środa, 4 grudnia 2013

Sałatka warzywna / Vegetable salad


Sałatka warzywna jest też często u mnie nazywana sałatką śmieciową, choć powinnam ją nazywać sałatką ratunkową, bo to właśnie ona bardzo często ratuje mnie na wielu rodzinnych imprezach, podczas których prawie z każdego talerza spoglądają na mnie mięsiwa wszelakie. Sałatka warzywna jest więc często jedynym wegetariańskim daniem, które mogę pałaszować ze smakiem. 

This salad is a great way to use up all vegetable leftovers from stock preparation. Normally those vegetables are slightly overcooked and tasteless, so the first thought that comes to your mind is probably related to disposing them, but this is soooo uneconomical and such a waste of food that still can be used. When you add some character and spice it up with a bit of pepper and mayo, you can enjoy a delicious vegetarian salad. 






Składniki scroll down for English version
2 marchewki średniej wielkości - ugotowane do miękkości - mogą być pozostałości z rosołu
2 korzenie pietruszki średniej wielkości - ugotowane do miękkości - mogą być pozostałości z rosołu
ćwiartka selera średniej wielkości - ugotowanego do miękkości - mogą być pozostałości z rosołu
1 ogórek kiszony
1 jabłko obrane ze skórki
2 jajka ugotowane na twardo
100-150 g czerwonej fasoli, uprzednio namoczonej i ugotowanej (ostatecznnie może być fasola z puszki, odsączona z zalewy)
2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekana
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz 

1. Pokrój marchewki, pietruszkę, seler, ogórka kiszonego, jabłko, i ziemniaki w drobną kostkę 
2. Posiekaj drobno jajka na twardo
3. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw majonezem, solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki 

English version
Ingredients
2 medium size carrots - cooked - you can use carrots that are leftovers vegetable stock preparation
2 medium sized parsley roots - you can use carrots that are leftovers vegetable stock preparation
quarter of celery rootk - you can use carrots that are leftovers vegetable stock preparation
1 sour pickled cucumber (optionally) 
1 medium sized apple - peeled
2 hard boiled eggs
100-150 g red beans, presoaked and cooked (you can use canned red beans)
2 medium sized potatoes - cooked 
half of a bunch of parsley, finely chopped
2-3 tablespoons of mayonnaise 
salt and pepper

1. Chop carrots, parlsye, celery root, sour pickles cucumber, apple and potatoes into small dice
2. Chop hard boiled eggs finely
3. Combine all ingredients together with mayonnaise and season with salt and pepper.

20 komentarzy:

  1. Śmieciowa? Nieeeee...
    U mnie powstaje specjalnie, z najlepszych warzyw, z domowym majonezem.
    I spróbowałabym taką pełną Twoją miseczkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja zatrzymałam się na etapie majonezu kupnego, ale może wreszcie zrobię swój, domowy :-)

      Usuń
  2. bardzo smakowita :) klasyka która zawsze się sprawdza :) bardzo lubię taką z fasolką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha klasyka :) doskonała na każdą okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy sałatkę warzywną . Zawsze robię na święta,ale też i w roku robię kilka razy. Po prostu czasami nabieramy na nią wielkiej ochoty i wtedy muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomijając święta, ja się najczęściej załapuję u mamy, bo u niej częściej gotuje się rosół. Uwielbiam ją :-)

      Usuń
  5. uwielbiam:) choć robię bez fasolki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mi się wydaje, że każdy lubi ciut inną wersję :-)

      Usuń
  6. Też mnie już wiele razy uratowała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a więc jednak sałatka ratunkowa ;-)

      Usuń
  7. Tez lubię taką tradycyjną sałatkę, w towarzystwie zawsze znajdzie się więcej amatorów na taki "ratunek" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, zawsze znajdzie się wielu chętnych :-)

      Usuń
  8. kiedy byłam dzieckiem tylko taka sałatkę jadłam na Boże Narodzenie :) Pomimo, że upłynęło trochę czasu, to nadal jest to moja ulubiona potrawa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak przyzwyczajamy się do smaków dzieciństwa, zwłaszcza jeżeli coś jest smaczne :-)

      Usuń
  9. Uwielbiam :)! I zawsze przygtowuję jej dużą michę i zawsze jest mało :)! U mnie się nie robi z fasolką ale za to dodaję trochę musztardy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooooo, z musztardą jeszcze nie testowałam. Następnym razem dodam odrobinkę :-)

      Usuń
  10. Twoje zdjęcia zawsze są piękne. Zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń