na oleju ryżowym z odrobiną soli
2. Po około 2-3 minutach dodaj przyprawy i podsmażaj jeszcze przez chwilę, pilnując, żeby przyprawy się nie przypaliły
3. Dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, cieciorkę, słodkiego ziemniaka i wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok 20 - 30 minut)
4. Dodaj mleko kokosowe, zielony groszek i gotuj jeszcze przez kilka minut
5. Dopraw cukrem i sokiem z cytryny
6. Podawaj z ryżem basmati
English version
Ingredients (5 servings)
Inspiration: click
1 large onion, finely sliced
3 tablespoons of rice oil
3 cloves of garlic, finely chopped
2 cm piece of fresh ginger, finely grated
1 fresh chilli, finely chopped
2 teaspoon of garam masala
2 teaspoon of cumin
1 teaspoon of turmeric
1 large carrot, cut into 1cm slices
around 300 g cooked chickpeas (or canned - rinsed and drained)
2 tablespoons of tomato paste
1 large sweet potato, cut into 1-2 cm pieces
2-3 cups of boiling water
around 100 ml coconut milk
around 100g frozed green peas
basmati rice for serving
pinch o salt
around 2 teaspoons of sugar
lemon juice
1. Fry onion, ginger, chilli and garlic with rice oil and a pinch of salt
2. After 2-3 minutes add spices and fry for a couple of minutes, taking care not to burn spice, cause they will turn bitter
3. Add carrot, tomato paste, chickpeas, sweet potato and water. Bring to a boil, reduce the heat and simmer on a low heat until vegetables are tender (approximately 20-30 minutes)
4. Add coconut milk and green peas and simmer for few more minutes
5. Season with sugar and lemon juice
6. Serve with basmati rice
Niech ja tylko dorwę bataty! Kusisz :)
OdpowiedzUsuńOjej jak mi się takich batów :) Pycha!
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam curry z batatami <3 <3
OdpowiedzUsuńPyszności. Zjadłabym z chęcią miseczkę :-)
OdpowiedzUsuńświetne danie!
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie łączyłyśmy curry z batatami :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, świetne jednym słowem :)
OdpowiedzUsuńTo lubie Skoraczku, to lubie :) Mniam!
OdpowiedzUsuńtak apetycznie brzmi, że przez monitor aż prawie czuję to curry :)
OdpowiedzUsuńBataty zdobyły ostatnio wielkie uznanie w mojej kuchni :) Chętnie też wykorzystałabym je w takim przepisie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki. Uwielbiam używać i mieszać orientalne przyprawy ze sobą, ich połączneie zawsze jest unikalne; )
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie dania :) Pysznie wyszło!
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne danie!
OdpowiedzUsuńlubię takie potrawki, świetnie rozgrzewają! :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe curry!
OdpowiedzUsuńSweet potatoes and curry is a fantastic combination! Looks great!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie aromatyczne dania! Pycha!
OdpowiedzUsuńJęzyk mi zwisa nisko. Idę szukać batatów :))
OdpowiedzUsuńMyślę, że to świetny przepis na warzywne curry. Nie jednokrotnie robiłam już curry z batatów i zawsze spakowało bardzo dobrze ;)
OdpowiedzUsuńAleż smacznie to wygląda Joasiu! Mniam, zjadłabym chętnie,. :)
OdpowiedzUsuńJuż same zdjęcia wołają, zjedz mnie...pyszności :)
OdpowiedzUsuńPycha ,super danie.
OdpowiedzUsuńMam coś co nazywa się ślinotokiem kiedy czytam taki przepis. Zrobiłas genialne danie i tak kusisz teraz :)
OdpowiedzUsuńTo są moje ulubione klimaty. Częstuję się w ciemno :)
OdpowiedzUsuńI too love curries, and this version with coconut milk, ginger and peas sounds delicious!
OdpowiedzUsuńwow... ależ to wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńjakie idealne curry <3
OdpowiedzUsuńtakie lubię, pożywne i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie szczególnie na dzisiejszą ponura i deszczową aurę. Rozgrzeje i rozweseli :)
OdpowiedzUsuńwyszła mi całkiem smaczna zupa :D
OdpowiedzUsuńdla mnie idealne:)
OdpowiedzUsuńSmaczne i szybkie. Idealne w sezonie jesienno - zimowym do pracy :)
OdpowiedzUsuń