Mam nadzieję, że wszystko, co świąteczne zostało już zjedzone i macie zarezerwowane trochę miejsca na przepyszny deser. Miniserniczki na zimno z białą czekoladą to także prosta, ale i wykwintna propozycja dla tych z Was, którzy planują zorganizować u siebie w domu sylwestrowe szaleństwa. Chrupki ciasteczkowy spód, przesłodka masa sernikowa a na wierzchu słodkie, ale jednocześnie odrobinę cierpkie nasiona granatu tworzą cudowną kompozycję smaków. Jeżeli jednak macie problem z kupieniem granatu, możecie śmiało zastąpić go innymi kwaskowatymi owocami, które przełamią i zrównoważą przesłodką masę sernikową. Na myśl przychodzą mi bardziej popularne maliny, jagody, truskawki, ale także rzadziej spotykana marakuja. Warto poeksperymentować :-)
Just before New Year's Eve celebrations I show you how to prepare easy and oh sooo delicious no-bake minicheesecakes with white chocolate and pomegranate. Served in elegant glasses or simply in jars they will be perfect compliment to any New Year's Eve party together with a glass of champagne.
Składniki (6 porcji) scroll down for English
Inspiracja: klik
16 herbatników digestive
2 łyżki masła
250 g serka Philadephia
120 g białej czekolady
90 g cukru pudru
120 ml tłustej śmietany (36%) - najlepiej prosto z lodówki
1 duży granat (granat można zastąpić malinami, borówkami amerykańskimi truskawkami, jagodami i całą masą innych owoców. Polecam te kwaśne dla zrównoważenia słodyczy masy sernikowej)
1. Roztop masło i pozwól, żeby odrobinę ostygło
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze, albo w misce za pomocą tłuczka
3. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz wszystko zmiksuj
4. Wyłóż 6 szklanek lub słoików masą ciasteczkową i wyrównaj
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej
6. Ubij śmietanę na sztywno
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze, albo w misce za pomocą tłuczka
3. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz wszystko zmiksuj
4. Wyłóż 6 szklanek lub słoików masą ciasteczkową i wyrównaj
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej
6. Ubij śmietanę na sztywno
7. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź
8. W drugiej misce ubij serek Philadelphia wraz z cukrem pudrem
9. Do serka dodaj roztopioną i ostudzoną białą czekoladę i jeszcze raz dobrze zmiksuj
10. Do masy serowej wmieszaj delikatnie ubitą śmietanę
11. Delikatnie umieść masę serową na ciasteczkowym spodzie
12. Udekoruj nasionami granatu i schładzaj w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem
English version
Ingredients (6 servings)
Inspiracja: click
16 digestive cookies
2 tablespoons of butter
250 g of Philadephia cheese
120 g of white chocolate
90 g of powder sugar
120 ml of double cream (36%) - refrigerated
1 big pomegranate (it can be replaced with raspberries, blueberries, strawberries or any other sour fruits)
1. Melt the butter and allow to cool slightly
2. Process cookies in a food processor until small crumbs are formed
3. Add melted butter and process once again in a food processor
4. Transfer the cookie mix into 6 servings cups or jars and press to the bottom
5. Refrigerate while preparing the cheesecake filling
6. Whip cream until stiff
2. Process cookies in a food processor until small crumbs are formed
3. Add melted butter and process once again in a food processor
4. Transfer the cookie mix into 6 servings cups or jars and press to the bottom
5. Refrigerate while preparing the cheesecake filling
6. Whip cream until stiff
7. Melt white chocolate in water bath and allow to cool
8. In a separate bowl whip Philadelphia cheese with powder sugar
9. Add melted white chocolate to the cream cheese and whip once again
10. Fold whipped cream into cheesecake batter
11. Spoon cheesecake mixture over cookie crumbs
12. Decorate with pomegranate seeds and refrigerate at least an hour before serving
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńChociaż tego,co nazywa się ,białą czekoladą' nie znoszę...
Dobrze wiem, że nie wszyscy lubią to "białe mydło" zwane też błędnie białą czekoladą. Mam nawet takich białoczekoladowych niejadków w rodzinie. Zdradzę Ci jednak w sekrecie że te serniczki będą równie pyszne bez tego białego dodatku, z odrobinę zwiększoną ilością cukru pudru :-)
UsuńCudowne! Świetny pomysł na efektowny deser :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić Madziu :-)
UsuńU mnie jeszcze są świąteczne ciasta, więc na deserek się teraz nie skuszę, ale może kiedy indziej :)>
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. :)
Pozdrowienia serdeczne
Skuś się koniecznie jak już wyjesz wszystkie świąteczne pyszności, bo warto. Pozdrawiam Majanko cieplutko :-)
Usuńpięknie wyglądają :) tym bardziej że forma podania zupełnie mnie zaskoczyła! czytając tytuł miałam już jakieś wyobrażenie serniczków a tu niespodzianka !
OdpowiedzUsuńFajnie, że udało mi się Ciebie zaskoczyć :-)
UsuńZ granatem to takie nieco egzotyczne zestawienie, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńZaiste odrobinę egzotycznie, ale u nas jest teraz wysyp granatów z importu, więc aż żal byłoby tego nie wykorzystać :-)
UsuńNie mam już miejsca, ale na takie cudeńko chyba jakieś się jednak znajdzie ;)
OdpowiedzUsuńHa ha ha, znam to uczucie ;-)
UsuńBiała czekolada jak dla mnie do pominięcia, reszta pyszna i na dodatek granat, który uwielbiam. Pycha i choć padam z przejedzenia ręka sama się wyciąga do tej szklaneczki.
OdpowiedzUsuńBiałą czekoladę można spokojnie pominąć. I tak będzie pysznie i troszkę lżej i wtedy ręka wyciągać się będzie zaiste jeszcze chętniej :-)
UsuńFabulous presentation Joanna! Looks delightfully fresh and delicious!
OdpowiedzUsuńThank you Tessa so much :-)
UsuńAleż to musi być pyszne! Z białą czekoladą obłędne! :)
OdpowiedzUsuńO widzę, że entuzjastka białej czekolady drugą entuzjastkę zrozumie :-)
UsuńSzybki i smaczny deser- lubię!
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
UsuńWspaniały deser! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję i dziękuję i nawzajem :-)
UsuńSą cudowne!
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację Zielaczku :-)
UsuńZabieram ze soba tę śliczną i apetycznie wyglądającą szklaneczkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę w Nowym Roku wszelkiej pomyślności oraz świetnych kulinarnych pomysłów :)
Częstuj się :-) Najlepszego i dla Ciebie :-)
Usuńobłędnie się prezentuje:) lubię tego typu desery:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że takie desery Ci smakują ;-)
Usuńświetnie wyglądają i ten granat przełamujący słodycz:)
OdpowiedzUsuńTak granat pełni tu bardzo ważną rolę :-)
UsuńMy Sister loves Cheese Cake
OdpowiedzUsuńI will send her your Blog
This look so Good
Thank you Sophia :-) If your Sis loves cheesecakes, then these cheesecakes are definitely a treat for her :-)
Usuń