piątek, 23 sierpnia 2013

Lody z nektarynek / Nectarine ice-cream

 

Czuję już powiew jesieni. Z drzew spadają pierwsze liście, poranki i wieczory są chłodne i wilgotne od rosy, ale ja jeszcze żyję latem i cieszę się cudownymi chwilami wyczekanego urlopu. Wierzę, że będzie jeszcze ciepło, stąd więc pomysł na lekkie i proste lody z nektarynek, bo właśnie teraz te owoce są najlepsze. Dojrzałe, miękkie, soczyste, aromatyczne i słodkie. A lody? Lody wyszły mocno owocowe i zadziwiająco lekkie, jak na ilość zawartej w nich śmietany.

Autumn is slowly coming to town. First leaves are falling from trees, mornings and evenings are becoming a bit chilly and damp because of a dew, but I do my best to cherish last moments of summer and my holidays. I do believe that it will get warm again before the beginning of autumn. That's why I prepared easy nectarine ice-cream that can be enjoyed as a light and cooling  dessert during last hot days. Just around August nectarines are at their best, being ripe, juicy, sweet and aromatic. Perfect fruits for late summer ice-cream. 




 
Składniki / Ingredients
800 g dojrzałych nektarynek lub brzoskwiń / 800g of ripe nectarines or peaches
0,5 szklanki cukru pudru / 0,5 cup of powder sugar
0,5L tłustej śmietany (30%) / 0,5L of double cream (30-36%)

Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów / Version for ice-cream maker users  
1. Odpowiednio wcześnie zamroź pojemnik chłodzący twojej maszyny do robienia lodów (ok. 24 h wcześniej) / Freeze the cooling bowl of your ice-cream maker (around 24h before ice-cream preparation)  
2.  Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Pure nectarines or peaches together with powder sugar  
3. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
4. Ostudź / Allow to cool  
5. Umieść masę na lody w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z intrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów / Place the ice-cream mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to user manual

Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów / Version for those of you who do not have ice-cream maker
1.  Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Puree nectarines or peaches together with powder sugar
2. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
3. Ostudź / Allow to cool
4 Umieść masę na lody w pojemniku i włóż do zamrażarki / Place ice-cream mixture in a container and freeze
5. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać lodom puszystości / Few times and until ice-cream thicken, remove ice-cream from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother

38 komentarzy:

  1. Ja czekam na urlop - juz za niecaly miesiac! - i ciesze sie ostatnimi chwilami lata. Ale tez juz czuje jesien w powietrzu. I wiesz co? Zupelnie mi to nie wadzi, bo lubie jesien.
    Lato tez lubie. I lody. Zwlaszcza takie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja jesień jeszcze zniosę jakoś, ale najgorsza to zima, ale z drugiej strony gdyby nie zima, to lato by mi się pewnie znudziło ;-)

      Usuń
  2. Pyszne lody :). Joasiu, cudowne zdjęcia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zajebiste zdjęcie. Gdyby Rembrandt robił zdjęcia, to pewnie takie właśnie :)
    Lodziki też fajne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooooow, to jest dopiero komplement Patysko :-)

      Usuń
    2. To nie komplement, to fakt! :)

      Usuń
    3. No nie będę się spierać ;-) Dziękuję Patysko :-)

      Usuń
  4. Nie wiem co lepsze ...smak lodów czy cudne zdjęcie :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stawiam na lody, bo je można zjeść, zdjęcia już nie ;-)

      Usuń
  5. Lato, jesień, zima ja jem lody cały rok ;D A zdjęcia cudne! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zdjęcia się podobają :-D

      Usuń
  6. Na pewno pyszne!
    Poproszę rożek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale robisz smaka na lody:) co Was dziewczyny tak wzięło;] ach gdzie moja maszynka do lodów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia tego, że zaraz zacznie się jesień i lody trzeba będzie wymienić na kubek ciepłej herbaty ;-)

      Usuń
    2. coś Ty ja zawsze w zimie opycham się lodami:) z kubkiem gorącej kawy.

      Usuń
  8. niezwykle letnie lody:) a fakt ja również już czuję powiew jesieni i żałuję, że lato odchodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste, smak mniej spotykany i mniej oklepany w porównaniu do truskawkowych czy czekoladowych ;-) Ja też żałuję i to bardzo, bo lato uwielbiam ponad wszelką miarę :-)

      Usuń
  9. Najbardziej lubie mocno owocowe lody!

    OdpowiedzUsuń
  10. One muszą być pyszne! :)
    Ja już jestem po urlopie, który oczywiście za szybko minął.
    Jesień lubię, ale wolę wiosnę i lato oczywiście. Nie lubię zimna, więc o zimie mi się nie chce nawet myśleć ;)
    pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Majanko, nie myślmy o zimie i delektujmy się pysznymi lodami nektarynkowymi :-)

      Usuń
  11. Cant wait for spring here in NZ so I can try this one out, we have nectarine trees in our garden and this is the perfect recipe for it

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ice-cream from nectarines that will be picked from your very own tree will be much, much better than mine. I'm more than sure that you will really enjoy your ice-cream :-)

      Usuń
  12. pierwsze zdjęcie <3 nie wiem czy bardziej zachwycam się nim czy lodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm, zdjęcia nie da się zjeść. To daje lodom przewagę ;-)

      Usuń
  13. Muszą być pyszne, prześliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Natalio i potwierdzam, że lody zaiste są pyszne :-)

      Usuń
  14. I really need to make ice cream a few more times before summer ends! :) This recipe looks perfect--I love peach ice cream, so I know I'd love nectarine too!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh you definitely should, because autumn might bring in some other treats :) I guess that if you love peach ice-cream nectarine version will be even better, since they are more flavourful :-)

      Usuń
  15. uwielbiam nektarynki, więc i takie lody muszą być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń