Lato w pełni, więc ciągle trzeba myśleć o różnych sposobach na ochłodę. Dla mnie najlepsze są lody. Jak pewnie zauważyliście preferuję jednak lody szybkie, na patyku, składające się z dużej ilości owoców i niewielu dodatków. Nie po drodze mi z lodami ciężkimi, słodkimi, na bazie śmietany i jajek. Przygotowuje się je zwykle zbyt długo, procedura jest skomplikowana, wiec stworzenie własnych lodów waniliowych odkładam zawsze na później. Wybieram najczęściej te sklepowe. W domu wygrywają lody proste, szybkie, przygotowywane niemal bez żadnego wysiłku i do tego jeszcze dużo zdrowsze bo prawie w całości owocowe, z niewielkim tylko dodatkiem grzesznego cukru. Mam więc pewność, że lody są pyszne ale nie pójdą mi w boczki. Eksperymentuję z nowymi lodowymi smakami i tym razem padło na smak mango lassi, które uwielbiam w tradycyjnej formie napoju. Świetnie chłodzi w upalne dni jak również łagodzi ostre, aromatyczne i często aż za dobrze przyprawione indyjskie potrawy. Skoro więc uwielbiam lassi, czemu by więc nie poprawić jego chłodzących właściwości przerabiając go na lody. To nic trudnego. Przekonajcie się a nie będziecie żałować. W przypadku lodów zmieniam jednak proporcje jogurtu i owoców, na korzyść owoców właśnie.
We have summer in the city, so I have to constantly search for new cooling ideas. Ice-cream is the best solution, popsicles to be exact. They are quick and easy to prepare and above all they are much healthier option than heavy, creamy vanilla ice cream for example. I am constantly searching for new ice-pops ideas. This time I experimented with mango lassi, which I love in a traditional form of indian beverage. I decided to improve its cooling effect by freezing it in ice-pops moulds. That was brilliant idea. Mango lassi ice-pops are delicious, brightly yellow and twice as cooling as a regular mango lassi. Definitely worth a try.
We have summer in the city, so I have to constantly search for new cooling ideas. Ice-cream is the best solution, popsicles to be exact. They are quick and easy to prepare and above all they are much healthier option than heavy, creamy vanilla ice cream for example. I am constantly searching for new ice-pops ideas. This time I experimented with mango lassi, which I love in a traditional form of indian beverage. I decided to improve its cooling effect by freezing it in ice-pops moulds. That was brilliant idea. Mango lassi ice-pops are delicious, brightly yellow and twice as cooling as a regular mango lassi. Definitely worth a try.
Składniki (4-6 lodów na patyku w zależności od wielkości mango i rozmiaru foremek do lodów) / Ingredients (4-6 ice pops depending on size of mangos and ice-pops moulds)
Kubek jogurtu naturalnego (ok 120 ml / 1 cup of plain yogurt (about 120 ml)
2 dojrzałe mango / 2 ripe mangos
opcjonalnie cukier do smaku /
optionally - sugar to taste
foremki do lodów na patyku (moje zostały nabyte drogą kupna w Ikei) / ice-pops moulds
2. Przelej do foremek do lodów i zamrażaj przynajmniej 4 godziny przed serwowaniem / pour mango lassi into ice-pops moulds and freeze
Wygladaja przepysznie! I ten piekny sloneczny kolor..doskonale :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Dzięki Majka:-)
UsuńNigdy nie robiłam sama lodów, tak na serio. Takie z mango muszą być naprawdę słodkie. Może czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo roboty jest przy nich niewiele a smak rewelacyjny :-)
UsuńWyglądają niesamowicie! i ten kolor :) jeszcze nie mam takich foremeczek, ale po Twoim wpisie myślę, że to kwestia czasu i sama będę robić takie pyszne lody :)
OdpowiedzUsuńBeatrice, foremki są śmiesznie tanie. 6 sztuk w ikei kosztuje przy dobrych wiatrach 7 zł a przy niepomyślnych jakieś 15. A starcza na wiele sezonów, więc naprawdę warto. U mnie w zamrażarce jest miejsce dedykowane tylko i wyłącznie na takie lody na patyku:-)
UsuńTrafiłaś mnie!
OdpowiedzUsuńMango to mój ulubiony owoc,mango lassi ulubiony napój, a lody jem na okrągło cały rok.
To teraz poproszę...
Aniu, częstuję Cię wirtualnie i ślę pozdrowionka :-)
Usuńto coś dla mnie i moich łasuchów:D pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDzięki Antenko :-)
UsuńMango lassi uwielbiam, wiec jestem pewna, ze i te lody by mi smakowaly!
OdpowiedzUsuńJestem tego więcej niż pewna Maggie:-)
UsuńNie dość, że lassi, nie dość, że z mango, to jeszcze w formie lodów! Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki Evitaa:-)
UsuńA dużo tych lodów masz? Bo bym z chęcią kilka sztuk ukradła. :]
OdpowiedzUsuńJadę w piątek do ikei po lampkę to zakupię foremki przy okazji i wypróbuję wersję z mango.
Wypróbuj koniecznie Drui :-)
UsuńAle piękny mają kolor! Uwielbiam lody owocowe, a tu po prostu pełnia owoców! No i plusem jest też to, ze nie będzie boczków - a ochłoda gwarantowana ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Głodomorku, owocowa ochłoda gwarantowana :-)
UsuńŁasuchu! Wspaniałe! Mam słabość do mango lassi i lodów, a u Ciebie 2w1! Zamawiam:)
OdpowiedzUsuńIle sztuk? ;-)
UsuńIndie na patyku :)
OdpowiedzUsuńPięknie to ujęłaś Natalio:-D
Usuńwiesz lubie próbować nowych smaków a lody boskie :D szkoda ze nie wrzuciłas przepisu wczesniej bo jedno mango wywaliłam bo nikomu nie smakowo jakies takie gorzkie było pomimo czerwonej skórki i śmierdzialo perfumami
OdpowiedzUsuńErvisha, mango nie powinno być gorzkie. Ma charakterystyczny zapach mango, ale nie jest to raczej zapach perfum. Coś więc z Twoim egzemplarzem było nie tak. Następnym razem jak będziesz miała mango to zachęcam do zrobienia tych lodów :-)
UsuńCudnie słoneczne lody. :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńPodziwiam ludzi, którzy nie idą na łatwiznę i przygotowują lody samodzielnie. Twój eksperyment smakowy trafia w moje gusta :) Tym bardziej, że dawno nie jadłam mango i zaczynam zapominać, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńAgato, najwyższy czas sobie przypomnieć :-)
Usuńmango lubię, a te lody prezentują się super:) muszę się tylko zebrać w sobie i je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPaulino, lody są proste, więc zachęcam. Dużo roboty z nimi nie ma :-)
Usuńidealny deser na takie upalne dni! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! naprawdę miło czyta się takie komentarze! :-)
Usuńa rodzice zajadali aż się im uszy trzęsły! ja zresztą lepsza nie byłam :D
Pychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mocno owocowe lody,
ale waniliowe, na bazie jajek też;)
Ja lubię te waniliowe też, ale nie lubię ich robić w domu, bo jest z nimi dużo roboty. Waniliowe i te na bazie śmietany i jajek najczęściej nabywam w sklepie :-)
UsuńJoanna, it's beautiful! How pretty is in Polish? :) I love the fact that it doesn't have sugar in it, and yoghurt adds a lovely taste to it. I haven't made a single popsicle this summer, can you believe it?!
OdpowiedzUsuńpretty is "piękny" in Polish:-)
UsuńI thought that ripe mango is sweet enough so sugar is not necessary and thanks to this those ice-pops are much healthier:-)
How come you haven't got any popsicle this summer? You have to change that immediately Marina ;-)
wyglądają wspaniale... muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie:-)
Usuńdaj jednego :)
OdpowiedzUsuńmają rewelacyjny kolor!
Częstuj się Kaś;-)
Usuńjak widzę, wszyscy lody jedzą.
OdpowiedzUsuńi to jakie smakowite!
Jest lato, jest ciepło, więc lody to podstawa menu ;-)
UsuńPomysł genialny!
OdpowiedzUsuńBo ja uwielbiam takie domowe mrożone cuda, a jeszcze bardziej lubię mango lassi.
Super, na pewno zrobię :)
Burczymiwbrzuchu, zrób koniecznie, tym bardziej że nadchodzi kolejna fala upałów :-)
Usuńteż mam takie foremki, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, tym bardziej że nadchodzi kolejna fala upałów :-)
UsuńNie wiem czy się przyznawać, ale nie próbowałam mango lassi, wiec nawet nie mogę wyobrazić sobie smak lodów. Domyślam się tylko, ze muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńSą pyszne Ivka. Spróbuj koniecznie mango lassi z dojrzałego mango. Pychota:-)
UsuńMango lassi pierwszy raz piłam w Indiach, więc kojarzy mi się z podróżowaniem. Lody z tego magicznego szejka będą idealne na gorące dni.
OdpowiedzUsuńTakie mango lassi pite w Indiach na pewno jest lepsze od tego w owoców eksportowanych do zimnych krajów. Lody są zaiste idealne na gorące dni. Są absolutnie rewelacyjne :-)
UsuńPychota:)
OdpowiedzUsuńOj tak:-)
UsuńUwielbiam mango! A takie lody to już w ogóle pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńOj są pełnią szczęścia, to fakt:-)
UsuńI just love mango lassi... And your recipe for an ice pop is simply brilliant!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa for your lovely comment :-D
UsuńIdealne! Strasznie szkoda mi lata...
OdpowiedzUsuńMnie też. Widać niestety, że powoli się kończy, chlip, chlip ,(
UsuńMuszę koniecznie zakupić sobie taki zestaw foremek do lodów!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Biedr_ono zakup takie foremki bo naprawdę warto. Starczają na lata a są tanie. W zależności od tego kiedy je kupujesz ich cena jest miedzy 7 a 16 zł, więc warto:-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń