Kolejna, ale jeszcze nie ostatnia, walentynkowa propozycja. Świeża, zdrowa, dietetyczna i w dodatku całkowicie wegańska. Możecie pałaszować ją bez oglądania się na kalorie i absolutnie bez żadnego poczucia winy. To jeden z moich ulubionych, tzw. "zdrowych" deserów, który przygotowuję nie tylko na walentynki. Deser jest lekko gorzkawy no i kwaskowaty, bo nie dodaję ani grama cukru. Idealnie komponuje się więc z gęstym, słodkim sosem wiśniowym domowej roboty, który przełamuje delikatną gorycz pomarańczy.
Do pewnego momentu przygotowywałam go w wersji niewegetariańskiej z dodatkiem żelatyny, ale na pewnym etapie rozwoju żelatynę zamieniłam na agar-agar. Niełatwo mi się jednak było przestawić, bo w trakcie studiowania agar przewijał się tylko i wyłącznie jako laboratoryjna pożywka dla bakterii. Stąd też przez długi okres czasu występowała u mnie niechęć do kuchennych eksperymentów z agarem. Zupełnie niepotrzebnie, bo agar jest dużo łatwiejszy w użyciu niż żelatyna. Zastyga w wyższej temperaturze niż zwierzęca galaretka, więc jest bardziej stabilny podczas serwowania, no i zdrowszy, choć zdecydowanie droższy, ale wierzę, że to ostatnie może się zmieni.
Składniki (1 serce jak na fotografii lub dwie małe porcje)
200-250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
łyżeczka agaru
sos wiśniowy do dekoracji
1. Zagotuj sok pomarańczowy
2. Do gorącego soku dodaj agar i starannie wymieszaj
3. Przelej do formy, w które galaretka ma zastygnąć
4. Schładzaj w lodówce aż galaretka pomarańczowa zastygnie
5. Podawaj z dodatkiem słodkiego sosu wiśniowego
English version:
Healthy,
delicious and vegan dessert, so absolutely guilty free. It's tangy and a
little bit bitter and is perfectly complimented by sweet cherry
homemade sauce or confiture.
I used to prepare this jelly from gelatine, but this certainly was not a
vegetarian nor vegan version. At some point I switched from gelatine
into agar and actually loving it. Agar i much more healty than gelatine
and easier to work with since it sets fast at around 40-50 centigrades,
so does not require refrigeration to be firm.
Ingredients (2 servings or one big heart as on the photo)
200-250ml of freshly pressed orange juice
1 tsp of agar
sweet cherry sauce or confiture
1. Bring orange juice to boiling point
2. Add agar and stir to dissolve it completely
3. Pour into moulds and refrigerate
4. Serve with an addition of cherry homemade sauce or confiture
Kiedyś robiłam galaretkę z soku i z miąższu pomarańczy. To prawda, że jest o niebo lepsza od zwykłej! I zdrowy deser! Mniam!
OdpowiedzUsuńPyszne serce!
OdpowiedzUsuńWalentynek nie celebruję,więc zjadłabym je od razu.
Jestem zaskoczona, że nie ma żelatyny i bardzo się cieszę, na pewno wypróbuję deserek, wygląda fantastycznie:))
OdpowiedzUsuńjestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńurocza galaretka, bez konserwantów, w pełni domowa i zdrowa.
a jaki kolor energetyzujący!
wspaniałe to serce , nie dość ,że piękne to i zdrowe dla serca , wspaniałe
OdpowiedzUsuńŚliczne to serduszko i pomysłowe.
OdpowiedzUsuńPiękne serduszko!:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Aż trudno uwierzyć, że z tak małej ilości składników można wyczarować coś tak uroczego:)
OdpowiedzUsuńSerduszko doprawdy przecudnej urody, a jakoze nie jestem ani veganinem ani wegetarianinem to moglbym sobie je zjesc z lodami na przyklad! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńArek dobrze prawi, ja tez oczyma duszy mojej widze obok tego serca kulke waniliowych lodow :)
OdpowiedzUsuń@ Arek i Maggie
OdpowiedzUsuńTe lody to świetny pomysł!!!
Cudne to serduszko! I choc nie jestem fanka 'zelatynowej' konsystencji (nawet jesli to tylko agar ;)), to takim serduszkiem z checia bym sie poczestowala :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I gratuluje pomyslu :)
Cudownie się błyszczy to serduszko;)
OdpowiedzUsuńKażdy pomysł jest dobry na okazanie uczuć ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Wygląda uroczo i idealnie się błyszczy. Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszło to serducho :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, szkoda, ze już po walentynkach ;)
OdpowiedzUsuńsalut monsier le photografier cuisinier bravo bravo poure l'ar doeuf tres bonne surprise
OdpowiedzUsuń