niedziela, 14 grudnia 2014

Waniliowe babeczki świąteczne / Christmas vanilla cupcakes


Święta już nawet nie nadchodzą a nadbiegają, więc ja pokazuję Wam kolejny świąteczny wypiek. Bardzo inny od tradycyjnych makowców, pierników i serników, ale mam nadzieję, że odstępstwo od tradycji Was nie zniechęci, bo babeczki są nie tylko pyszne, ale będą się pięknie i oryginalnie prezentowały na świątecznym stole. 

Today I have another Christmas inspiration for you in the form of cupcakes that are not only delicious and full of vanilla flavours but also decorated beautifully with christmas tree cookies. They will be a great addition to your Christmas menu.






Składniki (12 szt.) scroll down to English version
Inspiracja: klik
Składniki na babeczki
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
115g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
120 ml mleka 

Składniki na krem
250 g serka kremowego (np. Philadelphia), w temperaturze pokojowej
110 g masła, w temperaturze pokojowej
300 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja:
12 sztuk ciastek choinek upieczonych z tego przepisu: klik
odrobina cukru pudru

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC
2. Wyłóż foremkę do babeczek papilotkami
3. W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sól i proszek do pieczenia)
4. Ubij masło z cukrem na puszystą masę
5. Dodaj kolejno po jednym jajku oraz ekrakt z wanilii i kontynuuj ubijanie
6. Dodaj połowę suchysz składników i miksuj mikserem na wolniejszych obrotach
7. Dodaj połowę mleka i jeszcze raz zmiksuj
8. Na koniec dodaj drugą połowę suszych składników, resztę mleka i jeszcze raz wszystko szybko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
9. Wypełnij formy na babeczki do 2/3 wysokości 
10. Piecz babeczki przez 15-20 minut
11. Odstaw do całkowitego ostygnięcia
12. Żeby zrobić krem, ubijaj mikserem masło z cukrem pudrem, stopniowo dodając serek śmietankowy.
13. Schładzaj krem około pół godziny przed dekorowaniem
14. Udekoruj ostudzone babeczki przygotowanych i schłodzonym kremem a na koniec delikatnie wbij ciastko w kształcie choinki w środek babeczki
15. Posyp babeczki cienką warstwą cukru pudru


English version
Ingredients (12 pc.) 
Inspiration:click
Ingredients for cupcakes
185 g all purpose flour
1 teaspoon of baking powder 
pinch of salt
115g butter, at room temperature
200 g sugar
2 eggs, at room temperature
2 teaspoons of vanilla extract
120 ml milk 

Ingredients for cream cheese frosting
250g cream cheese (e.g. Philadelphia), at room temperature
110g butter, masła, at room temperature
300g powder sugar
1 teaspoon of vanilla extract

Decoration:
12 christmas tree cookies, bakes from this recipe: click
powder sugar

1. Preheat the oven to 180ºC
2. Line the cupcake tin with paper liners
3. In a bowl mix dry ingredients (flour, salt and baking powder)
4. Beat butter with sugar until fluffy
5. Add eggs, one at a time as well as vanilla extract and continue to beat the batter
6. Add half of dry ingredients and beat only until combined
7. Add half of milk and mix once again
8. Add remaining dry ingredients and milk and beat or mix everything quickly only until all ingredients are combined. Do not overmix the batter.
9. Fill two thirds of the cupcakes form with the prepared batter
10. Bake for 15-20 minutes
11. Cool completely
12. Prepare the frosting. Mix butter with sugar until creamy and add Philadelphia and continue mixing until everything is well combined
13. Refrigerate for 30 minutes before decorating
14. Decorate cupcakes with refrigerated frosting and then stick christmas tree cookie in the middle of each cupcake
15. Sprinkle with powder sugar 


41 komentarzy:

  1. śniegu nie ma, ale Twój cukier puder na babeczkach rekompensuje to ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam wolę ten śnieg z cukru pudru, bo w mieście śnieg to nie jest taki fajny jakby się mogło wydawać ;-)

      Usuń
  2. Fantastyczny pomysł z tymi choinkami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przeurocze, nie mogę się na nie napatrzeć ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A patrz, patrz, tylko mi nie zjedz :-P

      Usuń
  4. Piękne "śniegowe" czapy i ciekawey wykorzystanie ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wyglądają :) Masz niebywałe zdolności do ozdabiania wypieków <3

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło takie komentarze czytać. Dziękuję :-)

      Usuń
  6. Jakie cudne, zimowe... może byś mi parę przysłała? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się cudowne, tak.... puszyście<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. puszyste są i takie pozostaną, nawet jak już wejdą w biodra ;-)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł się spodobał :)

      Usuń
  9. Piekny, osniezony choinkowy zagajnik :) I jaki pyszny w dodatku. Slicznie Skoraczku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majko, dziękuję bardzo :)

      Usuń
  10. Ależ fajnie wyglądają, ja jestem chętna na co najmniej 3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale cudne :-) normalnie jak z bajki :-) świetny przepis, z chęcią bym zjadła jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne, nawet śniegu mi nie brak, gdy są takie babeczki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też wystarczy ten cukrowy śnieg :-)

      Usuń
  13. Mnie na pewno nie zniechęciły! Mnie zachwyciły! To musi być PYSZNE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam. Te babeczki są pyszne :-)

      Usuń
  14. Świetny pomysł z tymi choinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne, świąteczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. piękna dekoracja na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Perfekcyjne :) Bardzo mi się podobają, smakiem też bym się nie rozczarowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooow, ślicznie dziękuję za takie miłe słowa o moich babeczkach :-)

      Usuń
  18. lubię takie odstępstwa od tradycji, do której mi często daleko :)

    OdpowiedzUsuń