czwartek, 14 listopada 2013

Dżem żurawiony / Cranberry jam


Świeża żurawina na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Jej hurtowe niemalże strategicznie okupują zamrażarkę, bo żurawina na straganach powoli odchodzi w zapomnienie. Najpierw, jeżeli dobrze pamiętacie, był sok, który skradł wiele żołądków, zwłaszcza dodawany do nudnej i oklepanej herbaty, ale to właśnie na dżem żurawinowy mam całą masę zamówień. Nie jest zbyt słodki, więc smakuje nie tylko ze słodkimi bułeczkami z masłem, ale też z ostrzejszymi serami a także, w wydaniu całkowicie  niewegetariańskim, z pieczonym kurczakiem. Na koniec dodam tylko, że robi się go, jak na dżem, bardzo szybko, ale niestety na długo nie wystarcza, bo ginie w niewyjaśnionych okolicznościach. 

Fresh cranberries are already one of my favourite autumnal fruits. I store them in bulk in the freezer and take some out whenever I have another brilliant idea of using them up. After great cranberry juice that I'd prepared some time ago and that has been a hit since then, especially when added to dull and boring tea, I prepared cranberry jam. It's quite tart so it is delicious not only with sweet brioches but also with cheeses or, in a completely nonvegetarian version, with roasted chicken. I can only add that cranberry jam is surprisingly quick to prepare, but it doesn't last long, because it disappears quite swiftly from the jars.  



Składniki  scroll down to English version
1kg żurawiny
2 duże jabłka, obrane i starte na tarce
sok i skórka z dwóch cytryn
500 g cukru

1. Ja lubię żurawinę przemrozić, aby pozbyć się nadmiernej cierpkości, ale możesz użyć też świeżej
2. Umieść  połowę żurawinę z garnku o grubym dnie wraz ze startymi jabłkami, sokie i skórką z cytryny oraz z cukrem 
3. Gotuj na wolny ogniu aż jabłko całkowicie się rozgotuje 
4. Dodaj resztę żurawiny i gotuj na małym ogniu jeszcze pół godziny 
5. Przełóż do czystych wyparzonych słoiczków
6. Zakręć suchymi, ale wcześniej wyparzonymi nakrętkami 
7. Jeżeli wiesz, że nie zużyjesz soku z przeciągu dwóch tygodni, zapasteryzuj słoiki z sokiem przez ok 20 -25 minut. O metodach pasteryzacji przeczytasz tu: klik 

English version
Ingredients
1 kg of cranberries
2 big apples, peeled and grated
juice and peel from 2 lemonn
500g of sugar

1. I like to use frozen cranberries, since frozing removess some tartness from cranberries, but you can also use fresh, unfrozen cranberries
2. Place half of all cranberries into a thick-bottom pan together with grated apple, sugar as well as lemon juice and zest
3. Simmer on a low heat until apples are is fully overcooked
4. Add remaining cranberries and continue to simmer for around half and hour
5. Place into clean jars
6.  Put on clean and dry lids
7. If you are not going to use up cranberry juice within 2 weeks, pasteurize jars with cranberry juice for around 20-25 minutes. You can read about pasteurizing methods here: click

Inspiracja: klik / Inspiration: click

30 komentarzy:

  1. Żurawina! Mogłabym założyć jej plantację!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny bardzo lubie ten dzem zaraz do dyniowym:) swietny jest do miesa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dyniowy dżem? To wyzwanie jeszcze przede mną :-)

      Usuń
    2. polecam , bardzo smaczny, jak będziesz chciała przepis to napisz do mnie chętnie się podzielę:)

      Usuń
    3. Jak tylko się kuchennie ogarnę, to zgłoszę się po przepis :-)

      Usuń
  3. ...żurawina - pod każda postacią, pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją odkrywam dopiero, ale już się z Tobą zgadzam :-)

      Usuń
  4. Ooo! kurcze muszę zrobić bo potrzebuje do świątecznych wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! Jutro zamierzam zrobić:). Tylko robię bez jabłek i cytryny. Tylko żurawina+ksylitol. Czy jabłka i cytryna zmieniają bardzo smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryn jest dla koloru najpewniej a jabłka trochę łagodzą cierpkość żurawiny :-)

      Usuń
  6. Żurawina to moje ulubione zimowe kuleczki!
    Smakuję Twój dżemik.
    Ja kupuję mrożoną cały czas w IKEA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No popatrz Amber, nie wiedziałam, że IKEA kryje w sobie takie smakowitości. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak ważna to dla mnie informacja. Dziękuję Amber, ach dziękuję :-)

      Usuń
  7. Kocham żurawinę. Taki dżem to wieeelka pysznośc. Domowy najlepszy, no nie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, domowy dżemor najlepszy z najlepszych :-)

      Usuń
  8. Fajny, nie znałam takiego. Zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam żurawinę. Nie wiem czemu zawsze kupuję dżem z żurawiny zamiast go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda, bo domowy robi się dość szybko jak na dżem a masz w nim same owoce i cukier :-)

      Usuń
  10. ten dżem z pewnością podbiłby moje serce:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dżem ten idealnie nada się do zimowych drinków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi byc świetny do świątecznych pieczeni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyobrażam sobie, że to będzie świetny duet Natalio :-)

      Usuń
  13. drożdżowa buła i żurawinowy dżem - marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wcale nie musi być marzenie. To może być rzeczywistość :-)

      Usuń