Z okazji Walentynek lodowe serce z moimi ulubionymi owocami, czyli truskawkami. Jestem od nich potwornie uzależniona, więc zawsze mam je w wersji mrożonej na ciężkie czasy. Dzisiaj zdecydowałam się je wykorzystać do przygotowania prostych, przepysznych, jedwabistych lodów. Nie ma potrzeby wykorzystywania maszynki do robienia lodów, co jest sporym ułatwieniem i ważną zaletą. Lody są jeszcze pyszniejsze, kiedy poleje się je obficie truskawowym puree.
Nie musisz używać takiej formy jak ja. Można wykorzystać inne formy plastikowe lub silikonowe albo najzwyczajniej zamrozić w pojemniku i nakładać łyżką do lodów tak jak wszystkie inne lody.
May I offer you a strawberry heart...?
Especially
for St. Valentine’s day something heart-shaped and made of my favourite
fruits ie. strawberries. Although it’s winter time I still have some in
the freezer for hard times and today I decided to use them in this
recipe. I obtained very nice, smooth ice-cream. It’s very easy to
prepare and you don’t need any sophisticated ice-cream maker which is a huge plus. Those ice-cream are delicious with lots of strawberry puree on top.
You
do not have to use the same heart-shaped mould as I do. You can use
different silicone or plastic moulds or you can simply the whole batch
and simply scoop on the serving dish.
Składniki (2 porcje) / Ingredients for 2 servings
100 g sera mascarpone / 100 g mascarpone cheese
50g cukru pudru / 50g caster sugar
100ml śmietany 30-36% / 100ml double cream
Ok. 250g truskawek świeżych lub mrożonych / app. 250g of strawberries fresh or frozen
1. Zmiksuj truskawki z cukrem na puree / Puree strawberries together with sugar
2. Wymieszaj połowę puree z truskawek z serkiem mascarpone / Mix app half of the strawberry puree with mascarpone cheese
3. Ubij śmietanę na sztywno / Whip double cream until stiff
4. Delikatnie wymieszaj masę truskawkowo-serową z bitą śmietaną / Gently incorporate whipped cream into strawberries and mascarpone
5. Masę przełóż do foremek / Transfer the mixture into the moulds (preferably plastic or silicone, not glass)
6. Włóż do zamrażarki na noc / Freeze overnight.
7. Na ok. godzinę przed podaniem przenieś lody z zamrażarki do lodówki. / App. 1 hour before serving transfer strawberry ice-cream from freezer to refrigerator
8. Udekoruj puree z truskawej i podawaj. / Decorate with the rest of strawberry puree and serve.
Inspiracja: Parfait z mascarpone i cytryny, “Twój Styl” / Inspiration: Mascarpone and lemon parfait, “Twój Styl”
wow!! wygladaja bosko!!na pewno sprobuje... :-)
OdpowiedzUsuńAaaa! Ależ to musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńOj tak, przyznam, że takie serce smakuje i wygląda fantastycznie. Zwłaszcza z duuuużą ilością truskawkowego puree. m_n_i_a_m
OdpowiedzUsuńhihihihi
Witaj dopiero dziś do Ciebie trafiłam, ale zawsze lepiej późno niz wcale.Już wiem, ze bede zaglądfac często. Alez u Ciebie serduszkowo! Ślicznie.
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu właśnie dzięki akcji Zorry i jestem zauroczona.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Wszystko wygląda tak apetycznie... (nie to co u mnie :P)
Będę tu częściej zaglądać, pozdrawiam :)
Śliczne :-) I piękna prezentacja.
OdpowiedzUsuńDziękuję za Wasze miłe słowa. Zawsze dokładam wszelkich starań, żeby moje jedzonko nie tylko było smaczne i łatwe w przygotowaniu. Musi być także ładne i pięknie pachnące bo ja lubię smakować nie tylko językiem, ale i nosem i oczami a czasami nawet uszami (np. chrupiące bułeczki)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Wszystkich serdecznie i zapraszam częściej :-)
Cudne te serce:)
OdpowiedzUsuń