Herbata ma kilka podstawowych składników, ale po „opanowaniu podstaw” można zacząć zabawę z dodawaniem innych ingrediencji. Poniżej opis działania składników naparu:
Pieprz – oczyszcza krew
Kardamon – wspomaga pracę jelit
Pieprz i kardamon – wspomagają pracę szarych komórek
Goździki – tonizuje system nerwowy
Cynamon – działa na kości
Imbir – ma zbawienny wpływ na wzmocnienie systemu nerwowego. Jest niezastąpiony podczas kataru, przeziębienia, nudności, słabości fizycznej
Mleko – pomaga w trawieniu i przyswajaniu przypraw. Zapobiega podrażnieniu jelit
Kardamon – wspomaga pracę jelit
Pieprz i kardamon – wspomagają pracę szarych komórek
Goździki – tonizuje system nerwowy
Cynamon – działa na kości
Imbir – ma zbawienny wpływ na wzmocnienie systemu nerwowego. Jest niezastąpiony podczas kataru, przeziębienia, nudności, słabości fizycznej
Mleko – pomaga w trawieniu i przyswajaniu przypraw. Zapobiega podrażnieniu jelit
Wszystkich, którzy nigdy wcześniej nie próbowali tej magicznej mikstury proponuje przygotować sobie tylko jedną szklankę. Tym, którzy rozsmakowali się w tajemniczym korzennym zapachu i smaku polecam przygotowanie zapasu na cały tydzień.
Aby chai był nieziemsko aromatyczny warto użyć moździerza do rozdrobnienia składników.
Składniki na jedną szklankę:
ok. 250ml wody
3 goździki
4 strączki kardamonu
4 ziarnka pieprzu
pół laski cynamonu
1 plasterek imbiru
50ml mleka zwykłego lub sojowego
Opcjonalnie coś do posłodzenia: miód, syrop klonowy lub cukier
Opcjonalnie ¼ łyżeczki czarnej lub zielonej sypanej herbaty. – Ja nie dodaje herbaty.
Wszystkie przyprawy rozdrobnij w moździerzu, ale nie za mocno. Zagotuj wszystkie składniki z wodą i opcjonalnie herbatą i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odcedź, dodaj mleko, posłodź i rozkoszuj się orientalnym smakiem i aromatem.
2,6 L wody
25 goździków
25 strączków kardamonu
25 ziarenek pieprzu
4-8 lasek cynamonu
2,5 – 5 cm korzenia imbiru
Opcjonalnie coś do posłodzenia: miód, syrop klonowy lub cukier
Chai that is also called yogi tea or ayurvedic tea is one of my last culinary discoveries. I can tell you it works very well but I’m not sure if it’s force of suggestion
or the real power of all ingredients. I love brewing this chai, because
the wonderful oriental aroma of all spices from the tea is everwhere
around my apartment.
Chai
is composed of few basic ingredients but as soon as you feel bored with
basics feel free to experiment with additional spices and herbs. It
works very well with good quality cocoa powder and a pinch of chilli.
Believe me.
Yogi tea has influences on your entire body:
Pepercorn – purifies blood
Cardamon – maintains colon in good condition
Pepercorn and cardamon – support brain cells
Cloves – restore nervous system
Cinnamon – is for bones
Ginger – restores nervous system. Works very well when you’re having flu, cold, nausea or physical weakness.
Milk – helps in assimilation of all spices and avoids colon irritation.
Pepercorn – purifies blood
Cardamon – maintains colon in good condition
Pepercorn and cardamon – support brain cells
Cloves – restore nervous system
Cinnamon – is for bones
Ginger – restores nervous system. Works very well when you’re having flu, cold, nausea or physical weakness.
Milk – helps in assimilation of all spices and avoids colon irritation.
Those
who haven’t tried yogi tea before are advised to prepare only 1 cup to
check. Those of you who have found chai delicious in taste can prepare
more to have it in stock for up to a week. You save time and lots of
energy this way, and infusion gets only better and better from day to
day.
I strongly advise you to use mortar to crush all spices. Thanks to this your infusion will be much more flavourfull.
Ingredients for 1 cup :
250ml water
3 cloves
4 cardamon pods
4 peppercorns
1,5 cinnamon stick
1 slice of fresh ginger - you don’t have to peel it, because you strain it anyway
50ml dairy or soy milk
Optional - honey, maple syrup or sugar for a sweet tooth
Optional - ¼ tbsp black or green leaf tea - I don’t add it to my chai but feel free to experiment
3 cloves
4 cardamon pods
4 peppercorns
1,5 cinnamon stick
1 slice of fresh ginger - you don’t have to peel it, because you strain it anyway
50ml dairy or soy milk
Optional - honey, maple syrup or sugar for a sweet tooth
Optional - ¼ tbsp black or green leaf tea - I don’t add it to my chai but feel free to experiment
Roughly
crush all spices in a mortar. Boil all ingredients in water and then
simmer on low heat for app. 15 minutes. Then strain, sweeten and add
milk. Now you can enjoy the oriental taste and aroma.
Ingredients for 2-2,5 litres of yogi tea:
2,6 L water
25 cloves
25 cardamon pods
25 peppercorns
4-8 cinnamon sticks
2,5 – 5 cm thinnely sliced ginger – you don’t have to peel it, because you strain it anyway
Optional - honey, maple syrup or sugar for a sweet tooth
25 cloves
25 cardamon pods
25 peppercorns
4-8 cinnamon sticks
2,5 – 5 cm thinnely sliced ginger – you don’t have to peel it, because you strain it anyway
Optional - honey, maple syrup or sugar for a sweet tooth
Witam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie, nigdy nie słyszałam o takim połączeniu ale dobrze się skalda, bo już długo między mnie przeziębienie i zaraz idę sobie zaparzyć takiej herbaty. Myślę, że będzie świetna, bo połączenie rozgrzewających składników zawsze się sprawdza. Ja lubię komponować dodatki do herbaty, mieszanki herbat z liśćmi laurowymi, płatkami chilli zielem angielskim itd. Zaparzam je w klasyczny sposób a tu proszę, zaparzę je tym razem w wodzie, mleku z dodatku herbaty.
Dziękuję za tak fajny i smakowity pomysł!
Pozdrawiam Olga Smile
Olgo
OdpowiedzUsuńSkoro szykuje się przeziębienie to proponuję do herbatki dorzucić więcej imbiru niż jest w przepisie. Tylko uważaj, żeby nie za dużo, bo się potem nie da tego wypić.
Zresztą podane proporcje to wersja wstępna dla początkujących. Polecam modyfikacje aby dopasować smak do swoich własnych upodobań.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wizyt na blogu :-)
brzmi zachęcająco
OdpowiedzUsuńciekawy blog, będę na niego częściej zagladać
Witam Joanno, moja imienniczko i zapraszam serdecznie do odwiedzin :-D
OdpowiedzUsuńwszystko fajnie, ale odradzam podgrzewanie w mikrofalowce - zniszczy wszelkie enzymy, ktore dzialaja w tych przyprawach, a nawet i smak sie zmieni na 'plaski'; mikrofale rozbijaja strukture i nic nie jest juz takie jakim bylo, nawet woda.
OdpowiedzUsuń"Mleko – pomaga w trawieniu i przyswajaniu przypraw. Zapobiega podrażnieniu jelit"
OdpowiedzUsuńCzytam i nie dowierzam. Wszędzie bębni się jak bardzo mleko jest niezdrowe i powinno się go unikać. Intryguje mnie źródło Pani informacji.
@ Anonimowy,
OdpowiedzUsuńPo pierwsze zachęcam do przestawienia się. Zawsze lepiej rozmawia mi się z kimś, kto nie jest anonimowy. Z kimś, kto ma imię lub pseudonim :-)
Moje źródło informacji to oczywiście internet. Nie przytoczę konkretnych stron, z których korzystałam w lutym 2008, ale zamiast tego mam chociażby trzy poniższe linki:
1. http://www.sahej.com/yogi_tea.html
2. http://www.mapi.com/ayurveda_health_care/newsletters/ayurveda_&_milk.html
3. http://www.buzzle.com/editorials/11-25-2004-62095.asp
Decyzja, czy pić herbatę ajurwedyjską z mlekiem, czy bez tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od czytelnika i jego przekonań. Ja, Łasuch, eksperymentuję ze wszystkimi rodzajami diety, obserwując tym samym wpływ składników pożywienia na moje ciało i samopoczucie. Za mną okresy mięsożerstwa, kiedy pochłaniałam z ogromną przyjemnością krwiste steki, okresy wegetarianizmu. Ale też całkiem niedawno, bo w kwietniu 2011 przeszłam na 3 miesiące na weganizm, między innymi ale nie tylko z powodów wymienionych przez Ciebie. Łasuch nie był też w tym czasie "Łasuchem w kuchni", tylko "Łasuchem w wegańskiej kuchni". Także argumenty przytoczone przez Ciebie nie są mi obce. Do tej pory mimo, że nie jestem już weganką staram się ograniczać mleko właśnie, skupiając swoją uwagę na mleku w jakiś sposób zakwaszonym lub przyprawionym tak jak w tej herbatce. Ograniczenie mleka ograniczeniem, ale dobrze wiem, że przy pierwszych objawach bólu gardła nic mi tak nie pomoże jak mleko gotowane z kurkumą. Żadne lekarstwo nie zadziała tak skutecznie i tak szybko jak ta mieszanka.
Świetna sprawa, sam próbuję stworzyć swoją ulubioną kompozycje tego typu herbaty. Sporo eksperymentuję w tym kierunku z różnymi przyprawami. Ciekawy efekt jest po dodaniu czerwonego pieprzu lub chilli :)
OdpowiedzUsuń