środa, 15 sierpnia 2012

Kremowa polenta z kurkami smażonymi na maśle / Creamy polenta with golden chanterelles mushrooms

Pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie. Słońce zakryte za chmurami, deszcz pada a na dodatek liście na drzewach zmieniają zieleń na jesienne żółcie, pomarańcze i czerwienie. Aby nie poddać się przygnębieniu, serwuję dziś pięknie słoneczną polentę ze złocistymi kurkami smażonymi na maśle. Przyznaję, że nie jest to dietetyczne danie, ale za to pyszne i poprawiające humor. Przygotujcie się też na odrobinę wysiłku fizycznego, bo polentę, czyli kaszkę kukurydzianą trzeba intensywnie mieszać podczas gotowania, żeby się nie przypaliła. Finalny smak wynagrodzi Wam jednak wszelkie trudy. Kurki można zastąpić innymi grzybami. Nie tylko ja mogę potwierdzić, że tak przygotowana, kremowa polenta jest pyszna nawet z poczciwymi i zwykłymi pieczarkami.

Składniki (2 porcje) (scroll down for English)
ok. 0,5 k kurek dobrze umytych, żeby kawałki ziemi ani piasku nie chrzęściły między zębami. Kurki można zastąpić innymi grzybami, np. borowikami, prawdziwkami lub najzwyklejszymi pieczarkami
2 łyżki masła
4 - 6  łyżek śmietany - najlepsza będzie na tłusta 30 lub 36% lub serka mascarpone
ok. 0,5 łyżeczki kurkumy
ok. 150 g polenty kaszki kukurydzianej
pieprz i sól do smaku

1. Do garnka wsyp polentę i kurkumę i wlej trzy razy tyle wrzątku co polenty. 
2. Gotuj polentę na wolnym ogniu około 20 minut cały czas mieszając i dodając wody od czasu do czasu, żeby polenta nie była zbyt gęsta
3. Kilka minut przed końcem gotowania polenty dodaj połowę masła, śmietanę i dopraw solą i pieprzem do smaku
4.W tym samym czasie, kiedy przygotowujesz polentę, na patelni rozgrzej dobrze masło, które pozostało
5. Na rozgrzane masło wrzuć kurki i podsmażaj
6. Jak polenta będzie gotowa przełóż ją na talerze, na wierzchu udekoruj kurkami i podawaj


English version

Creamy polenta with golden chanterelles mushrooms - a real comfort food

The weather is kind of depressing. Although it is summer, the sun is hidden behind clouds, it is rainining and tree leaves slowly start to change colour from green into autumnal colours: yellow, orange and red. I refuse to accept the depressing nature of this day and I serve very comforting, delicious and sunny polenta with golden chanterelle mushrooms fried in butter. I admit that this is not a good option if you're on a diet, but who cares if it is a perfect mood enhancer. Polenta in generally brings along a little bit of work out in the kitchen, since it must be intensively stirred during cooking not to burn it, so be prepared for that. But the final flavor will be rewarding and worth all you efforts. It is also worth mentioning that chanterelles mushrooms can be replaced by other mushrooms. Some of my friends can confirm that this creamy polenta is equally delicious and equally comforting with ordinary champignions.

Ingredients (2 servings)
0.5
k gold chanterelles mushrooms very well washed. Chanterelles can be replaced by other muchrooms such as other variety of wild mushrooms or champignons.
2 tablespoons
butter
4 -
6 tablespoons heavy cream - the best will in the fat of 30 or 36% or mascarpone cheese
0.5
teaspoon of turmeric
150 g
of corn meal polenta
salt and pepper
to taste

1. Place polenta and turmeric into the pot and pour in three times more boiling water than polenta.
2. Cook polenta over low heat for about 20 minutes, stirring constantly and adding water from time to time to prevent polenta from being to stiff
3. A few minutes before the end of cooking polenta add half of the butter, cream and season with salt and pepper to taste
4. In the same time, while preparing polenta, in a frying pan heat the remaining butter
5. Fry chanterelles mushrooms on the butter
6. When polenta is ready, serve it with chanterelles muchrooms on top. 

52 komentarze:

  1. Joanno! Boska, cudna, po prostu wspaniała! Jestem zachwycona i rezerwuję jeden duży talerz (pełny!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno-Mario, dla Ciebie zawsze:-D Pozdrowienia ślę :-D

      Usuń
  2. Talerz pełen pyszności! już na sam widok burczy mi w brzuchu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I prawidłowo, bo na widok takich pyszności w każdym brzuchu choć trochę zaburczy ;-)

      Usuń
  3. Tą polentą i kurkami na pewno przywołasz słońce.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby Amber, bo deszcz już mi się znudził, choć padało jak na razie tylko pół dnia ;-)

      Usuń
  4. Cudowna. Kurki poczułam aż u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, moje kurki mają więc wielką moc :-D

      Usuń
  5. Joasiu, ty się nike tłumacz złą pogodą. Chyba miałaś ochotę na tą polentę:) Zresztą nie dziwię się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, musiałam jakoś sobie wytłumaczyć te śmietanki, to masełko hihihihi, ale zaiste nie ukrywam, czy deszcz czy słońce miałam wielką ochotę na taką polentę :-)

      Usuń
  6. Polenta + chanterelles = absolutely delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I cannot agree more with your statement Tessa :-)

      Usuń
  7. jak na taką pogodę tak pięknie kolorystyczne danie jak znalazł!:) mnniamm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Antenko. Od razu się humor poprawia :-)

      Usuń
  8. Polenty nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje, bo prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj więc Beatrice koniecznie, bo polenta warta jest spróbowania. Zwłaszcza w takim doborowym towarzystwie pysznych kurek:-)

      Usuń
  9. Też dołączam do grona ciekawych smaku polenty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, zapraszam do kuchni, naprawdę warto spróbować polenty. Jeśli dobrze przyrządzona i doprawiona potrafi nieźle zawrócić w głowie:-)

      Usuń
  10. ewidentnie coś lub ktoś nade mną czuwał! :D teraz już będę ostrożniejsza :D ale swoją drogą nie wiedziałam, że mikser może być tak niebezpieczny..!
    dla mnie ryż z jabłkami to też smak dzieciństwa :-) zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni trzeba uważać. Chwila nieuwagi może doprowadzić do niemiłych zdarzeń, ale Ty Madziu już o tym wiesz:-)

      Usuń
  11. polecam! było naprawdę smaczne :-) szczególnie to jabłko *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tam się wydaje, że i jabłko i owsianka budyniowa:-)

      Usuń
  12. a tak, tak! owsianka też musi być i również była pyszna :-)
    czekam na relację, czy smakowało! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Och, polenta w tradycyjnym wydaniu. :) Szkoda, że nigdzie nie mogę dorwać kurek, inaczej już bym to zrobiła. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness kurki można zastąpić wszelkimi innymi grzybami. Nawet pieczarki będą tu bosko się prezentować i bosko smakować jeżeli tylko polentę dobrze doprawisz:-)

      Usuń
  14. Przepysznie wygląda! To zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust :-)

      Usuń
  15. Kurek niestety na moim wygwizdowie nie uświadczysz, ale urodzaj na pieczarki to tutaj zawsze jest. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności!
    Uwielbiam polentę z kurkami i nie tylko;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Polenta jest u mnie w kuchni częstym gościem :-)

      Usuń
  17. Masz fajne i smaczne pomysły ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ervisha, wielkie dzięki za te miłe słowa :-)

      Usuń
  18. Alez pysznosci! Ja przymierzam sie do polety juz od jakiegs czasu i wciaz jakos mi nie po drodze... Twoje zdjecia narobily mi apetytu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majko, spróbuj bo naprawdę warto. Ostatnio gotowałam polentę dla większej grupy osób. Patrzyli w pewną taką dozą ostrożności dopóki nie spróbowali. Zdobyłam ich serca ale i przede wszystkim żołądki tym prostym ale pysznym daniem :-)

      Usuń
  19. Ja także nigdy nie jadłam, ale wygląda tak niesamowicie, że nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu spróbuj koniecznie, bo taka prosta, rustykalna polenta wychodzi megapyszna, jeżeli oczywiście jest dobrze doprawiona :-)

      Usuń
  20. Uwielbiam kurki na wszelkie sposoby,i Twoją wersję też już uwielbiam(mimo że nie jadłam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Igo, a będziesz moja wersję uwielbiać jeszcze bardziej ;-)

      Usuń
  21. O jakie kolory! Muszę ugotować bo kaszka zalega w szafce w zapomnieniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób Zufik koniecznie, szkoda kaszki po pierwsze a po drugie genialne wrażenia smakowe gwarantowane :-)

      Usuń
  22. Ależ kolory:) Musiało być pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  23. kolor rzeczywiście słoneczny i przyciągający wzrok. no i te kurki, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Z kurkami musi być pyszna :) Wyjątkowo słoneczny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Łasuchu, ale to danie wspaniale wygląda i te cudne kolory! Pożeram to danie wzrokiem :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wirtualnie Cię częstuję, bo w realu już dawno nic nie zostało ;-)

      Usuń
  26. Nie jadłam, ale z wielką chęcią skuszę się na taką przekąskę ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ono to bardziej danie obiadowe niż przekąska, ale skuś się koniecznie!

      Usuń