Sałatka warzywna jest też często u mnie nazywana sałatką śmieciową, choć powinnam ją nazywać sałatką ratunkową, bo to właśnie ona bardzo często ratuje mnie na wielu rodzinnych imprezach, podczas których prawie z każdego talerza spoglądają na mnie mięsiwa wszelakie. Sałatka warzywna jest więc często jedynym wegetariańskim daniem, które mogę pałaszować ze smakiem.
This salad is a great way to use up all vegetable leftovers from stock preparation. Normally those vegetables are slightly overcooked and tasteless, so the first thought that comes to your mind is probably related to disposing them, but this is soooo uneconomical and such a waste of food that still can be used. When you add some character and spice it up with a bit of pepper and mayo, you can enjoy a delicious vegetarian salad.
2 marchewki średniej wielkości - ugotowane do miękkości - mogą być pozostałości z rosołu
2 korzenie pietruszki średniej wielkości - ugotowane do miękkości - mogą być pozostałości z rosołu
ćwiartka selera średniej wielkości - ugotowanego do miękkości - mogą być pozostałości z rosołu
1 ogórek kiszony
1 jabłko obrane ze skórki
2 jajka ugotowane na twardo
100-150 g czerwonej fasoli, uprzednio namoczonej i ugotowanej (ostatecznnie może być fasola z puszki, odsączona z zalewy)
2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekana
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz
1. Pokrój marchewki, pietruszkę, seler, ogórka kiszonego, jabłko, i ziemniaki w drobną kostkę
2. Posiekaj drobno jajka na twardo
3. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw majonezem, solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki
English version
Ingredients
2 medium size carrots - cooked - you can use carrots that are leftovers vegetable stock preparation
2 medium sized parsley roots - you can use carrots that are leftovers vegetable stock preparation
quarter of celery rootk - you can use carrots that are leftovers vegetable stock preparation
1 sour pickled cucumber (optionally)
1 medium sized apple - peeled
2 hard boiled eggs
100-150 g red beans, presoaked and cooked (you can use canned red beans)
2 medium sized potatoes - cooked
half of a bunch of parsley, finely chopped
2-3 tablespoons of mayonnaise
salt and pepper
1. Chop carrots, parlsye, celery root, sour pickles cucumber, apple and potatoes into small dice
2. Chop hard boiled eggs finely
3. Combine all ingredients together with mayonnaise and season with salt and pepper.
Śmieciowa? Nieeeee...
OdpowiedzUsuńU mnie powstaje specjalnie, z najlepszych warzyw, z domowym majonezem.
I spróbowałabym taką pełną Twoją miseczkę!
No ja zatrzymałam się na etapie majonezu kupnego, ale może wreszcie zrobię swój, domowy :-)
Usuńbardzo smakowita :) klasyka która zawsze się sprawdza :) bardzo lubię taką z fasolką!
OdpowiedzUsuńJa też, fasolka rządzi ;-)
UsuńPycha klasyka :) doskonała na każdą okazje :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
UsuńUwielbiamy sałatkę warzywną . Zawsze robię na święta,ale też i w roku robię kilka razy. Po prostu czasami nabieramy na nią wielkiej ochoty i wtedy muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPomijając święta, ja się najczęściej załapuję u mamy, bo u niej częściej gotuje się rosół. Uwielbiam ją :-)
Usuńuwielbiam:) choć robię bez fasolki:)
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że każdy lubi ciut inną wersję :-)
UsuńTeż mnie już wiele razy uratowała :-)
OdpowiedzUsuńa więc jednak sałatka ratunkowa ;-)
UsuńTez lubię taką tradycyjną sałatkę, w towarzystwie zawsze znajdzie się więcej amatorów na taki "ratunek" :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, zawsze znajdzie się wielu chętnych :-)
Usuńkiedy byłam dzieckiem tylko taka sałatkę jadłam na Boże Narodzenie :) Pomimo, że upłynęło trochę czasu, to nadal jest to moja ulubiona potrawa !
OdpowiedzUsuńA jednak przyzwyczajamy się do smaków dzieciństwa, zwłaszcza jeżeli coś jest smaczne :-)
UsuńUwielbiam :)! I zawsze przygtowuję jej dużą michę i zawsze jest mało :)! U mnie się nie robi z fasolką ale za to dodaję trochę musztardy....
OdpowiedzUsuńOoooooo, z musztardą jeszcze nie testowałam. Następnym razem dodam odrobinkę :-)
UsuńTwoje zdjęcia zawsze są piękne. Zazdroszczę
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie Arcoiris :-)
Usuń