To już najpewniej ostatnie takie upalne dni w tym roku. Postanowiłam się więc ochłodzić mrożoną kawą. Tak sobie pomyślałam, że tę kawę warto by było przełamać czymś mlecznym i czymś słodkim. Wybór padł na słodkie, skondensowane mleko. Ostatnio na półce w sklepie wypatrzyłam te mleczne cudowności w tubce i w puszce. Przypomniały mi się stare dobry czasy mojego megasłodkiego dzieciństwa. Po kilku tubkach pochłoniętych jedna za drugą postanowiłam pozostałą puszkę mlecznych słodkości wykorzystać właśnie do kawy mrożonej, podobnie jak w Lawendowym Domu. Kawa wychodzi rewelacyjna. Można ją dopasować do swoich upodobań. Może być bardziej lub mniej słodka w zależności od ilości dodanego do szklanki mlecznego ulepka. Ja zrobiłam sobie tę kawę z kawy zbożowej, bo gdybym wypiła takie ilości kawy zwykłej to w nocy zamiast spać chodziłabym po ścianach. Ta wersja będzie też dobra dla dzieciaków. Ale jeżeli Wy nie macie problemów z bezsennością to polecam również mocną czarną kawę.
Slowly
summer is coming to an end and soon we will forget about high summer
temperatures so it's the last chance for refreshing iced coffee. It is
easy to prepare and calls either for regular coffee or instant coffee
substitute. The latter version being the perfect option both for
children and those of you that have some sorts of sleeping disorders.
Składniki (6 porcji) / Ingredients (6 servings)
przepis zainspirowany przepisem Beaty Lipov z Lawendowego Domu / recipe inspired by a Beaty Lipov's recipe from Lawendowy Dom blog
puszka skondensowanego słodzonego mleka /
can of sweetened condensed milk
can of sweetened condensed milk
ok. 750 ml zaparzonej, mocnej kawy (może być prawdziwa kawa lub kawa zbożowa instant) / approximately 750 ml of strong coffee brew (can be a regular coffee or instant coffee substitute)
foremki do kostek lodu / ice cubes moulds
1. ok. 600 ml kawy schładzać w lodówce przez około 4-5 godzin / Cool approximately 600 ml of brewed coffee in a refrigerator for about 4-5 hours
2. Resztę kawy zamrozić w foremkach do kostek lodu / Freeze the rest of the brewed coffee in ice cubes moulds
3. Przed podaniem do szklanek wlać ok. 2-4 łyżek mleka kondensowanego / Before serving pour appr 2-4 tablespoons of condensed milk in each glass
4. Dopełnić zimną kawą i wrzucić jeszcze kawowe kostki lodu / Fill up with refrigerated coffe and a few coffe ice cubes
5. Podawać natychmiast / Serve immediately
Szkoda,że taki piękny letni czas musi mieć kres...
OdpowiedzUsuńA Twoją kawę to mogę pić nie tylko w czasie upału.
Pyszna!
Oj szkoda Aniu i to jak.
UsuńJa jednak obstaję przy upałach, choć, w chłodniejsze dni, po solidnym zakocykowaniu się ta kawka też byłaby pyszna :-)
Uwielbiam ten wspaniały smak mrożonej kawy...
OdpowiedzUsuńJa też Whiness :-D
UsuńJoanno! Pędzę do Ciebie na taką kawę! Trzymaj dla mnie dużą porcję! Boska!
OdpowiedzUsuńZapraszam w moje skromne Łasuchowe progi :-)
UsuńPysznie! :) Uwielbiam kawę, więc i ta by mi bardzo smakowała :)
OdpowiedzUsuńJestem o tym przekonana Weroniko:-D
Usuńbardzo lubię kawę mrożoną:) i też lubię mleko skondensowane;) jak byłam mała zawsze kupowaliśmy po szkole te w tubkach;)
OdpowiedzUsuńNo to trafiłam Paulino. Ja w młodości jadłam obłędne mleka ilości :-D
UsuńJa także z tego tubkowego pokolenia.Jak już pojawiło się smakowe mleko w tubie to już było szaleństwo:)
OdpowiedzUsuńAż mnie chęć wzięła na kawę
Dokładnie tak, tubkowe szaleństwo ;-)
UsuńSuper pomysł z zamrożeniem kawy!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
I do tego wart wypróbowania Basiu :-D
Usuńzbawienie w taki upalny dzień!:)
OdpowiedzUsuńJa się właśnie "zbawiam" Madziu ;-)
UsuńUwielbiam desery z mlekiem skondensowanym, więc na pewno zasmakowałabym się w tej kawie mrożonej, co więcej - mam zamiar zrobić!
OdpowiedzUsuńOstatnio piję coraz częściej kawę, może staję się powoli kawoszem :)
Zrób koniecznie, póki jeszcze jest gorąco i jest się powód do chłodzenia ;-)
Usuńpodoba mi się, podoba!
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się :-)
UsuńJoanna, why not?! Freezing some of the ingredients prove to intense the taste...:) Well done, my friend!
OdpowiedzUsuńThank you Marina :-)
UsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa :-D
Usuńmmmm taka kawka by mi się dzisiaj przydała! idealna:)
OdpowiedzUsuńZaiste idealna Antenko:-D
UsuńPodobają mi się kostki kawowe:)fajny pomysł
OdpowiedzUsuńMnie tez się strasznie spodobały. To fajny i praktyczny pomysł :-)
Usuńpiłabym! nawet litami :)
OdpowiedzUsuńhehehe, przerabiałam to :-) Godne polecenia ;-)
UsuńBędę musiała wypróbować połączenia kawy z mlekiem kondensowanym bo blogerzy kuszą mnie z każdej strony! :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, bo ta kawa jest pyszna i prosta. Mlask, mlask :-)
UsuńPyszna kawa, mój ulubiony letni napój :) u mnie niestety juz od wczoraj nie ma upałów, więc niestety powoli zacznę sie przestawiać na gorąca latte ;)
OdpowiedzUsuńU mnie Bee też się upały już skończyły niestety i też tak już powoli myślę o gorących kawach i dobrych herbatach :-)
UsuńW sam raz na upalne dni, by gasić pragnienie ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Dokładnie tak Biedr_ono!!!
UsuńUłaaa będę dziełać w kuchni:) Ależ smakowicie i zachęcająco wygląda !
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Back Taste
Na dodatek jest pyszna :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń