wtorek, 24 kwietnia 2012

Ślimak, ślimak, pokaż nutellowe rogi... / Snail-shaped nutella cookies

Jeżeli odwiedzą Was niespodziewani goście lub wybieracie się na piknik, to te super proste i super szybkie ślimakowe ciastka są  właśnie dla Was. Przygotowuje się je dosłownie chwilę przy użyciu minimalnej ilości kuchennych przyborów, więc te ciasteczka są jednymi z najmniej kłopotliwych słodyczy, jakie możecie sobie wymarzyć a przy tym są pyszne. Ja w ślimaki zawinęłam nutellę, ale równie dobrze możecie ją zastąpić dżemem lub masłem orzechowym, choć mnie osobiście to połączenie smaków nie pasuje. Acha i po moich ostatnich ekscesach z mięsem zawracam na wegetariańską ścieżkę, więc nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że jeżeli jesteście weganami, nutellę wystarczy zastąpić wegańskim kremem orzechowo-czekoladowym.

Składniki (ok. 30 - 40 sztuk)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (polecam to  zawinięte w rulon i trzymane w supermarketach w lodówkach. Ciasto jest zawinięte w papier do pieczenia, który możecie wykorzystać. Z mrożonym ciastem francuskim jest trochę więcej kłopotu, bo trzeba odczekać, aż ciasto się rozmrozi)
ok. 4 łyżek nutelli lub wegańskiego kremu czekoladowo - orzechowy

1. Rozwiń rulon ciasta francuskiego i przekrój na pół
2. 2/3 powierzchni każdej połówki ciasta posmaruj z wierzchu kremem czekoladowo-orzechowym zostawiając z jednej strony pasek "gołego" ciasta, żeby rulon można było dobrze skleić.
3. Zawiń ciasto w rulon, nutellą do wewnątrz
4. Gotowe dwa rulony pokrój w plasterki i odłóż je na papierze do pieczenia
5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 minut, aż do momentu kiedy ślimaki lekko zbrązowieją.


English version

Snail-shaped nutella cookies

Those cookies are super quick and super easy to make. They are perfect solution for unexpected guests or picnics. And if you like, you can replace nutella with jam or peanut butter depending on your likings. And if you're vegan you can replace nutella with vegan version of chocolate-hazelnut spread and you can also enjoy those simple and delicious cookies.

Ingredients (around 30-40 cookies)
1 pack of chilled french puff pastry 
around 4-5 tbsp of nutella or vegan chocolate-hazelnut spread

1. roll out the pastry and cut it into two 
2. on each part of the puff pastry spread nutella or vegan chocolate - hazelnut spread leaving one edge uncovered
3. Roll each pastry into a log
4. Cut the "log" into 0.5 - 1 cm slices and transfer them on a parchment paper
5. Bake for 15-20 minutes at 180 centigrades.

38 komentarzy:

  1. Oo tak, ciasto francuskie to świetnie rozwiązanie, gdy przed nami niezapowiedziana wizyta, lub zapowiedziana 30 minut wcześniej :) Z nutellą muszą być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są boskie! :-D To stwierdzone niemal naukowo ;-)

      Usuń
  2. What a perfect recipe for unexpected guests! and for anyone as well!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. no to jesteśmy dwie, bo ja też lubię i to bardzo :-D

      Usuń
  4. Uwielbiam, nie potrafię się im nigdy oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bym takiego ślimaka zjadła! Cudne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadlabym od razu wszystkie :) Ciasto francuskie i nutella...to musi byc pyszne!!

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. zgadzam się Kuchennym bałaganem całkowicie ;-)

      Usuń
  8. Dobrze miec pod reka ciasto francuskie - wystarczy chwila, by wyczarowac z niego cos pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. proste i wyjątkowo smaczne :) tak lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Magdo K., proste i wyjątkowo smaczne. Nic dodać, nic ująć :-)

      Usuń
  10. Szybko i słodko- uwielbiam takie przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i można by jeszcze dodać, że pysznie ;-)

      Usuń
  11. Ciasto francuskie jest fantastyczne :) Idealnie sprawdza się własnie na "niespodziewanych gości" lub "niespodziewanego głoda łakociowego" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, te ślimaczki też się sprawdzają jako metoda na słodkiego głoda :-)

      Usuń
  12. myślę, że jeśli ugości się niespodziewanych gości takimi słodkościami, to... szybko będziemy się mogli ich spodziewać z kolejną wizytą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje Kaś. Ale to dobrze, bo jak są goście to dom ożywa :-)

      Usuń
  13. Jakie pyszności ! Uwielbiam nutellę, mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak uwielbiasz nutellę, to te ślimaczki są wprost idealne dla Ciebie :-)

      Usuń
  14. Wstyd się przyznać, ale jeszcze takich ślimaczków nie jadłam, a że tak się wszyscy zachwycają ich smakiem, to oczywiście wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drui, spróbuj koniecznie, bo są przepyszne i takie małe, w sam raz na jeden ząbek :-)

      Usuń
  15. U la la! Ależ apetyczny przepis! To najbardziej lubię w gotowym cieście francuskim - wystarczy chwila żeby wyczarować takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ciasto francuskie jest pod tym względem boskie :-)

      Usuń
  16. Pychotka, bardzo lubię specjały z ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. AnnoA-G ja też uwielbiam pyszności upieczone na cieście francuskim :-)

      Usuń