Jeżeli odwiedzą Was niespodziewani goście lub wybieracie się na piknik, to te super proste i super szybkie ślimakowe ciastka są właśnie dla Was. Przygotowuje się je dosłownie chwilę przy użyciu minimalnej ilości kuchennych przyborów, więc te ciasteczka są jednymi z najmniej kłopotliwych słodyczy, jakie możecie sobie wymarzyć a przy tym są pyszne. Ja w ślimaki zawinęłam nutellę, ale równie dobrze możecie ją zastąpić dżemem lub masłem orzechowym, choć mnie osobiście to połączenie smaków nie pasuje. Acha i po moich ostatnich ekscesach z mięsem zawracam na wegetariańską ścieżkę, więc nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że jeżeli jesteście weganami, nutellę wystarczy zastąpić wegańskim kremem orzechowo-czekoladowym.
Składniki (ok. 30 - 40 sztuk)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (polecam to zawinięte w rulon i trzymane w supermarketach w lodówkach. Ciasto jest zawinięte w papier do pieczenia, który możecie wykorzystać. Z mrożonym ciastem francuskim jest trochę więcej kłopotu, bo trzeba odczekać, aż ciasto się rozmrozi)
ok. 4 łyżek nutelli lub wegańskiego kremu czekoladowo - orzechowy
1. Rozwiń rulon ciasta francuskiego i przekrój na pół
2. 2/3 powierzchni każdej połówki ciasta posmaruj z wierzchu kremem czekoladowo-orzechowym zostawiając z jednej strony pasek "gołego" ciasta, żeby rulon można było dobrze skleić.
3. Zawiń ciasto w rulon, nutellą do wewnątrz
4. Gotowe dwa rulony pokrój w plasterki i odłóż je na papierze do pieczenia
5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 minut, aż do momentu kiedy ślimaki lekko zbrązowieją.
English version
English version
Snail-shaped nutella cookies
Those cookies are super quick and super easy to make. They are perfect solution for unexpected guests or picnics. And if you like, you can replace nutella with jam or peanut butter depending on your likings. And if you're vegan you can replace nutella with vegan version of chocolate-hazelnut spread and you can also enjoy those simple and delicious cookies.
Ingredients (around 30-40 cookies)
1 pack of chilled french puff pastry
around 4-5 tbsp of nutella or vegan chocolate-hazelnut spread
1. roll out the pastry and cut it into two
2. on each part of the puff pastry spread nutella or vegan chocolate - hazelnut spread leaving one edge uncovered
3. Roll each pastry into a log
4. Cut the "log" into 0.5 - 1 cm slices and transfer them on a parchment paper
5. Bake for 15-20 minutes at 180 centigrades.
Oo tak, ciasto francuskie to świetnie rozwiązanie, gdy przed nami niezapowiedziana wizyta, lub zapowiedziana 30 minut wcześniej :) Z nutellą muszą być boskie :)
OdpowiedzUsuńSą boskie! :-D To stwierdzone niemal naukowo ;-)
UsuńWhat a perfect recipe for unexpected guests! and for anyone as well!
OdpowiedzUsuńexactly, for anyone :-D
Usuńtakie ślimaki to lubię:D
OdpowiedzUsuńno to jesteśmy dwie, bo ja też lubię i to bardzo :-D
UsuńUwielbiam, nie potrafię się im nigdy oprzeć:)
OdpowiedzUsuńDusiu, mam dokładnie tak samo :-)
UsuńJa też bym takiego ślimaka zjadła! Cudne!:)
OdpowiedzUsuńDzięki Majanko :-)
UsuńZjadlabym od razu wszystkie :) Ciasto francuskie i nutella...to musi byc pyszne!!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
To jest pyszne!! :-)
Usuńwspaniałe słodkości :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się Kuchennym bałaganem całkowicie ;-)
UsuńDobrze miec pod reka ciasto francuskie - wystarczy chwila, by wyczarowac z niego cos pysznego :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Maggie :-)
Usuńmatko, kusisz kobieto !
OdpowiedzUsuńOd tego jestem ;-)
Usuńproste i wyjątkowo smaczne :) tak lubię
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Magdo K., proste i wyjątkowo smaczne. Nic dodać, nic ująć :-)
UsuńSzybko i słodko- uwielbiam takie przepisy:)
OdpowiedzUsuńno i można by jeszcze dodać, że pysznie ;-)
UsuńCiasto francuskie jest fantastyczne :) Idealnie sprawdza się własnie na "niespodziewanych gości" lub "niespodziewanego głoda łakociowego" ;)
OdpowiedzUsuńtak, te ślimaczki też się sprawdzają jako metoda na słodkiego głoda :-)
Usuńmyślę, że jeśli ugości się niespodziewanych gości takimi słodkościami, to... szybko będziemy się mogli ich spodziewać z kolejną wizytą :)
OdpowiedzUsuńMasz racje Kaś. Ale to dobrze, bo jak są goście to dom ożywa :-)
UsuńJakie pyszności ! Uwielbiam nutellę, mniam...
OdpowiedzUsuńJak uwielbiasz nutellę, to te ślimaczki są wprost idealne dla Ciebie :-)
UsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze takich ślimaczków nie jadłam, a że tak się wszyscy zachwycają ich smakiem, to oczywiście wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDrui, spróbuj koniecznie, bo są przepyszne i takie małe, w sam raz na jeden ząbek :-)
UsuńPycha! :) Udanej majówki!
OdpowiedzUsuńMagdaleno, bardzo dziękuję :-)
UsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Helen :-)
UsuńU la la! Ależ apetyczny przepis! To najbardziej lubię w gotowym cieście francuskim - wystarczy chwila żeby wyczarować takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, ciasto francuskie jest pod tym względem boskie :-)
UsuńAnnoA-G ja też uwielbiam pyszności upieczone na cieście francuskim :-)
OdpowiedzUsuń