niedziela, 8 maja 2011

Tarta szpinakowa z nerkowcami i tofu / Spinach tart with tofu and cashews


Niektórzy już się pewnie zorientowali, że kocham szpinak i to w każdej postaci. Świeży, w sałatce, zmiksowany w pożywnym koktajlu lub duszony. Tym z Was, którzy szpinaku nie lubią, obiecuję, że już niedługo na blogu pojawi się coś absolutnie nieszpinakowego i niezielonego a tymczasem specjalnie dla szpinakoholików, takich jak ja, proponuję pyszną tartę, którą można jeść zarówno na gorąco, lub na zimno. Przygotowania pochłaniają troszkę czasu, ale wierzcie mi, warto. Tarta wychodzi pożywna, pyszna no i wiosennie zielona :-) 


Składniki na tartę:
245 g przesianej mąki
szczypta soli
1-1,5 łyżki ostrej papryki w proszku
105 g margaryny
2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie do tarty:
750 g szpinaku mrożonego (koniecznie mrożone liście a nie szpinak rozdrobniony) lub świeżego
3 ząbki czosnku
ok. 100 gram twardego tofu pokrojonego w kostkę
garść orzechów nerkowca
olej ryżowy
sól
pieprz
1. Wymieszaj sól i ostrą paprykę z mąką i zagnieć z masłem aż powstaną grudki ciasta. 
2. Dodaj wodę i wyrób kruche ciasto
3. Schładzaj w lodówce około 0,5 godziny
4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia
5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
6. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
7. Podsmaż czosnek na oleju
8. Dodaj szpinak i duś przez kilka minut. Pozwól, żeby cały płyn odparował z masy szpinakowej, żeby nie rozmoczyć kruchego ciasta
9. Rozłóż duszony szpinak z czosnkiem na podpieczonym kruchym spodzie
10. Na szpinaku ułóż tofu i orzechy nerkowca 
11. Zapiekaj w piekarniku jeszcze około 10 - 15 minut. 



English version:

spinach tart with tofu and cashews

If you are a spinach addict this tart is perfect for you. It requires some kitchen work but the end result is worth all your time and effort. It delicious both as a warm dinner  and as a cold snack or appetizer.

Ingredients for the pastry
245 g of sifted flour
pinch of salt
1-1,5 tbsp of  spicy paprica (if you are using cayenne pepper, use less than I suggest, because it's more spicy)
105 g vegan margarine
2-3 tbsp of cold water
Ingredients for the filling:
750 g of frozen or fresh spinach leaves
3 cloves of garlic
ok. 100 g of hard tofu
handful of cashews
rice oil 
salt
pepper
1. Mix well salt, spicy paprica and flour. Combine with vegan margarine and work the dough with your fingers till crumbles are formed. 
2. Add cold water and work the dough until pastry is formed.
3. Refrigerate for around half and hour
4. Roll the pastry and place in a baking dish
5. Makes some holes in the pastry by means of fork, cover with aluminium foil and spread dry beans or glass balls, so that the pastry does not rise during baking. 
5. Bake at 180 centigrades for around 15 minutes
6. Remove dry beans/glass balls together with alluminium foil and bake for 5 more minutes to brown the pastry a little bit
7. Saute garlic on the pan
8. Add spinach to the garlic and saute for few minutes. Let all the liquid evaporate so that it will not sog the pastry
9. Place the spinach on the pastry
10. Place tofu and cashews on the spinach
11. Bake the  tart for 10-15 minutes more

13 komentarzy:

  1. Chętnie bym takiej skosztowała. Lubię szpinak, ale coś dawno nie jadłam .
    Pozdrowienia niedzielne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała! Takie tarty to prawdziwy rarytas!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja uwielbiam szpinak, ale duszony - surowego jeszcze nie jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, jestem najgorszej klasy szpinakocholiczką..kocham w każdej postaci!!!tarta boska:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszorzedne polacznie, wszystko co uwielbiam. Lepiej bym tego nie wymyslila:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, ja kocham szpinak, a jakiej margaryny uzywasz jakiejs specjalnej weganskiej?

    OdpowiedzUsuń
  8. @ WegeNation
    chciałabym używać wegańskiej, ale zmuszona jestem używać zwykłej margaryny, tu konkretnie starego poczciwego masła roślinnego, bo nie udało mi się w sklepach znaleźć margaryny wegańskiej, podobnie jak nie udaje mi się znajdować jeszcze niestety wielu innych wegańskich produktów.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto z ostrą papryką brzmi pysznie, a do tego tofu w szpinaku - moje klimaty. Pozdr.Kinga

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dla mnie rewelacja! szczególnie z tym tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Być weganinem i łasuchem, to musi być nie łatwe, ale widzę, że nie dla Ciebie ;-P

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tam jestem zdeklarowanym szpinakoholikiem jak rowniez ogolnie holikiem.

    OdpowiedzUsuń