Dla wielu, a w tym i dla mnie, kończą się właśnie wakacje. Dobrze wiem, że czas powrotu do szkoły czy pracy nie jest łatwy, ale mam nadzieję Wam go osłodzić tym pysznym, kremowym, mazistym sernikiem na zimno z chrupiącym spodem ciasteczkowym i pyszną warstwą galaretki przygotowanej na bazie letnich owoców. Przyznam szczerze, że to jeden z najlepszych serników, które kiedykolwiek jadłam, o ile nie najlepszy. Wbrew pozorom jest łatwy do przygotowania, potrzeba mu tylko trochę czasu i cierpliwości, ale warto, oj warto tego czasu trochę stracić.
For many of us summer holidays slowly come to an end, so I thought that this cheesecake is a great way to cheer you up before difficult comebacks . I have to admit that this is one of the best if not the best cheesecakes that I have ever eaten. Crispy base, thick, dense cheesecake filling and delicious and slightly sour berry jelly on top are a wonderful combination of flavours. It is also easy to prepare yet a bit time consuming. But trust me, the final cheesecake is worth all you efforts.
Składniki na ciasteczkowy spód scroll down for English
150 g ciasteczek digestive
70 g masła
opcjonalnie 2 łyżeczki melasy buraczanej
Składniki na masę sernikową
500 g sera twarogowego, tłustego, zmielonego trzy razy
250 ml tłustej śmietany
200 g białej czekolady
skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżeczki żelatyny
80g cukru
Składniki na galaretkę
250 g owoców (ja użyłam mieszanki borówek amerykańskich i malin)
100 ml wody
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki cukru
Sposób wykonania ciasteczkowego spodu
1. Roztop masło i pozwól, żeby odrobinę ostygło
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze
3. Dodaj roztopione masło i melasę i jeszcze raz wszystko zmiksuj
4. Wyłóż formę na sernik masą ciasteczkową i wyrównaj
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej
Sposób wykonania masy sernikowej
1. Wymieszaj żelatynę z łyżką zimnej wody
2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw na kilka minut do wystygnięcia
2. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno
3. Do śmietany dodaj ser, sok oraz skórkę z cytryny i szybko wymieszaj
4. Dodaj stopioną czekoladę i jeszcze raz szybko zmiksuj
5. Do żelatyny dodaj dwie łyżki gorącej wody i dobrze rozmieszaj, tak, żeby żelatyna się rozpuściła
6. Wmieszaj żelatynę do masy sernikowej
7. Przelej masę sernikową na uprzednio schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj i schładzaj przez 3 godziny
Sposób wykonania galaretki
1. Wymieszaj żelatynę z 10 ml zimnej wody
2. Zagotuj owoce z 80 ml wody i gotuj kilka minut aż do uzyskania ciemnego kompotu
3. Zmiksuj kompot
4. Przecedź pestki
5. Wymieszaj żelatynę z 10ml gorącej wody i dobrze wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści
6. Wmieszaj żelatynę do kompotu owocowego i schładzaj dopóki nie zacznie gęstnieć
7. Schłodzoną i troszkę zgęstniałą galaretkę owocową przelej na masę sernikową i schładzaj w lodówce przez kilka godzin
English version
Ingredients for a crispy cheesecake base
150 of digestive cookies
70g of butter
optionally 2 tablespoons of molasses
Ingredients for cheesecake filling
500 g of philadelphia cheese
250 ml og heavy or double cream
200g of white chocolate
zest and juice from 1 lemon
2 tablespoons of gelatine
80g of sugar
Ingredients for a gelly on top of the cheesecake
250 of berries (I used a mix of blueberries and raspberries)
100ml of water
1 tablespoon of gelatine
2-3 tablespoons of sugar
Preparation of cheesecake base
1. Melt the butter and allow to cool slightly
2. Process cookies in a food processor until small crumbs are formed
3. Add melted butter and optionally molasses and process once again in a food processor
4. Transfer the cookie mix onto the cheesecake tin and press to the bottom
5. Refrigerate while preparing the cheesecake filling
Preparation of cheesecake filling
1. Mix gelatine with 1 tablespoon of cold water
2. Melt chocolate in water bath and allow to cool for a few minutes
2. Whip cream with sugar until stiff
3. Add cheese, juice and zest of a lemon to a whipped cream and mix quickly and efficiently
4. Add melted chocolate and again mix quickly
5. Add 2 tablespoons of hot water to gelatine and mix well until gelatine dissolves
6. Mix in gelatine into the cheesecake filling
7. Pour over the cheesecake filling on the cookie base, make in even and refrigerate for 3 hours
Preparation of jelly topping
1. Mix gelatine with 10ml og cold water
2. Bring fruits and 80 ml of water to a boil and cook for a few minutes until thick compote is formed
3. Blend until smooth
4. Sieve in order to remove pits
5. Mix gelatine with 10ml of hot water and mix well until it dissolves
6. Mix gelatine with berry compote and refrigerate until it gets slightly thick
7. Pour over cooled and slightly thickened fruit jelly on the cheesecake filling and refrigerate for a couple of hours
Źródła przepisu i inspiracje: klik i klik / Recipe sources and inspiration: click and click
Ta galaretka na wierzchu...mniam:)
OdpowiedzUsuńTylko galaretka...? ;-)
UsuńJakie cudo:-) A dekoracja prześliczna:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńOczu nie mogę oderwać :). Zapewne nie oderwałabym się również od talerza :).
OdpowiedzUsuńMasz to jak w banku :-)
UsuńO, widze, ze koniec diety :))) Dla takiego sernika warto zgrzeszyc :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
Ech, dieta dietą, ale czasami trzeba sobie trochę podogadzać :-) Pozdrowienia ślę :-)
UsuńThat is just one of the most gorgeous cheesecakes that I have ever seen! Simply stunning Joanna!
OdpowiedzUsuńThank you so much Tessa :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńTaki jeden kawałek sprawił by mi mnóstwo radości...
Niestety był tak pyszny, że został już cały pochłonięty, ale obiecuję, ze w kolejnej edycji będzie czekał na Ciebie duży kawałek :-)
Usuńwierzch wygląda jak tafla lodu - perfekcyjny!
OdpowiedzUsuńjak ciemnofioletowa tafla lodu ;-)
UsuńWygląda pysznie :) I ta biała czekolada... mmm...
OdpowiedzUsuńOj tak, mmmmm :-)
UsuńPiękny!!jem oczami
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-)
UsuńTo chyba najladniejszy sernik, jaki ostatnio widzialam!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest tak damo pyszny jak ładny :-)
UsuńPrzepiękny sernik! Twoje zdjęcia mnie powalają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Zielaczku za te przemiłe słowa :-)
UsuńAleż piękny serniczek i zdjęcia niesamowite!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko. Zapewniam, że serniczek smakuje tak samo dobrze jak wygląda :-)
UsuńO rany, jak o pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :-)
Usuńwygląda bardzo dostojnie :)
OdpowiedzUsuńI dostojnie też smakuje :-)
UsuńOMG!!! Bosko wygląda... i tak pewnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńOooooj tak :-)
UsuńPrzepiękny,
OdpowiedzUsuńMam jedno pytanie: jaki wymiar foremki.
Pozdrawiam serdecznie,
Maria
Mario, sernik na zdjęciu był robiony w foremce o średnicy 26 cm. Można też zrobić z ciut mniejszej - sernik wyjdzie odrobinę wyższy :-). Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń