środa, 10 grudnia 2014

Domowy likier jajeczny / Christmas eggnog


Idą święta, robi się naprawdę zimno, więc podrzucam Wam pomysł na coś pysznego i dość mocno rozgrzewającego od środka, czyli przepis na domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go ekstraszybko i ekstrałatwo, więc nie ma wymówek. Do dzieła ;-)

Christmas is slowly coming to town, it's gettin really, really cold outside, so I want to show you a way to warm up from the inside out by means of delicious and sweet eggnog. It can be very easily prepared in minutes, so you have no excuses ;-)
 




Składniki (ok.0,5L) scroll down to English version
Inspiracja: klik
3 żółtka
125 g jasnego cukru muscovado (można zastąpić zwykłym cukrem, ale kolor nie będzie już ten sam)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
50 ml tłustej śmietanki (30-36%)
200 ml czystej wódki (lub więcej, jeżeli chcesz, żeby likier był mocniejszy)
mielony cynamon lub gałka muszkatołowa do dekoracji

1. Ubij jajka z cukrem na puszysty i gęsty kobiel mogiel
2. Dodaj ekstrakt z wanilii i kontynuuj ubijanie
3. Dodaj mleko skondensowane, śmietankę oraz wódkę i wszystko dobrze wymieszaj
4. Jeżeli likier wydaje się mieć małą moc, to dodaj trochę więcej wódki
5. Przelej do butelki i najlepiej trzymaj w lodówce
6. Podawaj posypane odrobiną mielonego cynamonu lub kardamonu.


English version
Ingredients (around 0,5L)
Inspiration: click
3 egg yolks
125 g  light muscovado sugar (you can use regular sugar, but the color will not be the same) 
1 tablespoon of vanilla extract
200 ml unsweetened condensed milk
50 ml double cream (30-36%)
200 ml vodka (you can use more if you want your eggnog to be on a strong side)
mielony cynamon lub gałka muszkatołowa do dekoracji
ground cinnamon or nutmeg for serving

1. Whisk egg yolks with sugar until thick and fluffy mixture is formed
2. Add vanilla extract and continue to whisk
3. Add unsweetened condensed milk, double cream and vodka and mix everything well
4. If you find eggnog on a weak side, you can add more vodka
5. Pour eggnogg in a bottle and store in the fridge
6. Serve with a pinch of cinnamon or nutmeg


49 komentarzy:

  1. Znakomity przepis, pięknie podane i zapewne przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przepyszny, przepyszny :-) Aż za bardzo :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam likier jajeczny, Twoja świąteczna wersja aż się prosi by ją zrobić D:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie daj się więc długo namawiać :-)

      Usuń
  3. Ach, bardzo lubię<3 Ja robię trochę inaczej, ale Twój na pewno też jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny, tak samo jak Twój :-)

      Usuń
  4. Kieliszeczka z taką zawartością nie odmówię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam pyszności, wpraszam się na kieliszeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnie kilka kropel się jeszcze wyciśnie z butelki ;-)

      Usuń
  6. Uwielbiam domowe likiery, mam do nich wielką słabość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem w stanie zrozumieć tę słabostkę ;-)

      Usuń
  7. Uwielbiam, a nigdy nie mam kompana do picia likieru jajecznego! W sumie, więcej dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja wlasnie ostatnio kupila cala butelke... :) Tego likieru nigdy za wiele, porywam rowniez Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie ma to jak domowej roboty likiery czy naleweczki, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jestem fanką likierów jajecznych, ale te zdjęcia są magiczne po prostu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miło czytać takie cudowne komentarze jak Twój Pati :-)

      Usuń
  12. Bez niego Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten likier to w moim domu już tradycja: z moją babcią co roku go przygotowujemy, a później popijamy przez Święta :D

    OdpowiedzUsuń
  14. nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowany alkohol !! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja bym się bała, że mi nie wyjdzie. Ale z tego co widzę-fajny przepis, więc może warto spróbować. Bo wyszło Ci naprawdę bardzo elegancko i rozkosznie :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma co nie wyjść :-) Trzeba skompletować składniki i działać :-)

      Usuń
  16. To naprawdę takie łatwe!? Ojaaa, muszę koniecznie zrobić! :D

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie spodziewałam się, że to takie łatwe będzie :-)

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Ojojoj, mróz potrzebny od zaraz, żeby się Evi nie rozpłynęła całkowicie ;-)

      Usuń
  18. superowo wygląda i kolorystyka super:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada pysznie:) a mozna wiedziec gdzie mozna zakupic takie swieczniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Świeczniki zakupiłam bardzo dawno temu w Danii. Produkowane są przez firmę Kosta Boda. Poszukaj, może w jakimś sklepie internetowym da się je znaleźć :-)

      Usuń
  20. Dziekuje bardzo za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam choć trochę pomóc :-)

      Usuń
  21. Idealny do świątecznej kolacji... :)

    OdpowiedzUsuń