Świeża żurawina na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Jej hurtowe niemalże strategicznie okupują zamrażarkę, bo żurawina na straganach powoli odchodzi w zapomnienie. Najpierw, jeżeli dobrze pamiętacie, był sok, który skradł wiele żołądków, zwłaszcza dodawany do nudnej i oklepanej herbaty, ale to właśnie na dżem żurawinowy mam całą masę zamówień. Nie jest zbyt słodki, więc smakuje nie tylko ze słodkimi bułeczkami z masłem, ale też z ostrzejszymi serami a także, w wydaniu całkowicie niewegetariańskim, z pieczonym kurczakiem. Na koniec dodam tylko, że robi się go, jak na dżem, bardzo szybko, ale niestety na długo nie wystarcza, bo ginie w niewyjaśnionych okolicznościach.
Fresh cranberries are already one of my favourite autumnal fruits. I store them in bulk in the freezer and take some out whenever I have another brilliant idea of using them up. After great cranberry juice that I'd prepared some time ago and that has been a hit since then, especially when added to dull and boring tea, I prepared cranberry jam. It's quite tart so it is delicious not only with sweet brioches but also with cheeses or, in a completely nonvegetarian version, with roasted chicken. I can only add that cranberry jam is surprisingly quick to prepare, but it doesn't last long, because it disappears quite swiftly from the jars.
Składniki scroll down to English version
1kg żurawiny
2 duże jabłka, obrane i starte na tarce
sok i skórka z dwóch cytryn
500 g cukru
1. Ja lubię żurawinę przemrozić, aby pozbyć się nadmiernej cierpkości, ale możesz użyć też świeżej
2. Umieść połowę żurawinę z garnku o grubym dnie wraz ze startymi jabłkami, sokie i skórką z cytryny oraz z cukrem
3. Gotuj na wolny ogniu aż jabłko całkowicie się rozgotuje
4. Dodaj resztę żurawiny i gotuj na małym ogniu jeszcze pół godziny
5. Przełóż do czystych wyparzonych słoiczków
6. Zakręć suchymi, ale wcześniej wyparzonymi nakrętkami
7. Jeżeli wiesz,
że nie zużyjesz soku z przeciągu dwóch tygodni, zapasteryzuj słoiki z
sokiem przez ok 20 -25 minut. O metodach pasteryzacji przeczytasz tu: klik
English version
Ingredients
1 kg of cranberries
2 big apples, peeled and grated
juice and peel from 2 lemonn
500g of sugar
1. I like to use frozen cranberries, since frozing removess some tartness
from cranberries, but you can also use fresh, unfrozen cranberries
2. Place half of all cranberries into a thick-bottom pan together with grated apple, sugar as well as lemon juice and zest
3. Simmer on a low heat until apples are is fully overcooked
4. Add remaining cranberries and continue to simmer for around half and hour
5. Place into clean jars
6. Put on clean and dry lids
7. If you are not going to use up cranberry juice within 2 weeks,
pasteurize jars with cranberry juice for around 20-25 minutes. You can
read about pasteurizing methods here: click
Żurawina! Mogłabym założyć jej plantację!
OdpowiedzUsuńByłabyś moim dostawcą :-D
Usuńpyszny bardzo lubie ten dzem zaraz do dyniowym:) swietny jest do miesa:)
OdpowiedzUsuńDyniowy dżem? To wyzwanie jeszcze przede mną :-)
Usuńpolecam , bardzo smaczny, jak będziesz chciała przepis to napisz do mnie chętnie się podzielę:)
UsuńJak tylko się kuchennie ogarnę, to zgłoszę się po przepis :-)
Usuń...żurawina - pod każda postacią, pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńJa ją odkrywam dopiero, ale już się z Tobą zgadzam :-)
UsuńOoo! kurcze muszę zrobić bo potrzebuje do świątecznych wypieków :D
OdpowiedzUsuńoj przyda się i to bardzo :-)
UsuńPychota! Jutro zamierzam zrobić:). Tylko robię bez jabłek i cytryny. Tylko żurawina+ksylitol. Czy jabłka i cytryna zmieniają bardzo smak?
OdpowiedzUsuńCytryn jest dla koloru najpewniej a jabłka trochę łagodzą cierpkość żurawiny :-)
UsuńŻurawina to moje ulubione zimowe kuleczki!
OdpowiedzUsuńSmakuję Twój dżemik.
Ja kupuję mrożoną cały czas w IKEA.
No popatrz Amber, nie wiedziałam, że IKEA kryje w sobie takie smakowitości. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak ważna to dla mnie informacja. Dziękuję Amber, ach dziękuję :-)
UsuńKocham żurawinę. Taki dżem to wieeelka pysznośc. Domowy najlepszy, no nie?:)
OdpowiedzUsuńOj tak, domowy dżemor najlepszy z najlepszych :-)
UsuńFajny, nie znałam takiego. Zrobię.
OdpowiedzUsuńZachęcam Patysko, zachęcam :-)
UsuńUwielbiam żurawinę. Nie wiem czemu zawsze kupuję dżem z żurawiny zamiast go zrobić.
OdpowiedzUsuńA szkoda, bo domowy robi się dość szybko jak na dżem a masz w nim same owoce i cukier :-)
UsuńJa zabieram do sera... :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-)
Usuńten dżem z pewnością podbiłby moje serce:)
OdpowiedzUsuńJestem o tym przekonana!!! :-)
Usuńdżem ten idealnie nada się do zimowych drinków :)
OdpowiedzUsuńSok byłby lepszy!!! :-)
UsuńMusi byc świetny do świątecznych pieczeni :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, że to będzie świetny duet Natalio :-)
Usuńdrożdżowa buła i żurawinowy dżem - marzenie :)
OdpowiedzUsuńTo wcale nie musi być marzenie. To może być rzeczywistość :-)
Usuń