czwartek, 5 kwietnia 2012

Wiosennie cytrynowa babka piaskowa w sam raz na wielkanoc / Lemon pound cake

Od czasu Walentynek nie pojawił się na blogu żaden deser a to do mnie wręcz niepodobne. Już to naprawiam za pomocą przepysznej, wiosennie orzeźwiającej babki cytrynowej, która pojawi się już wkrótce na moim wielkanocnym stole, jak co roku. Lubię tę babkę za to, że jest z wierzchu delikatnie chrupiąca i nie za słodka ze względu na obecność skórki cytrynowej i soku z cytryny. Idealne antidotum na mazurkowe zasłodzenie, któremu się poddaję rok w rok. Babkę cytrynową przygotowuje się bardzo prosto. Pod warunkiem pilnowania i zachowania właściwych proporcji, zawsze wychodzi. Podoba mi się w niej również to, że składniki odmierza się za pomocą szklanek, więc nie potrzeba do jej upieczenia wagi. To bardzo ułatwia cały proces. Jedyną słabą strona tej babki jest to, że jej wierzch zawsze nam pęka podczas pieczenia. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale się tym zupełnie nie przejmuję. Pamiętam słowa Nigelli, która mówiła, że jedzenie domowe nie musi wyglądać idealnie, tak jak w restauracji. Ma być domowe i pyszne. I taka właśnie jest ta babka cytrynowa. Domowa i pyszna. 

Składniki:
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 paczki masła (może być masło roślinne)
sok i skórka z 1 cytryny (koniecznie jedna cytryna. Dwie to już o jedną za dużo)
cukier puder do posypania

1. Utrzyj (mikserem) masło z cukrem na puszystą masę
2. Wmieszaj obie mąki i proszek do pieczenia
3. Dodawaj stopniowo do masy po jednym jajku
4. Dodaj sok i skórkę z cytryny
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony i wyjęty z ciasta będzie suchy i nie zostanie na nim surowe ciasto.
6. Ostudź i posyp wierzch cukrem pudrem

Korzystając z okazji, życzę Wam Wszystkim zdrowych, spokojnych no i przede wszystkim ciepłych i słonecznych Świąt Wielkanocnych. Do zobaczenia po świętach :-)



English version

Lemon  pound cake - ideal for Easter

Similarly delicious and refreshing lemon pound cake will soon appear on my Easter table. Its lightness and lemony taste go very well with other Easter cakes and desserts that are extremely sweet and heavy. It's easy to prepare and bake so it requires almost no effort. If only you use the same proportions of ingredients, the result is always reliably delicious. 

Ingredients
1 cup of potato flour
1 cup of all purpose, white flour
1 tbsp of baking powder
4 eggs
3/4 cup of powder sugar
3/4 pack of butter
juice and zest from 1 lemon (one lemon is more than enough. Do not experiment with adding more, trust me)
powder sugar for decoration

1. Mix well butter and sugar by means of a mixer
2. Stir in both kinds of flour as well as baking powder
3. Gradually add eggs, one by one
4. Add juice and lemon zest
5. Bake in oven at 180 centigrades about 40 minutes or until toothpick inserted into and removed from the dough will be dry.
6. Allow to cool and sprinkle with powder sugar 

Happy Easter Folks :-)

46 komentarzy:

  1. Wspaniała babka! Uwielbiam cytrynowe :).
    Pęknięcie jest urocze, tez je uwielbiam:)

    Spokojnych,pełnych radości i słońca Świąt Wielkanocnych dla Ciebie i Twoich bliskich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Tobie również pęknięcia w niczym nie przeszkadzają. Wesołych Świąt Madziu :-) Pozdrowionka cieplutkie dla całej Rodziny :-D

      Usuń
  2. uwielbiam wypieki z nutą cytrynową. pyszna babka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Korniku, w istocie, pyszna :-) pozdrowionka świąteczne przesyłam :-D

      Usuń
  3. Cytrynowa to chyba moja ulubiona. Pysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w gust :-) Świątecznie pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się całkowicie :-) przesyłam pozdrowienia :-)

      Usuń
  5. I ja kocham cytrynowe babki :) Mozna powiedziec, ze to moje ulubione :)

    Spokojnych i rodzinnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam ze smakiem w Twój gust. Dziękuję za życzenia i też przesyłam świąteczne życzenia. Wszystkiego dobrego :-)

      Usuń
  6. Kolejny fajny przepis na babkę... już nie wiem, na którą się mam zdecydować ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybierz moją, wybierz moją, wybierz moją ;-) hihihihihi

      Usuń
  7. Koniecznie! Na święta nie może zabraknąć ani jaj ani baby ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ono, całkowicie się z Tobą zgadzam. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Świetna! właśnie się zastanawiałam, czy pochwalisz się przepisem na swoją babke cytrynową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olu. Jasne, że się chwalę, bo pochwalić się trzeba :-)

      Usuń
  9. całkowicie się zgadzam, że jedzenie domowe nie musi byc doskonałe. domowe, a nie na pokaz! ważne, aby smakowało.

    lubię babki piaskowe. bardzo. a szczególnie taki domowe ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że Ty Karmel-itko też uważasz, że domowe jedzenie musi być przede wszystkim pyszne, a wygląd to już ciut mniej ważna sprawa :-)

      Usuń
  10. Domowe i pyszne najlepsze:)
    Pięknych Świąt Joasiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajno, dziękuję serdecznie za życzenia. Pozdrawiam ciepło :-)

      Usuń
  11. Ja tam uważam, że popękane z wierzchu wypieki są tymi idealnymi. Te pięknie gładkie można podziwiać na wystawach i są równie sztuczne co plastikowe foremki z których wyszły ;-)

    Cytrynowy aromat, mm!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna babeczka:) Na pewno jest bardzo puchata i delikatna dlatego pękła. Pęknięcia są fajne, dodają uroku i tak jak pisze Arven wypieki z pęknięciami to te najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Kasiu, jest bardzo puchata i lekka i może właśnie dlatego tak pięknie pękła :-)

      Usuń
  13. Joanno,co za babka!
    Cytrynowe orzeźwienie.Akurat na wiosenne świętowanie.
    Udanych świąt Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, gdyby tylko pogoda była taka wiosenna jak ta babka ;-) Mam nadzieję, ze Twoje święta była udane, bo moje były wspaniałe :-D

      Usuń
  14. wygląda bardzo smacznie :D
    u mnie nowości, zapraszam
    http://mr-broccoli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj uwierz mi Cmeha, ta babka nie tylko smacznie wygląda :-)

      Usuń
  15. O tak, idealna na wiosenny weekend :)

    Pozdrawiam swiatecznie Lasuchu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, z filiżanką dobrej herbaty, na tarasie skąpanym w wiosennym słońcu jest wspaniała :-) Ech, rozmarzyłam się ;-) pozdrawiam cieplutko Bea :-)

      Usuń
  16. Wspaniała babka, cukier puder stworzył piękną pierzynkę. Słodkie przepisy zawsze mile odtwarzam, więc mam nadzieję, że będą częściej.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo podoba mi się pomysł na prostokątną babkę :) a nie tradycyjną. Żałuję, że już jest po świętach i czas na babki się u mnie skończył.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jakoś wolę takie foremki. Babkowe foremki jednoznacznie kojarzą mi się z drożdżową babą pieczoną przez moją babcię. I nie wyobrażam sobie niczego innego w takiej foremce ;-) Pozdrowionka cieplutkie

      Usuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Masło roślinne to niestety oksymoron, bo masło to minimum 82% tłuszczu mlecznego. Może być margaryna, ale jeśli chodzi o mnie to z tłuszczów najchętniej wybieram oleje roślinne (np. rzepakowy) bo najzdrowszy. I żałuję, że w tej babie nie da się masła olejem zastąpić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartinko, już myślałam, że farmazony opowiadasz, ale przeczytałam skład masła roślinnego i w istocie jest to oksymoron. Ma serwatkę na przykład, która roślinna raczej nie jest, raczej zwierzęca. To kolejny dowód na to, jak dokładnie trzeba czytać etykietki :-/ Dzięki za cynk. Będę pamiętać, że roślinne nie jest tak do końca roślinne.

      Usuń
  20. wygląda smacznie:) szkoda, że jej nie rozkroiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam babki cytrynowe, choć ja lubię je polewać syropem z 2-3 cytryn :) Mniam ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dla mnie to już bu było chyba trochę zbyt dużo cytrynowości, ale w sumie raz warto spróbować :-)

      Usuń
  22. Rzadko robię cytrynowe ciasta, chyba zacznę częściej.

    OdpowiedzUsuń