środa, 8 sierpnia 2012

Lody mango lassi / Mango lassi popsicles

Lato w pełni, więc ciągle trzeba myśleć o różnych sposobach na ochłodę. Dla mnie najlepsze są lody. Jak pewnie zauważyliście preferuję jednak lody szybkie, na patyku, składające się z dużej ilości owoców i niewielu dodatków. Nie po drodze mi z lodami ciężkimi, słodkimi, na bazie śmietany i jajek. Przygotowuje się je zwykle zbyt długo, procedura jest skomplikowana, wiec stworzenie własnych lodów waniliowych odkładam zawsze na później. Wybieram najczęściej te sklepowe. W domu wygrywają lody proste, szybkie, przygotowywane niemal bez żadnego wysiłku i do tego jeszcze dużo zdrowsze bo prawie w całości owocowe, z niewielkim tylko dodatkiem grzesznego cukru. Mam więc pewność, że lody są pyszne ale nie pójdą mi w boczki. Eksperymentuję z nowymi lodowymi smakami i tym razem padło na smak mango lassi, które uwielbiam w tradycyjnej formie napoju. Świetnie chłodzi w upalne dni jak również łagodzi ostre, aromatyczne i często aż za dobrze przyprawione indyjskie potrawy. Skoro więc uwielbiam lassi, czemu by więc nie poprawić jego chłodzących właściwości przerabiając go na lody. To nic trudnego. Przekonajcie się a nie będziecie żałować. W przypadku lodów zmieniam jednak proporcje jogurtu i owoców, na korzyść owoców właśnie. 

We have summer in the city, so I have to constantly search for new cooling ideas. Ice-cream is the best solution, popsicles to be exact. They are quick and easy to prepare and above all they are much healthier option than heavy, creamy vanilla ice cream for example. I am constantly searching for new ice-pops ideas. This time I experimented with mango lassi, which I love in a traditional form of indian beverage. I decided to improve its cooling effect by freezing it in ice-pops moulds. That was brilliant idea. Mango lassi ice-pops are delicious, brightly yellow and twice as cooling as a regular mango lassi. Definitely worth a try. 

Składniki (4-6 lodów na patyku w zależności od wielkości mango i rozmiaru foremek do lodów) / Ingredients (4-6 ice pops depending on size of mangos and ice-pops moulds)
Kubek jogurtu naturalnego (ok 120 ml  / 1 cup of plain yogurt (about 120 ml)
2 dojrzałe mango / 2 ripe mangos
opcjonalnie cukier do smaku /
optionally - sugar to taste
foremki do lodów na patyku (moje zostały nabyte drogą kupna w Ikei) / ice-pops moulds  
1. Zmiksuj składniki blenderem na aksamitną masę / blend all ingredients in blender unitl silky and serve immediately
2.  Przelej do foremek do lodów i zamrażaj przynajmniej 4 godziny przed serwowaniem / pour mango lassi into ice-pops moulds and freeze

60 komentarzy:

  1. Wygladaja przepysznie! I ten piekny sloneczny kolor..doskonale :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sama lodów, tak na serio. Takie z mango muszą być naprawdę słodkie. Może czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, bo roboty jest przy nich niewiele a smak rewelacyjny :-)

      Usuń
  3. Wyglądają niesamowicie! i ten kolor :) jeszcze nie mam takich foremeczek, ale po Twoim wpisie myślę, że to kwestia czasu i sama będę robić takie pyszne lody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatrice, foremki są śmiesznie tanie. 6 sztuk w ikei kosztuje przy dobrych wiatrach 7 zł a przy niepomyślnych jakieś 15. A starcza na wiele sezonów, więc naprawdę warto. U mnie w zamrażarce jest miejsce dedykowane tylko i wyłącznie na takie lody na patyku:-)

      Usuń
  4. Trafiłaś mnie!
    Mango to mój ulubiony owoc,mango lassi ulubiony napój, a lody jem na okrągło cały rok.
    To teraz poproszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, częstuję Cię wirtualnie i ślę pozdrowionka :-)

      Usuń
  5. to coś dla mnie i moich łasuchów:D pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Mango lassi uwielbiam, wiec jestem pewna, ze i te lody by mi smakowaly!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dość, że lassi, nie dość, że z mango, to jeszcze w formie lodów! Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A dużo tych lodów masz? Bo bym z chęcią kilka sztuk ukradła. :]
    Jadę w piątek do ikei po lampkę to zakupię foremki przy okazji i wypróbuję wersję z mango.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale piękny mają kolor! Uwielbiam lody owocowe, a tu po prostu pełnia owoców! No i plusem jest też to, ze nie będzie boczków - a ochłoda gwarantowana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Głodomorku, owocowa ochłoda gwarantowana :-)

      Usuń
  10. Łasuchu! Wspaniałe! Mam słabość do mango lassi i lodów, a u Ciebie 2w1! Zamawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wiesz lubie próbować nowych smaków a lody boskie :D szkoda ze nie wrzuciłas przepisu wczesniej bo jedno mango wywaliłam bo nikomu nie smakowo jakies takie gorzkie było pomimo czerwonej skórki i śmierdzialo perfumami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ervisha, mango nie powinno być gorzkie. Ma charakterystyczny zapach mango, ale nie jest to raczej zapach perfum. Coś więc z Twoim egzemplarzem było nie tak. Następnym razem jak będziesz miała mango to zachęcam do zrobienia tych lodów :-)

      Usuń
  12. Podziwiam ludzi, którzy nie idą na łatwiznę i przygotowują lody samodzielnie. Twój eksperyment smakowy trafia w moje gusta :) Tym bardziej, że dawno nie jadłam mango i zaczynam zapominać, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, najwyższy czas sobie przypomnieć :-)

      Usuń
  13. mango lubię, a te lody prezentują się super:) muszę się tylko zebrać w sobie i je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino, lody są proste, więc zachęcam. Dużo roboty z nimi nie ma :-)

      Usuń
  14. idealny deser na takie upalne dni! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję! naprawdę miło czyta się takie komentarze! :-)
      a rodzice zajadali aż się im uszy trzęsły! ja zresztą lepsza nie byłam :D

      Usuń
  15. Pychota!
    Uwielbiam takie mocno owocowe lody,
    ale waniliowe, na bazie jajek też;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię te waniliowe też, ale nie lubię ich robić w domu, bo jest z nimi dużo roboty. Waniliowe i te na bazie śmietany i jajek najczęściej nabywam w sklepie :-)

      Usuń
  16. Joanna, it's beautiful! How pretty is in Polish? :) I love the fact that it doesn't have sugar in it, and yoghurt adds a lovely taste to it. I haven't made a single popsicle this summer, can you believe it?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pretty is "piękny" in Polish:-)
      I thought that ripe mango is sweet enough so sugar is not necessary and thanks to this those ice-pops are much healthier:-)
      How come you haven't got any popsicle this summer? You have to change that immediately Marina ;-)

      Usuń
  17. wyglądają wspaniale... muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. daj jednego :)
    mają rewelacyjny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  19. jak widzę, wszyscy lody jedzą.
    i to jakie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lato, jest ciepło, więc lody to podstawa menu ;-)

      Usuń
  20. Pomysł genialny!
    Bo ja uwielbiam takie domowe mrożone cuda, a jeszcze bardziej lubię mango lassi.
    Super, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, zrób koniecznie, tym bardziej że nadchodzi kolejna fala upałów :-)

      Usuń
  21. też mam takie foremki, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, tym bardziej że nadchodzi kolejna fala upałów :-)

      Usuń
  22. Nie wiem czy się przyznawać, ale nie próbowałam mango lassi, wiec nawet nie mogę wyobrazić sobie smak lodów. Domyślam się tylko, ze muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne Ivka. Spróbuj koniecznie mango lassi z dojrzałego mango. Pychota:-)

      Usuń
  23. Mango lassi pierwszy raz piłam w Indiach, więc kojarzy mi się z podróżowaniem. Lody z tego magicznego szejka będą idealne na gorące dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie mango lassi pite w Indiach na pewno jest lepsze od tego w owoców eksportowanych do zimnych krajów. Lody są zaiste idealne na gorące dni. Są absolutnie rewelacyjne :-)

      Usuń
  24. Uwielbiam mango! A takie lody to już w ogóle pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. I just love mango lassi... And your recipe for an ice pop is simply brilliant!

    OdpowiedzUsuń
  26. Idealne! Strasznie szkoda mi lata...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też. Widać niestety, że powoli się kończy, chlip, chlip ,(

      Usuń
  27. Muszę koniecznie zakupić sobie taki zestaw foremek do lodów!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ono zakup takie foremki bo naprawdę warto. Starczają na lata a są tanie. W zależności od tego kiedy je kupujesz ich cena jest miedzy 7 a 16 zł, więc warto:-)

      Usuń