piątek, 18 marca 2011

ciasteczka cynamonowe


Każdy kolejny kęs tych aromatycznych pyszności przenosi mnie coraz głębiej i głębiej w odrealniony świat schulzowskich sklepów cynamonowych, pełen dziwów i niezwykłości. Najczęściej zostaję tam, w tym magicznym świecie chasydów, aż do ostatniego okruszka. Jedynym minusem tych onirycznych eskapad jest to, że szybko się kończą, podobnie jak cynamonowe ciasteczka.

Składniki (20 ciasteczek)
225 g mielonych migdałów bez skórki
175 drobnego cukru
1 łyżka mielonego cynamonu (jak ktoś lubi cynamon, można dodać więcej)
2 białka

1. Wymieszaj połowę cukru, cynamon i mielone migdały
2. Ubij na sztywno pianę z białek
3. Do piany dodaj stopniowo resztę cukru ciągle ubijając, aż do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany
4. Ostrożnie wymieszaj migdały z pianą, dodając pianę do migdałów a nie odwrotnie
5. Uformuj kule na papierze do pieczenia
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 10 - 12 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru
7. Pozwól im przestygnąć zanim zabierzesz się za pałaszowanie 

Korzystałam z książki kucharskiej, z serii Z kuchennej półeczki, pt. "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen

14 komentarzy:

  1. Łasuchu! Pyszne te ciasteczka! Fajnie, że znów jesteś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne! I mają taką fajną skorupkę na wierzchu:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. No no, co za uczta kulinarno literacka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanno,szchulzowskie sklepy,co za magia!Uwielbiam ten literacki klimat.
    A ciasteczka - prawdziwa słodka rozpusta.Chętnie bym choć jedno ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, przypominają makaroniki. Świetne, idealny kontratak dla powracającej zimy;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, chętnie bym schrupala sobie takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi też się skojarzyły z makaronikami, ale chyba dużo łatwiejsze w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. przerost treści nad formą, tym razem? ...boszee, straszne....opamiętaj sie dziewczyno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie Bomba! Pyszniutkie.. i do tego cynamon.. nie można się nie skusić ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Orzeszkowe ciasteczka są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wyglądają te ciasteczka. Mam ostatnio fazę na cynamon, więc w to mi graj.

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają cudnie, jak takie co moja babcia robiła. Masz za to wielki plussss + ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smaczne, tyle że musiałem o wiele dłużej trzymać w piecu bo nie chwyciły koloru. może mam coś z piecem. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. @ Eryk2k1

    Może się tak zdarzyć, że nie wszystkie piekarniki działają tak samo i zupełnie nie wiem dlaczego. Tak już jest. Do pieczenia trzeba więc podchodzić elastycznie. Najważniejsze, żeby się nie spaliło;)

    OdpowiedzUsuń