Kolejny pomysł na świąteczne prezenty przywędrował z mojej ukochanej Danii. Ciasteczka są przepyszne, dość łatwe do zrobienia, ale przede wszystkim pięknie pachną cynamonem i kardamonem.
Another Christmas inspiration comes from my beloved Denmark. Peppernodder cookies are not only delicious and easy to bake but also have wonderful flavour of cinnamon and cardamon.
Składniki (ok. 60 szt) scroll down to English version
Inspiracja: Sweet Paul magazine
230 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
cukier puder
1. Nastaw piekarnik na 180ºC
2. Blaszki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
3. Ubij masło z cukrem na puszystą masę
4. Dodaj jajka i jeszcze raz dobrze ubij
5. Wmieszaj cynamon i kardamon i dobrze wymieszaj, najlepiej łyżką
6. Wmieszaj mąkę
7. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem w dużych odstępach. Ciastka się rozjadą na boki. Ja układałam nie więcej niż 12 kulek na blaszkę. Jeżeli kulki niezbyt łatwo się formują, można na kilka minut wstawić ciasto do lodówki.
8. Piecz przez około 10-15 minut lub do zezłocenia.
9. Odstaw do ostygnięcia
10. Posyp cukrem pudrem
English version
Ingredients (around 60 pc)
Inspiration: Sweet Paul magazine
230 g butter, at room temperature
1 cup sugar
2 1/2 cup of flour
2 large eggs
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground cardamom
caster sugar
1. Preheat the oven to 180ºC
2. Line baking trays with non-stick baking paper
3. Beat sugar with butter unitl creamy
4. Add eggs and mix again
5. Add cinnamon and cardamon and mix well
6. Mix in flour
7. Roll the dough into walnut-sized balls and place on a baking tray lined with baking paper leaving some distance between cookies. I usually arrange not more than 12 cookies on each tray. If it is difficult to toll the balls, you can place the dough in the fridge for a couple of minutes.
8. Bake for approximately 10-15 minutes or until golden brown.
9. Allow to cool
10. Dust with caster sugar
Śliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńjadłam takie są smaczne i jaki śliczne wiaderko super zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja!:)
OdpowiedzUsuńale urocze :)
OdpowiedzUsuńpięknie, szybciutkie a do tego jakie muszą być smakowite :)
OdpowiedzUsuńŚwięta to coś wspaniałego :)
fajny i szybki przepis - może zrobię dla męża do pracy na wigilię, jak się okaże, że on przynosi słodkie ;-)
OdpowiedzUsuńmmmmniam! są śliczne! i pyszne....
OdpowiedzUsuńAle masz wiaderko czaderskie :-)
OdpowiedzUsuńGdybym tylko mogła, cynamon dodawałabym wszędzie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka cudne :)
Wyglądają, jakby były oprószone śniegiem, świetne są! No i cynamon<3
OdpowiedzUsuńPiękna stylizacja, smakowite ciacha!
OdpowiedzUsuńUrocze ciasteczka, i jak finezyjnie podane. Pięknie :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie podane, a i samym ciasteczkom niczego nie brakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :-) super zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuńO! I to są ciastka dla mnie! Dziękuję :))
OdpowiedzUsuńkuszące ciacha :) wystarczy ładnie zapakować i mamy prezent świąteczny :)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie maślane ciastka, pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam skandynawskie wypieki, więc na pewno wypróbuję. Wyglądają mega! :)
OdpowiedzUsuńSmaczniusie ;) Prosze przeslac mi takie wiaderko ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka ;) fajnie, że już się pojawiają świąteczne przepisy!
OdpowiedzUsuńślicznie się prezentują w tym wiaderku! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak delikatnie i zimowo!!
OdpowiedzUsuńJakie śliczne zdjęcia :) Ciasteczka bombowe :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:) chcę takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńSą urocze, i tak pięknie sfotografowane...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńCudowne są te ciasteczka. Wyglądają tak pięknie zimowo-świątecznie. Zachwycają.
OdpowiedzUsuńTo co najpierw rzuca się w oczy - śliczne. Nie wątpię, że smaczne. Właśnie mam ochotę na coś słodkiego do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńAwesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share
OdpowiedzUsuń