sobota, 12 maja 2012

Szparagi pod pierzynką z parmezanu / Asparagus with parmesan cheese

Było tak pięknie, słonecznie i ciepło ale nagle wszystko się zepsuło. Wiatr, deszcz i niskie temperatury nie zachęcają do wytknięcia nawet kawałka nosa na zewnątrz. Warto więc się zabunkrować, zakocykować i cieszyć się życiem w czterech ścianach, gdzie nie wieje, nie pada i jest ciepło. Na poprawę nastroju warto też zapodać sobie wiosenne pyszności. Obecnie trwa sezon na szparagi, więc to najlepsza propozycja. Przykryte pierzynką z parmezanu będą wyśmienite. Od takiej ilości świeżości i zieleni na talerzu od razu humor Wam się poprawi.




Składniki (2 porcje)
pęczek szparagów
olej ryżowy
ząbek czosnku
świeżo starty parmezan 
1. Wczesną wiosną szparagi są młodziutkie, więc łodygi na dole nie są zdrewniałe. Czasami jednak, gdy szparagi zmężnieją i dolne części łodyg staną się łykowate, trzeba obrać z łyka dolną część łodyg
2. Ugotuj szparagi na parze. Wystarczy im niewiele, tym bardziej, że będą jeszcze przez chwilę obsmażane. Maksimum 3 minuty. Będą ugotowane, ale ciągle jędrne
3. Na patelni rozgrzej olej i króciutko, dosłownie 2 minuty obsmażaj ugotowane uprzednio na parze szparagi wraz  z drobno posiekanym czosnkiem.
4. Posyp świeżo startym parmezanem i od razu podawaj.

Szparagi biorą udział w tych akcjach:



English version
Simple asparagus  with parmesan cheese

It was so beautiful, sunny and warm, but suddenly everything went wrong. Wind, rain and low temperatures do not convince me to spend time outdoors so I prefer to stay at home. Despite the weather I can have spring on my plate so simple asparagus dish is a really good choice. Healthy, easy to prepare and sooo delicious is a perfect mood enhancer.
Ingredients (2 servings) 
bunch of asparagus 
rice oil
freshly ground parmesan cheese
1 glove of garlic


1.In early spring, asparagus is very young, so bottom of the stems are still not woody. Sometimes, however, when asparagus gets older and bottom parts of the stems will become woody, you have to peel the bottom of the stem.  
2. Steam asparagus for just the few. Maximum of 3 minutes, because it will be fried for a couple more minutes. Asparagus will be cooked but still firm 
3. Heat oil on the pan and quickly fry asparagus together with garlic. 
4. Spread parmesan cheese on hot asparagus and serve immediately 

30 komentarzy:

  1. Smakowitości Joanno.
    Szparagi i parmezan.Klasyka i prostota.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Amber, to klasyka i prostota, ale jaka pyszna klasyka i prostota :-D

      Usuń
  2. Cudowne szparagi. Prosto i pysznie. Uwielbiam coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam Ci Majanko w smak :-) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  3. lekko, szybko, smacznie.
    idealne szparagi! parmezan dodaje im charakteru ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, parmezan jest tą kropką nad i :-)

      Usuń
  4. A tu sie przejasnilo po 6 tygodniach nieustannego deszczu. I jakos tak mi wiosennie w sercu, a na wiosne szparagi sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, zazdroszczę Ci tego przejaśnienia, bo tutaj pada, buuuuu. A szparagi wiosną w istocie cieszą oko swoją zielonością :-)

      Usuń
  5. dzisiaj jadłam na obiad, ale bez parmezanu. następnym razem na pewno je nim doprawię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. M. następnym razem koniecznie spróbuj z parmezanem. Zaufaj Łasuchowi :-)

      Usuń
  6. Asparagus and Parmesan cheese go so perfectly together! Lovely dish!

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasycznie i pysznie. Bardzo lubię tak podane szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to Konwalie w kuchni, trafiłam w Twój smak :-)

      Usuń
  8. Piękne, piękne i jeszcze raz piękne. U mnie szparagi goszczą coraz częściej, ostatnio wczoraj, choć nie tak pięknie podane, za to tak smaczne, że o zdjęciach nie było mowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czasami tak mam Veggie, że coś jest tak smaczne, że nie zdążę wyciągnąć aparatu ;-)

      Usuń
  9. ale ładnie podane ;) chyba ich w końcu spróbuje! :D

    zapraszam, mr-broccoli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. aparagus and cheese are the best combination!

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki prosty przepis, a bosko wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wstyd się przyznać, ja w tym roku jeszcze nie jadłam szparagów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, no to zachęcam do nabycia drogą kupna i natychmiastowego spożycia tych pyszności :-)

      Usuń
  13. Uwielbiam proste w przygotowaniu przekąski, kiedy jestem bardzo głodna.. czas niestety gra na moją niekorzyść ;-p


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam proste w przygotowaniu przekąski zawsze, nie tylko kiedy jestem bardzo głodna :-)

      Usuń