sobota, 23 lutego 2008

Pomarańczowo- czekoladowy sernik na zimno / No-bake, chocolate and orange cheesecake


Choć to jeden z najprostszych przepisów pod słońcem, zabierałam się do tego sernika na kruchym spodzie 2 lata (!?!?). I zupełnie niepotrzebnie tak długo czekałam, bo jest przepyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Połączenie czekolady deserowej z pomarańczami daje w efekcie wyjątkowy smak i aromat. Ale niestety ten sernik ma jedną wadę. Niknie w oczach. Znika z talerzyków z prędkością światła i nikt nie potrafi temu zaradzić.


Składniki:
175 g mąki pszennej
125 masła lub margaryny
50 g cukru zwykłego
400 g mascarpone
100 g przesianego cukru pudru
sok z połówki pomarańczy
drobno posiekana skórka z 1 pomarańczy
100 g drobno posiekanej czekolady deserowej lub gorzkiej
3 łyżki Cointreau
Paseczki skórki cytrynowej do dekoracji

1. Posmaruj odrobiną tłuszczu tortownicę lub foremkę do pieczenia tarty
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i starannie rozetrzyj
3. Dodaj zwykły cukier i wyrób ciasto
4. Wyłóż foremkę do pieczenia wyrobionym ciastem i nakłuj je widelcem
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe.
6. Wystudź ciasto i nie wykładaj z formy.
7. W misce wymieszaj mascarpone z przesianym cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy, skórką pomarańczową i Cointreau.
8. Roztop czekoladę w mikrofali lub w elektrycznym fondue
9. Ostudź troszkę czekoladę, ale tak, aby nie zaczęła ponownie twardnieć
10. Wymieszaj masę z serka mascarpone z roztopioną czekoladą
11. Rozsmaruj masę na kruchym spodzie
12. Przykryj folią i schładzaj w lodówce kilka godzin
13. Dopiero po schłodzeniu możesz wyjąć ciasto z formy.
14. Udekoruj skórką pomarańczową


English version:

Chocolate and orange cheesecake

Although it’s one of the simplest cheesecakes recipes ever i have been hesitating to prepare it for 2 long years (!?!?). Unbelievable but true. Combination of bittersweet chocolate and orange is fantastic. It has unforgetable taste and aroma. You have to try it on your own and I’m sure you gonna love it even if you’re not a big fan of bittersweet chocolate. 

Ingredients:
175 g all purpose flour
125 butter or margarine
50 g sugar
400 g mascarpone cheese
100 g sifted caster cygar
juice from 0,5 orange
finely chopped r grated rind from 1 orange
100 g finely chopped dark or bittersweet chocolate
3 tbsp Cointreau
orange rind for decoration

1. Grease the removable-bottom baking tin or pie tin
2. Sift flour into large bowl and mix well with butter
3. Add sugar and knead until shortcrust is formed
4. Place the shortcrust over the base of your baking tin and make tiny holes by means of fork
5. Bake in the oven until golden brown at 190ºC for abort 20-25 minuntes
6. Cool down the shortcrust but do not remove it from the baking tin
7. In a bowl mix well mascarpone, sifted caster cygar, orange juice, orange rind and Cointreau.
8. Melt the chocolate in a microwave oven or in an electric fondue
9. Cool down the chocolate, but don’t let it solidify again.
10. Combine the mascarpone mixture with melted chocolate.
11. Spread the mascarpone and chocolate mixture over the shortcrust
12. Cover with kitchen foil and refrigerate for a couple of hours.
13. Remove the cheesecake from the muld if necessary
14. Decorate with orange rind

5 komentarzy:

  1. Faktycznie nie wyglada na nic trudnego, ale za to jak sie prezentuje!! To juz dzisiaj trzeci przepis jaki widze z mascarpone...a wczoraj bylam na zakupach i nie kupilam :) Nic to Tky w koncu czekalas 2 lata, to i mi sie tez nic nie stanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To się zgrałyśmy z czekoladowymi sernikami ;) Na szczęście wybrałyśmy dwa różne przepisy :) Twój na pewno jest pyszny, połączenie czekolady i pomarańczy... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łasuszku - śliczny, pysznie brzmi, fantastycznie wygląda. Bardzo lubię połączenie czekolady z pomarańczą, dodaje to czekoladzie lekkości i takiego cudownego wyrazu. Jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oluś, zgadza się, to właśnie połączenie pomarańczy z czekoladą jest the best. Wg mnie ten sernik bez pomarańczowej nuty nie byłby tak zachwycająco pyszny. Byłby nudny i zwyczajny. A tak jest ciekawy. W każdym kęsie miesza się troszkę pomarańczy, troszkę alkoholu, troszkę czekolady i mnóstwo rozkoszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czekolada i pomarańcze to jest to, co kuchareczki lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń