Wbrew pozorom bezy to jedne z najłatwiejszych ciastek do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach i wszystko staje się proste. Do przepisu używam cukru pudru, bo nie trzeba czekać wieków aż cukier kryształ rozpadnie się na mniejsze kryształki, co i tak raczej nie nastąpi. Najczęściej piekę bezy z 4-5 białek – wtedy zajmują cały piekarnik (3 blachy).
Jeszcze jedna ważna uwaga białka można zamrażać!!! Naprawdę!!! Sprawdziłam wiele razy i to działa.
Zanim zaczniesz ubijać pianę na bezy upewnij się, że:
- białka jajek są w temperaturze pokojowej
- miska, w której będziesz ubijać pianę jak i końcówki miksera są dokładnie umyte. Nawet drobinka tłuszczu sprawi, że białka nie ubiją się tak jak powinny.
- białka jajek są w temperaturze pokojowej
- miska, w której będziesz ubijać pianę jak i końcówki miksera są dokładnie umyte. Nawet drobinka tłuszczu sprawi, że białka nie ubiją się tak jak powinny.
Składniki:
4 białka
250 g cukru pudru (62,5 g cukru na jedno białko)
Szczypta soli
Ewentualnie kilka kropel soku z cytryny
4 białka
250 g cukru pudru (62,5 g cukru na jedno białko)
Szczypta soli
Ewentualnie kilka kropel soku z cytryny
1. Wyłóż trzy blachy do pieczenia pergaminem
2. W czystej misce zacznij ubijać białka z odrobiną soli (i opcjonalnie z sokiem cytrynowym) aż do momentu, kiedy piana będzie sztywna. Aby to sprawdzić odwróć miskę do góry dnem. Piana nie powinna nawet drgnąć.
3. Powoli dosypuj cały cukier puder cały czas ubijając. Piana powinna być teraz nie tylko sztywna i gęsta, ale także lśniąca.
4. Przełóż ubitą pianę do szprycy do dekorowania i formuj małe zgrabne beziki - cycuszki na pergaminie. Jeżeli nie masz szprycy albo nie wierzysz w swoje zdolności manualne chwyć zwykłą łyżkę i nakładaj nią bezy na pergamin. Będą wtedy miały bardziej domowo-rustykalny charakter, ale zapewniam, że będą tak samo smaczne.
5. Piecz a właściwie susz bezy w zamkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120ºC przez:
- 1 godzinę jeśli chcesz, żeby bezy były w środku trochę ciągnące
- 1,5 godziny jeśli chcesz, żeby bezy były idealnie wysuszone
- 2 godziny jeśli zależy Ci na delikatnie gorzkawym, karmelowym posmaku.
6. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, więc sprawdzaj bezy co pół godziny.
7. Wyłącz piekarnik i pozostaw tam bezy na całą noc. Rano przywitają Cię najsmaczniejsze bezy na świecie. Od tej pory żadne bezy z cukierni nie będą smakowały tak dobrze jak Twoje.
English version:
Breast-shaped meringue kisses
2. W czystej misce zacznij ubijać białka z odrobiną soli (i opcjonalnie z sokiem cytrynowym) aż do momentu, kiedy piana będzie sztywna. Aby to sprawdzić odwróć miskę do góry dnem. Piana nie powinna nawet drgnąć.
3. Powoli dosypuj cały cukier puder cały czas ubijając. Piana powinna być teraz nie tylko sztywna i gęsta, ale także lśniąca.
4. Przełóż ubitą pianę do szprycy do dekorowania i formuj małe zgrabne beziki - cycuszki na pergaminie. Jeżeli nie masz szprycy albo nie wierzysz w swoje zdolności manualne chwyć zwykłą łyżkę i nakładaj nią bezy na pergamin. Będą wtedy miały bardziej domowo-rustykalny charakter, ale zapewniam, że będą tak samo smaczne.
5. Piecz a właściwie susz bezy w zamkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120ºC przez:
- 1 godzinę jeśli chcesz, żeby bezy były w środku trochę ciągnące
- 1,5 godziny jeśli chcesz, żeby bezy były idealnie wysuszone
- 2 godziny jeśli zależy Ci na delikatnie gorzkawym, karmelowym posmaku.
6. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, więc sprawdzaj bezy co pół godziny.
7. Wyłącz piekarnik i pozostaw tam bezy na całą noc. Rano przywitają Cię najsmaczniejsze bezy na świecie. Od tej pory żadne bezy z cukierni nie będą smakowały tak dobrze jak Twoje.
I love meringue kisses. Their taste in incredibly marvelous. Simply
delicious. St. Valentine's Day is approaching so I suggest very erotic
breast-shaped meringue kisses. Normally I’m too lazy for that and opt
for spoon-shaped. And then I don’t have to convince everybody that they
are in fact homemade, because they look like homemade.
Believe
it or not, but these are one of the easiest cookies to make. You only
have to remember about few important rules and everything gets very
simple. I use caster sugar, because there’s no need to wait ages for the
sugar crystals to break down. Using 4 – 5 egg whites is economically
the best solution, because you will fill up three bakings sheets and use
up the whole oven space.
One more important thing – Egg whites can be frozen!!! Really!!! I freeze them very often, because it’s very convenient for me. It works perfectly fine.
Before you start beating egg whites please make sure that:
- egg whites are at room temperature
- mixing bowl as well as beater are perfectly clean. Even the smallest fat residue can make it difficult to beat egg whites properly.
- egg whites are at room temperature
- mixing bowl as well as beater are perfectly clean. Even the smallest fat residue can make it difficult to beat egg whites properly.
Ingredients:
4 egg whites (preferably pasteurised)
250 g caster sugar (62,5 g sugar per one egg white)
pinch of salt
optional – few drops of lemon juice
250 g caster sugar (62,5 g sugar per one egg white)
pinch of salt
optional – few drops of lemon juice
1. Line three baking sheets with parchment paper.
2. In a clean mixing bowl beat egg whites together with a pinch of salt (and optionally with lemon juice) until they form stiff peaks. If you turn your mixing bowl upside down the whites should not move and inch.
3. Slowly add caster sugar, spoon after spoon, while constantly beating egg whites. Meringue at that stage should get stiff, thick and shiny.
4. Transfer the meringue into a pastry bag with an appropriate nozzle. Form small breast-shaped meringue kisses on the parchment paper. If you do not have a pastry bag or you are not very skillful, you can use a spoon to shape your meringue kisses . This results in rustic homemade looking meringue kisses. But believe me, the taste gonna be the same.
5. Bake or in fact dry them in the oven at 120ºC for:
- 1 h if you want your meringue kisses to be a bit gooey in the middle
- 1,5 h if you want them to be ideally dry as they should be
- 2h if you hope for a bit bitter, caramel flavour and darker colour
6. Please bear in mind that every oven is in fact different and I advise you to check your meringue kisses every half and hour.
7. Turn the oven off but leave your meringue kisses inside overnight. In the morning you will enjoy the most delicious homemade meringue kisses. From that day on no other meringue kisses will be as good as yours.
2. In a clean mixing bowl beat egg whites together with a pinch of salt (and optionally with lemon juice) until they form stiff peaks. If you turn your mixing bowl upside down the whites should not move and inch.
3. Slowly add caster sugar, spoon after spoon, while constantly beating egg whites. Meringue at that stage should get stiff, thick and shiny.
4. Transfer the meringue into a pastry bag with an appropriate nozzle. Form small breast-shaped meringue kisses on the parchment paper. If you do not have a pastry bag or you are not very skillful, you can use a spoon to shape your meringue kisses . This results in rustic homemade looking meringue kisses. But believe me, the taste gonna be the same.
5. Bake or in fact dry them in the oven at 120ºC for:
- 1 h if you want your meringue kisses to be a bit gooey in the middle
- 1,5 h if you want them to be ideally dry as they should be
- 2h if you hope for a bit bitter, caramel flavour and darker colour
6. Please bear in mind that every oven is in fact different and I advise you to check your meringue kisses every half and hour.
7. Turn the oven off but leave your meringue kisses inside overnight. In the morning you will enjoy the most delicious homemade meringue kisses. From that day on no other meringue kisses will be as good as yours.
wlasnie wczoraj ponioslam kleske na polu pelnym bez,wiec Twoj opis tym bardziej czytalam z zapartym tchem.rady wezme sobie do serca przy nastepnym razie! :-)
OdpowiedzUsuńOj niedobrze, niedobrze. Ile razy ja już słyszałam od wielu osób o bezowych klęskach. Aż trudno zliczyć. Dlatego zresztą ten post. Przepis jest wypróbowany spooooro razy (jak wszystkie na moim blogu) i za każdym razem moje bezy praktycznie robią się same i zawsze wychodzą tak samo pyszne i nieporównywalnie lepsze od tych ze sklepu.
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam serdecznie :-)
Ja też poniosłam bezowa klęskę :/. Po dodaniu cukru piana już nie była sztywna,
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłem te beziki, ale jak mniemam jest błąd w ilości cukru? Ja dodałem na oko trochę i wyszło mi bardzo słodkie ale dałem kilka razy mniej niż 250 g. Bezki wyszły super, robiłem na dwóch różnych blachach i na jednej wyszły takie właśnie ciągnące się w środku a na drugiej chrupiące. Ogólnie pyszne polecam.
OdpowiedzUsuń@ Eryk2k1
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że to troszkę dziwne, że beziki na każdej blaszce do pieczenia wyszły trochę inne. Mnie zawsze wychodzą takie same z jednego pieczenia. Ale może dlatego, że mam włączony termoobieg. Najważniejsze, że pyszne :-D Ja też uważam, że wychodzą pyszne. Po prostu je uwielbiam :-D