Z tą kawą jest dokładnie tak samo jak z delicjami czy markizami. Każdy znajdzie swój sposób na wypicie tego napoju. Niektórzy wypiją kawę a potem wyjedzą łyżeczką białą słodkość, niektórzy najpierw wydobędą z dna, nie bez trudu, gęste mleko a dopiero potem podrażnią swoje kubki smakowe goryczą kawy, ale wiem dobrze, że będą i tacy, którzy wymieszają dwie warstwy w celu uzyskania przesłodkiej, mocnej kawy z mlekiem. Ciekawa jestem w jaki sposób Wy pilibyście tę kawę?
When I saw this recipe, I knew immediately that this is the coffee for me. Sweetened condensed milk give a coffee not only a really sweet kick but also concentrated milky flavour and that's exactly what I search in every cup of coffee. From now on latte and cappucino are so passee :-)
Składniki (1 porcja) scroll down for English
Inspiracja: klik
porcja mocnej kawy
taka sama ilość słodkiego mleka skondensowanego
1. Na dno szklanki wlej mleko
2. Na mleko, ostrożnie wlej kawę, żeby utworzyły się warstwy
English version
Ingredients (1 serving)
Inspiration: click
1 serving of strong, freshly brewed coffee
the same amount of sweetened condensed milk1. Pour sweetened condensed milk on the bottom of serving glass
2. Slowly pour coffee on top of sweetened condensed milk, so that two layers are formed
Ja bym oczywiście wymieszała i dopiero wypiła.
OdpowiedzUsuńWypicie samego skondensowanego słodzonego mleka jest nieco ekstremalnym doznaniem...
Hmmmm, ja jestem fanką "białej czekolady", więc wypicie samego słodzonego mleka skondensowanego nie jest dla mnie aż takim ekstremum ;-)
UsuńAż mi kawą zapachniało ! :):)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj piję białą kawę, ale bez dodatku cukru. Przez Ciebie słodkiej mi się zachciało ! :):):)
Wszystkiego dobrego Ci życzę w Nowym Roku. Niech Ci się darzy !
Słodka kawa też jest dobra. Ja na przykład toleruję tylko słodką, a wręcz przesłodzoną :-) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i dla Ciebie :-)
UsuńFajne zdjęcie, które dzieli na 2 warstwy:-)) Joasiu, pomyślności w Nowym Roku:-)!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że się podoba. Najlepszego w Nowym Roku i dla Ciebie Marzenko! :-)
UsuńBardzo ładnie ją ujęłaś:) Pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję Opalanko :-)
UsuńPiękne zdjęcia Joasiu :)
OdpowiedzUsuńJa bym kawkę wymieszała jednak, ale taka z warstwami wygląda wspaniale.:)
Dziękuję Majanko :-)
UsuńCudowne fotografie! Szkoda, że nie lubię kawy, tak pysznie wygląda :(
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu :-) Szkoda, że nie lubisz kawy, bo ta naprawdę jest rewelacyjna:-(
UsuńZdecydowanie należę do mieszaczy, niektórzy przewracają oczami, ale co tam, ja tak lubię ;-) Wspaniałe zdjęcia, pozdrawia i ślę życzenia noworoczne!
OdpowiedzUsuńTu nie ma co przewracać oczami, bo każdy pije tę kawę tak ja lubi i już. Pozdrawiam Cię Veggie serdecznie i życzę szczęśliwego Nowego Roku! :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńAle smakołyki:D:D:D
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)
Ano w starym roku trzeba było jeszcze trochę poszaleć :-) Wszystkiego dobrego Antenko :-)
UsuńJa należę do tej pierwszej opcji:))
OdpowiedzUsuńNajpierw kawa, a później mleczko łyżeczką...pyszności:D
Szczęśliwego Nowego Roku!
No wreszcie ktoś mnie rozumie, bo ja robię dokładnie tak samo :-) Najlepszego :-)
UsuńNie pije kawy ale na taką bym się skusiła:) wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńA smakuje cudownie, więc zachęcam nawet tych, którzy kawy na co dzień nie piją :-)
UsuńJa ją zawsze mieszam :)
OdpowiedzUsuńTo jedna z najczęstszych odpowiedzi :-)
Usuńświetny patent z tym podziałem :) piłam czasem taką kawkę ale nie spodziewałam się że można ją podać tak efektownie :)
OdpowiedzUsuńI to bez problemu. mleko skondensowane jest tak gęste, że stworzenie dwóch warstw jest bardziej niż proste :-)
Usuńja bym wymieszała :D
OdpowiedzUsuńczemu nie? :-)
UsuńCudne te Twoje zdjęcia :)! Ja wymieszałabym bo lubię mleczną kawę...
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) No tak, ta po wymieszaniu jest meeeegamleczna :-)
Usuńświetny pomysł na kawę :)
OdpowiedzUsuńJa zapewne spróbowałabym każdej techniki picia i dopiero wybrałabym swoją ulubioną :)
Brawo, ta odpowiedź najbardziej mi się podoba :-)
Usuń