Czas na Walentynki. Czas na serce. Czas na czekoladę.
Bardzo prosty przepis, ale za to jaki widowiskowy. Specjalnie na Walentynki. Przyznam, że wcześniej tego nie robiłam, mimo że jestem szczęśliwą posiadaczką tego przecudownego elektrycznego fondue już od bardzo dawna. Tym razem jednak skusiłam się na użycie formy w kształcie serca. Zaproponowany przez mnie przepis można dowolnie modyfikować. Zamiast sugerowanej bitej śmietany można wypełnić serce lodami, samymi owocami czy mascarpone. Wszystko zależy od upodobań i wyobraźni.
Jest tylko jeden problem. W zestawie dołączonym do elektrycznego fondue jest tylko jedna forma na serce. Dlatego więc trzeba zaplanować przygotowanie tego deseru dużo wcześniej albo podzielić się jednym sercem z ukochaną osobą. A to akurat może być jeszcze bardziej romantyczne.
Ten przepis bierze udział w wyjątkowym wydarzeniu A heart for your Valentine zorganizowanym przez Zorrę
Składniki na dwa serca:
300g czekolady (gorzkiej, mlecznej, białej lub mix różnych)
150ml śmietany 30-36%
4 łyżki cukru pudru
maliny lub inne owoce do dekoracji
150ml śmietany 30-36%
4 łyżki cukru pudru
maliny lub inne owoce do dekoracji
1. Roztop 150 g czekolady np. w elektrycznym fondue.
2. Przelej roztopioną czekoladę do suchej formy, która powinna mieć temperaturę pokojową
3. Cała forma powinna być pokryta grubą warstwą czekolady, aby ułatwić późniejsze wyjęcie czekoladowego serca
4. Rozprowadź dokładnie czekoladę w formie za pomocą szpatułki lub pędzelka i wygładź całą powierzchnię
5. Schładzaj w lodówce kilka godzin
6. Delikatnie wyjmij czekoladowe serce z formy i powtórz całą procedurę aby przygotować drugie czekoladowe serce
7. Gdy dwa serca są już gotowe, ubij śmietanę z cukrem
8. Wypełnij oba serca bitą śmietaną i udekoruj malinami
1. Melt 150g of chocolate. You can do it in the electric chocolate melting pot
2. Pour melted chocolate into the dry mould that should be at room temperature.
3. The entire mould should be thickly coated with chocolate
4. Spread the chocolate around the mould by means of spatula or a pastry brush and smooth all the surface
5. Allow to cool in the refrigerator for several hours
6. Gently press the chocolate heart out of a mould and proceed with the second heart
7. Before serving whip cream with sugar
8. Fill chocolate hearts with whipped cream
9. Decorate with raspberries
2. Przelej roztopioną czekoladę do suchej formy, która powinna mieć temperaturę pokojową
3. Cała forma powinna być pokryta grubą warstwą czekolady, aby ułatwić późniejsze wyjęcie czekoladowego serca
4. Rozprowadź dokładnie czekoladę w formie za pomocą szpatułki lub pędzelka i wygładź całą powierzchnię
5. Schładzaj w lodówce kilka godzin
6. Delikatnie wyjmij czekoladowe serce z formy i powtórz całą procedurę aby przygotować drugie czekoladowe serce
7. Gdy dwa serca są już gotowe, ubij śmietanę z cukrem
8. Wypełnij oba serca bitą śmietaną i udekoruj malinami
English version:
I heart chocolate
Time for St. Valentine’s day. Time for heart. Time for chocolate.
Very
simple yet splendid recipe especially for St. Valentine’s day. I must
admit that I have never done that before although I own this beautiful
and very handy electric chocolate melting pot
for a little while now . Since there is a huge heart-shape mould in the
set I thought why not using it. You can modify the recipe if you like.
Instead of suggested whipped cream you can fill the chocolate heart with
ice-cream, fruits, mascarpone, whatever. It’s up to your imagination.
The
only problem is that having one chocolate melting pot you have only one
heart-shaped mould so you have to plan it well in advance if you need
two hearts for St. Valentine’s day. Or actually you can share one heart
and make it even more romantic this way.
Ingredients for two hearts:
300g chocolate (dark, milk, white or mixture)
150ml double cream
4tbsp caster sugar
raspberries or other fruits for decoration
300g chocolate (dark, milk, white or mixture)
150ml double cream
4tbsp caster sugar
raspberries or other fruits for decoration
1. Melt 150g of chocolate. You can do it in the electric chocolate melting pot
2. Pour melted chocolate into the dry mould that should be at room temperature.
3. The entire mould should be thickly coated with chocolate
4. Spread the chocolate around the mould by means of spatula or a pastry brush and smooth all the surface
5. Allow to cool in the refrigerator for several hours
6. Gently press the chocolate heart out of a mould and proceed with the second heart
7. Before serving whip cream with sugar
8. Fill chocolate hearts with whipped cream
9. Decorate with raspberries
Łasuchu, ciekawy pomysł z tą czekoladową foremką, i to tak dużą. Przepis idealny dla lubujących się w czekoladzie-będą mogli zjeść deser razem z "talerzem" :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kinga
Kingo,
OdpowiedzUsuńTo jedyna foremka w kształcie serca, jaką miałam. Ale mnie osobiście akurat jej duży rozmiar wcale nie przeszkadza. Rzeczywiście jedno takie czekoladowe serce to 1,5 tabliczki czekolady, ale za to poprawa nastroju gwarantowana. hihihihi.
Pozdrawiam i zapraszam ponownie :-)
Looks so delicous. What exactly is the white filling? Cream?
OdpowiedzUsuńThank you for your participation.
Hi Zorra,
OdpowiedzUsuńMy polish blog has it's english version "Joanna in the kitchen" http://skorak.blogspot.com/
And yes, this white filling is whipped cream :-)
padłam, jak to zobaczyłam - takie jest piękne i romantyczne :) a jednocześnie zawyłam, bo nie mam foundi i nigdy nie wyjdzie mi to tak ładnie jak Tobie :(((
OdpowiedzUsuńCasia,
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa.
Problem być może nie tkwi w samym fondue. Czekoladę można roztopić bez problemu z mikrofalówce. Ale przyznaje, że problemem może być foremka w kształcie serca. Ale może ta podpowiedź pobudzi Twoją kreatywność :-)