Pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie. Słońce zakryte za chmurami, deszcz pada a na dodatek liście na drzewach zmieniają zieleń na jesienne żółcie, pomarańcze i czerwienie. Aby nie poddać się przygnębieniu, serwuję dziś pięknie słoneczną polentę ze złocistymi kurkami smażonymi na maśle. Przyznaję, że nie jest to dietetyczne danie, ale za to pyszne i poprawiające humor. Przygotujcie się też na odrobinę wysiłku fizycznego, bo polentę, czyli kaszkę kukurydzianą trzeba intensywnie mieszać podczas gotowania, żeby się nie przypaliła. Finalny smak wynagrodzi Wam jednak wszelkie trudy. Kurki można zastąpić innymi grzybami. Nie tylko ja mogę potwierdzić, że tak przygotowana, kremowa polenta jest pyszna nawet z poczciwymi i zwykłymi pieczarkami.
Składniki (2 porcje) (scroll down for English)
ok. 0,5 k kurek dobrze umytych, żeby kawałki ziemi ani piasku nie chrzęściły między zębami. Kurki można zastąpić innymi grzybami, np. borowikami, prawdziwkami lub najzwyklejszymi pieczarkami
2 łyżki masła
4 - 6 łyżek śmietany - najlepsza będzie na tłusta 30 lub 36% lub serka mascarpone
ok. 0,5 łyżeczki kurkumy
ok. 150 g polenty kaszki kukurydzianej
pieprz i sól do smaku
1. Do garnka wsyp polentę i kurkumę i wlej trzy razy tyle wrzątku co polenty.
2. Gotuj polentę na wolnym ogniu około 20 minut cały czas mieszając i dodając wody od czasu do czasu, żeby polenta nie była zbyt gęsta
3. Kilka minut przed końcem gotowania polenty dodaj połowę masła, śmietanę i dopraw solą i pieprzem do smaku
4.W tym samym czasie, kiedy przygotowujesz polentę, na patelni rozgrzej dobrze masło, które pozostało
5. Na rozgrzane masło wrzuć kurki i podsmażaj
6. Jak polenta będzie gotowa przełóż ją na talerze, na wierzchu udekoruj kurkami i podawaj
English version
Creamy polenta with golden chanterelles mushrooms - a real comfort food
The weather is kind of depressing. Although it is summer, the sun is hidden behind clouds, it is rainining and tree leaves slowly start to change colour from green into autumnal colours: yellow, orange and red. I refuse to accept the depressing nature of this day and I serve very comforting, delicious and sunny polenta with golden chanterelle mushrooms fried in butter. I admit that this is not a good option if you're on a diet, but who cares if it is a perfect mood enhancer. Polenta in generally brings along a little bit of work out in the kitchen, since it must be intensively stirred during cooking not to burn it, so be prepared for that. But the final flavor will be rewarding and worth all you efforts. It is also worth mentioning that chanterelles mushrooms can be replaced by other mushrooms. Some of my friends can confirm that this creamy polenta is equally delicious and equally comforting with ordinary champignions.
Ingredients (2 servings)
0.5 k gold chanterelles mushrooms very well washed. Chanterelles can be replaced by other muchrooms such as other variety of wild mushrooms or champignons.
2 tablespoons butter
4 - 6 tablespoons heavy cream - the best will in the fat of 30 or 36% or mascarpone cheese
0.5 teaspoon of turmeric
150 g of corn meal polenta
salt and pepper to taste
1. Place polenta and turmeric into the pot and pour in three times more boiling water than polenta.
2. Cook polenta over low heat for about 20 minutes, stirring constantly and adding water from time to time to prevent polenta from being to stiff
3. A few minutes before the end of cooking polenta add half of the butter, cream and season with salt and pepper to taste
4. In the same time, while preparing polenta, in a frying pan heat the remaining butter
5. Fry chanterelles mushrooms on the butter
6. When polenta is ready, serve it with chanterelles muchrooms on top.
0.5 k gold chanterelles mushrooms very well washed. Chanterelles can be replaced by other muchrooms such as other variety of wild mushrooms or champignons.
2 tablespoons butter
4 - 6 tablespoons heavy cream - the best will in the fat of 30 or 36% or mascarpone cheese
0.5 teaspoon of turmeric
150 g of corn meal polenta
salt and pepper to taste
1. Place polenta and turmeric into the pot and pour in three times more boiling water than polenta.
2. Cook polenta over low heat for about 20 minutes, stirring constantly and adding water from time to time to prevent polenta from being to stiff
3. A few minutes before the end of cooking polenta add half of the butter, cream and season with salt and pepper to taste
4. In the same time, while preparing polenta, in a frying pan heat the remaining butter
5. Fry chanterelles mushrooms on the butter
6. When polenta is ready, serve it with chanterelles muchrooms on top.
Joanno! Boska, cudna, po prostu wspaniała! Jestem zachwycona i rezerwuję jeden duży talerz (pełny!)
OdpowiedzUsuńAnno-Mario, dla Ciebie zawsze:-D Pozdrowienia ślę :-D
UsuńTalerz pełen pyszności! już na sam widok burczy mi w brzuchu!
OdpowiedzUsuńI prawidłowo, bo na widok takich pyszności w każdym brzuchu choć trochę zaburczy ;-)
UsuńTą polentą i kurkami na pewno przywołasz słońce.
OdpowiedzUsuńPysznie!
Oby Amber, bo deszcz już mi się znudził, choć padało jak na razie tylko pół dnia ;-)
UsuńCudowna. Kurki poczułam aż u mnie:)
OdpowiedzUsuńOjej, moje kurki mają więc wielką moc :-D
UsuńJoasiu, ty się nike tłumacz złą pogodą. Chyba miałaś ochotę na tą polentę:) Zresztą nie dziwię się:)
OdpowiedzUsuńGula, musiałam jakoś sobie wytłumaczyć te śmietanki, to masełko hihihihi, ale zaiste nie ukrywam, czy deszcz czy słońce miałam wielką ochotę na taką polentę :-)
UsuńPolenta + chanterelles = absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńI cannot agree more with your statement Tessa :-)
Usuńjak na taką pogodę tak pięknie kolorystyczne danie jak znalazł!:) mnniamm
OdpowiedzUsuńZgadza się Antenko. Od razu się humor poprawia :-)
UsuńPolenty nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje, bo prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńSpróbuj więc Beatrice koniecznie, bo polenta warta jest spróbowania. Zwłaszcza w takim doborowym towarzystwie pysznych kurek:-)
UsuńTeż dołączam do grona ciekawych smaku polenty :)
OdpowiedzUsuńIvka, zapraszam do kuchni, naprawdę warto spróbować polenty. Jeśli dobrze przyrządzona i doprawiona potrafi nieźle zawrócić w głowie:-)
Usuńewidentnie coś lub ktoś nade mną czuwał! :D teraz już będę ostrożniejsza :D ale swoją drogą nie wiedziałam, że mikser może być tak niebezpieczny..!
OdpowiedzUsuńdla mnie ryż z jabłkami to też smak dzieciństwa :-) zdecydowanie!
W kuchni trzeba uważać. Chwila nieuwagi może doprowadzić do niemiłych zdarzeń, ale Ty Madziu już o tym wiesz:-)
Usuńpolecam! było naprawdę smaczne :-) szczególnie to jabłko *.*
OdpowiedzUsuńMnie tam się wydaje, że i jabłko i owsianka budyniowa:-)
Usuńa tak, tak! owsianka też musi być i również była pyszna :-)
OdpowiedzUsuńczekam na relację, czy smakowało! :-)
Dam znać oczywiście Madziu :-)
UsuńOch, polenta w tradycyjnym wydaniu. :) Szkoda, że nigdzie nie mogę dorwać kurek, inaczej już bym to zrobiła. ;)
OdpowiedzUsuńWhiness kurki można zastąpić wszelkimi innymi grzybami. Nawet pieczarki będą tu bosko się prezentować i bosko smakować jeżeli tylko polentę dobrze doprawisz:-)
UsuńPrzepysznie wygląda! To zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Twój gust :-)
UsuńKurek niestety na moim wygwizdowie nie uświadczysz, ale urodzaj na pieczarki to tutaj zawsze jest. :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami jest równie pyszne :-)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam polentę z kurkami i nie tylko;)
Ja też. Polenta jest u mnie w kuchni częstym gościem :-)
UsuńMasz fajne i smaczne pomysły ;D
OdpowiedzUsuńDzięki Ervisha, wielkie dzięki za te miłe słowa :-)
UsuńAlez pysznosci! Ja przymierzam sie do polety juz od jakiegs czasu i wciaz jakos mi nie po drodze... Twoje zdjecia narobily mi apetytu :))
OdpowiedzUsuńMajko, spróbuj bo naprawdę warto. Ostatnio gotowałam polentę dla większej grupy osób. Patrzyli w pewną taką dozą ostrożności dopóki nie spróbowali. Zdobyłam ich serca ale i przede wszystkim żołądki tym prostym ale pysznym daniem :-)
UsuńAniu spróbuj koniecznie, bo taka prosta, rustykalna polenta wychodzi megapyszna, jeżeli oczywiście jest dobrze doprawiona :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki na wszelkie sposoby,i Twoją wersję też już uwielbiam(mimo że nie jadłam)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Igo, a będziesz moja wersję uwielbiać jeszcze bardziej ;-)
UsuńO jakie kolory! Muszę ugotować bo kaszka zalega w szafce w zapomnieniu ;)
OdpowiedzUsuńZrób Zufik koniecznie, szkoda kaszki po pierwsze a po drugie genialne wrażenia smakowe gwarantowane :-)
UsuńAleż kolory:) Musiało być pycha:)
OdpowiedzUsuńByło pyszne Judik :-)
Usuńkolor rzeczywiście słoneczny i przyciągający wzrok. no i te kurki, mniam!
OdpowiedzUsuńOj mniam mniam Kaś :-D
UsuńZ kurkami musi być pyszna :) Wyjątkowo słoneczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńJest boska i pyszna Natalio :-D
UsuńŁasuchu, ale to danie wspaniale wygląda i te cudne kolory! Pożeram to danie wzrokiem :)!
OdpowiedzUsuńA ja wirtualnie Cię częstuję, bo w realu już dawno nic nie zostało ;-)
UsuńNie jadłam, ale z wielką chęcią skuszę się na taką przekąskę ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Biedr_ono to bardziej danie obiadowe niż przekąska, ale skuś się koniecznie!
Usuń