Czuję już powiew jesieni. Z drzew spadają pierwsze liście, poranki i wieczory są chłodne i wilgotne od rosy, ale ja jeszcze żyję latem i cieszę się cudownymi chwilami wyczekanego urlopu. Wierzę, że będzie jeszcze ciepło, stąd więc pomysł na lekkie i proste lody z nektarynek, bo właśnie teraz te owoce są najlepsze. Dojrzałe, miękkie, soczyste, aromatyczne i słodkie. A lody? Lody wyszły mocno owocowe i zadziwiająco lekkie, jak na ilość zawartej w nich śmietany.
Autumn is slowly coming to town. First leaves are falling from trees, mornings and evenings are becoming a bit chilly and damp because of a dew, but I do my best to cherish last moments of summer and my holidays. I do believe that it will get warm again before the beginning of autumn. That's why I prepared easy nectarine ice-cream that can be enjoyed as a light and cooling dessert during last hot days. Just around August nectarines are at their best, being ripe, juicy, sweet and aromatic. Perfect fruits for late summer ice-cream.
Składniki / Ingredients
800 g dojrzałych nektarynek lub brzoskwiń / 800g of ripe nectarines or peaches
0,5 szklanki cukru pudru / 0,5 cup of powder sugar
0,5L tłustej śmietany (30%) / 0,5L of double cream (30-36%)
Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów / Version for ice-cream maker users
1. Odpowiednio wcześnie zamroź pojemnik chłodzący twojej maszyny do robienia lodów (ok. 24 h wcześniej) / Freeze the cooling bowl of your ice-cream maker (around 24h before ice-cream preparation)
2. Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Pure nectarines or peaches together with powder sugar
3. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
4. Ostudź / Allow to cool
1. Odpowiednio wcześnie zamroź pojemnik chłodzący twojej maszyny do robienia lodów (ok. 24 h wcześniej) / Freeze the cooling bowl of your ice-cream maker (around 24h before ice-cream preparation)
2. Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Pure nectarines or peaches together with powder sugar
3. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
4. Ostudź / Allow to cool
5. Umieść masę na
lody w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z
intrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów / Place the ice-cream mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to user manual
Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów / Version for those of you who do not have ice-cream maker
1. Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Puree nectarines or peaches together with powder sugar
2. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
3. Ostudź / Allow to cool
4 Umieść masę na lody w pojemniku i włóż do zamrażarki / Place ice-cream mixture in a container and freeze
5. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać lodom puszystości / Few times and until ice-cream thicken, remove ice-cream from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother
Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów / Version for those of you who do not have ice-cream maker
1. Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Puree nectarines or peaches together with powder sugar
2. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
3. Ostudź / Allow to cool
4 Umieść masę na lody w pojemniku i włóż do zamrażarki / Place ice-cream mixture in a container and freeze
5. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać lodom puszystości / Few times and until ice-cream thicken, remove ice-cream from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother
Ja czekam na urlop - juz za niecaly miesiac! - i ciesze sie ostatnimi chwilami lata. Ale tez juz czuje jesien w powietrzu. I wiesz co? Zupelnie mi to nie wadzi, bo lubie jesien.
OdpowiedzUsuńLato tez lubie. I lody. Zwlaszcza takie.
No ja jesień jeszcze zniosę jakoś, ale najgorsza to zima, ale z drugiej strony gdyby nie zima, to lato by mi się pewnie znudziło ;-)
UsuńNektarynkowe pyszności!:)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńPyszne lody :). Joasiu, cudowne zdjęcia!!!!
OdpowiedzUsuńAch same komplementy :-)
UsuńZajebiste zdjęcie. Gdyby Rembrandt robił zdjęcia, to pewnie takie właśnie :)
OdpowiedzUsuńLodziki też fajne!
Wooooow, to jest dopiero komplement Patysko :-)
UsuńTo nie komplement, to fakt! :)
UsuńNo nie będę się spierać ;-) Dziękuję Patysko :-)
UsuńNie wiem co lepsze ...smak lodów czy cudne zdjęcie :)?
OdpowiedzUsuńJa stawiam na lody, bo je można zjeść, zdjęcia już nie ;-)
UsuńLato, jesień, zima ja jem lody cały rok ;D A zdjęcia cudne! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zdjęcia się podobają :-D
UsuńWow! What great photos Joanna!
OdpowiedzUsuńOh thank you so much Tessa :-)
UsuńNa pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńPoproszę rożek...
Częstuj się Amber :-)
UsuńAle robisz smaka na lody:) co Was dziewczyny tak wzięło;] ach gdzie moja maszynka do lodów?
OdpowiedzUsuńMoże to kwestia tego, że zaraz zacznie się jesień i lody trzeba będzie wymienić na kubek ciepłej herbaty ;-)
Usuńcoś Ty ja zawsze w zimie opycham się lodami:) z kubkiem gorącej kawy.
UsuńTo jest dobry patent ;-)
Usuńniezwykle letnie lody:) a fakt ja również już czuję powiew jesieni i żałuję, że lato odchodzi :(
OdpowiedzUsuńZaiste, smak mniej spotykany i mniej oklepany w porównaniu do truskawkowych czy czekoladowych ;-) Ja też żałuję i to bardzo, bo lato uwielbiam ponad wszelką miarę :-)
UsuńNajbardziej lubie mocno owocowe lody!
OdpowiedzUsuńTe właśnie takie są :-)
UsuńOne muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJa już jestem po urlopie, który oczywiście za szybko minął.
Jesień lubię, ale wolę wiosnę i lato oczywiście. Nie lubię zimna, więc o zimie mi się nie chce nawet myśleć ;)
pozdrowienia:)
No właśnie Majanko, nie myślmy o zimie i delektujmy się pysznymi lodami nektarynkowymi :-)
UsuńCant wait for spring here in NZ so I can try this one out, we have nectarine trees in our garden and this is the perfect recipe for it
OdpowiedzUsuńIce-cream from nectarines that will be picked from your very own tree will be much, much better than mine. I'm more than sure that you will really enjoy your ice-cream :-)
Usuńpierwsze zdjęcie <3 nie wiem czy bardziej zachwycam się nim czy lodami :)
OdpowiedzUsuńHmmmm, zdjęcia nie da się zjeść. To daje lodom przewagę ;-)
UsuńMuszą być pyszne, prześliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio i potwierdzam, że lody zaiste są pyszne :-)
UsuńI really need to make ice cream a few more times before summer ends! :) This recipe looks perfect--I love peach ice cream, so I know I'd love nectarine too!
OdpowiedzUsuńOh you definitely should, because autumn might bring in some other treats :) I guess that if you love peach ice-cream nectarine version will be even better, since they are more flavourful :-)
Usuńuwielbiam nektarynki, więc i takie lody muszą być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńTakie właśnie są. Pyszne :-)
Usuń