czwartek, 7 listopada 2013

Ciastka z czekoladą i kajmakiem / Dulce de leche and chocolate cookies


Nie mogłam. Po prostu nie mogłam nie upiec tych ciastek. Nie dość, że mają w sobie kawałki czekolady, to jeszcze pięknie pachną i smakują przesłodkim kajmakiem. Od teraz to moje ulubione ciastka. Idealnie smakują ze szklanką mleka, jak radzi Dorotka z Moich Wypieków, która jest autorką tego przepisu, ale są też świetne jako prezent, czy też przesłodka przegryzka podróżna. 

These cookies are, without hesitation, the best of the best. Not only they contain bits and pieces of chocolate but also a fair amount of my favourite and supersweet dulce de leche. That's why they've become my favourite cookies. They are the best with a glass of milk but will also be a perfect gift or a snack during long and short trips. 




Składniki scroll down to English version 
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g masy kajmakowej z puszki 
4 łyżki cukru 
170 g mąki pszennej
szczypta soli 
100 g czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki (ja użyłam mlecznej, choć z oryginalnym przepisie jest gorzka)

1.Miksuj masło, masę kajmakową i cukier na jednolitą masę 
2. Wmieszaj mąkę i szczyptę soli
3. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i ostatni raz dobrze wymieszaj 
4. Ciasto formuj w małe kulki, spłaszczaj je dłonią i układaj na papierze do pieczenia w dużych odstępach, bo ciastka trochę się rozejdą na boki 
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 ºC przez około 13-15 minut aż brzegi lekko się zarumienią 
6. Ostudź 

English version
Ingredients 
100 g of butter at room temperature
100 g of dulce de leche
4 tablespoons of sugar
170 g flour
a pinch of salt 
100 g of chocolate, chopped (I used milk chocolate, but the original recipe call for bitter chocolate)

1. Mix butter, dulce de leche and sugar 
2. Add flour, a pinch of salt and mix everything well once again
3. Add chopped chocolate and mix once again
4. Form small balls from the cookie dough, flatten them and arrange on the non-stick baking paper
5. Bake in the oven at 190 ºC for around 13-15 minutes until edges turn golden brown
6. Allow to cool

Inspiracja: klik / Inspiration: click

48 komentarzy:

  1. Och fantastyczne!
    Sięgam po ciasteczko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A sięgaj. Dla Ciebie zawsze trzymam w zanadrzu :-)

      Usuń
  2. ah muszą być boskie! i jeszcze te śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są boskie :-) i cieszę się, że zdjęcia się podobają :-)

      Usuń
  3. wyglądają świetnie:) mogę jedno?

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być słodkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko, moje smaki:D cudowne są! muszę takie mieć:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj są cudowne, więc zachęcam Cię Antenko do ich upieczenia :-)

      Usuń
  6. Jak ja lubię czas ciasteczek, te na pewno zrobię, myślisz że można pominąć cukier czy będą mało słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie byłyby pewnie ciut za mało słodkie hihihi, ale można poeksperymentować ;-)

      Usuń
  7. Supersłodkie zestawienie smaków, baardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacha! Do mleka, do kawki w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No jak z kajmakiem, to z góry są skazane na sukces :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasteczka Asiu. A zdjęcia piękne.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko pięknie i pozdrawiam też cieplutko :-)

      Usuń
  11. muszą być pyszne :) nabrałam na takie wielkiego apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aaaaa....ja tez chce takie ciasteczko! Chociaz jedno! Wygladaja oblednie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie pożarte niestety Majko, ale z kolejnej porcji kilka Ci zostawię :-D

      Usuń
  13. Stanowczo na jednym bym nie skończyła...:)!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale cudowne ciasteczka:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś pięknego! Chyba też będę się musiała zabrać za ich upieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczne ciasteczka. : )
    Bardzo ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Toż to istne ciasteczkowe potwory ! Jak raz si e ich spróbuje - to po kolejne ręka się sama wyciąga i ciężko nad tym zapanować :):):) / wiem , bo upiekłam :) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zaiste, od tych ciasteczek bardzo szybko można się uzależnić :-)

      Usuń
  18. Hm..połaczenie czekolady i masy kajmakowej to jest to! Koniecznie muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń