niedziela, 8 grudnia 2013
Zakwas buraczany na barszcz czerwony / Sour pickled beet juice for borscht
Zabierałam się za przygotowanie zakwasu nawet nie od wielu miesięcy, ale od kilku lat, a jak już wreszcie go zrobiłam, to żałowałam, że tak późno. Zakwas jest niewiarygodnie prosty do przygotowania, potrzebuje jedynie trochę czasu dla siebie, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Barszcz czerwony przygotowany na bazie buraczkowego zakwasu ma nie tylko wspaniały kolor, ale też wspaniały smak i będzie się wspaniale prezentował na świątecznym stole.
Sour pickled beet juice is one of traditional polish recipes, quite popular especially during Christmas season. Definitely worth a try since it's not only delicious but also very healthy. Beet borscht prepared with the use of this beet juice has a wonderful, deep colour and wonderful taste.
Składniki scroll down for English
Przepis Lemnis i Vitry
ok. 1,5 - 2 kg buraków
gorąca, ale nie wrząca woda
2 kromki chleba żytniego, razowego na zakwasie
2-3 ząbki czosnku
4 listki laurowe
Megaduży, wyparzony słój (ja użyłam 3L) lub kamionkowe naczynie
kawałek czystej gazy lub ściereczka kuchenna
sznurek
1. Buraki dobrze wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
2. Ułóż buraki w przygotowanym słoju lub naczyniu
3. Na wierzchu umieść czosnek, listki bobkowe oraz 2 kromki chleba
4. Zalej wszystko gorącą wodą, tak, żeby wszystko, łącznie z chlebem było zanurzone w wodzie
5. Przykryj gazą lub ściereczką i obwiąż sznurkiem
6. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 dni
7. Po leżakowaniu w ciepłym miejscu przez kilka dni zlej zakwas znad buraków i trzymaj w lodówce i używaj do przygotowania barszczu (przepis już za kilka dni). Buraki zachowaj, gdyż przydadzą się do jednego z kolejnych przepisów.
English version
Ingredients
Lemnis and Vitra recipe
around 1,5 - 2 kg beets
hot but not boiling water
2 slices of sourdough, wholemeal, rye bread
2-3 cloves of garlic
4 bay leaves
Big, thoroughly cleaned jar (I used 3L large jar)
clean kitchen cloth
a piece of string
1. Wash beets thoroughlym peel them, and thinly slice them
2. Place sliced beets in a jar
3. On top of beets arrange garlic, bay leaves and slices of bread
4. Pour over hot water in the jar in such a way that everything is immersed in it
5. Cover with kitchen cloth and secure with a string
6. Set aside in warm place for 5-6 days
7. After aging decant the sour pickled beet juice and keep refrigerated and use when necessary for borscht preparation (recipe coming soon). Don't discard beets, since they will be perfect base for a delicious salad.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przypomnialaś mi,że mam zrobić zakwas buraczany. No,ale zdążę jeszcze ufff :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak barszczyk na własnym zakwasie:)
Pozdrowionka.
Taki barszczyk najlepszy :-) Pozdrawiam cieplutko Majanko :-)
Usuńbędzie pyszny barszczyk:D
OdpowiedzUsuńBędzie, będzie :-)
UsuńA gdzie sól w tym przepisie???
UsuńUwiebiam smak,kolor!
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze jest barszcz na zakwasie buraczanym.
Nie ma innej możliowści.
Teraz i ja to wiem Amber :-)
UsuńCudo! A co to znaczy "ciepłe miejsce"? Gdzie go postawić tak konkretnie?
OdpowiedzUsuńJa postawiłam swój słój tuż przy kaloryferze odkręconym na maksa :-)
Usuńdo licha, nie mam kaloryfera... ;)
Usuńa piec? a kominek? a podgrzewanie podłogowe? cokolwiek, byleby było cieplusio :-)
Usuńooo dobrze wiedzieć;) skorzystam z rady
OdpowiedzUsuńSkorzystaj, bo naprawdę warto :-)
UsuńDobrze że mi przypomniałaś,u mnie barszcz na zakwasie od zeszłego roku.Jest bezkonkurencyjny
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zgadza się, barszcz na zakwasie rządzi :-)
Usuńchyba też musze się za taki zabrać, a zabieram się tak jak ty, już kilka lat;)
OdpowiedzUsuńWarto wreszcie się zabrać. Nie będziesz żałować, oj nie :-)
UsuńA ja nie tylko barszcz lubię na takim zakwasie - ja sam zakwas buraczany lubię pić :)
OdpowiedzUsuńJa też próbowałam, ale ja jednak wolę wodę od ogórków ;-) Zakwas buraczany jednak dla mnie najlepszy jest w barszczyku :-)
Usuń5 dni to jeszcze wytrzymam, ale dłużej to będzie problem, bo narobiłam sobie apetytu :)
OdpowiedzUsuńNo skoro 5 dni wytrzymasz, to do dzieła :)
UsuńU mnie dziadziu taki zakwas robi. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaki zakwas najlepszy :-)
UsuńJa też się ciągle zbieram.... ale wreszcie chyba się zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto, bo smak barszczu na zakwasie jest po prostu the best :-)
UsuńMuszę się zmobilizować i zrobić taki zakwas. Piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Koniecznie zrób, bo naprawdę warto:-)
Usuńmoi rodzice co roku robią wielki zapas zakwasu i zawsze się ze mną dzielili a w tym roku ja sama sobie taki przygotowałam :)
OdpowiedzUsuńSuper, że kontynuujesz rodzinne tradycje :-)
UsuńBardzo lubię barszcz na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńJa już teraz też Natalio :-)
UsuńThanks for the recipe. Will definitely try this.
OdpowiedzUsuńI sooooo recommend this sour pickled juice :-)
UsuńTeż nastawiam, sklepowy się nie umywa:)
OdpowiedzUsuńSklepowy to sklepowy, a domowy zawsze the best :-)
UsuńŚwietny przepis na zakwas. Wykorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Madziu, koniecznie :-)
Usuń