Sezon na bób w pełni. Na straganach jest go pełno, co strasznie mnie cieszy, bo bób w każdej postaci uwielbiam. Najbardziej zaraz po ugotowaniu, kiedy jeszcze parzy w dłonie, wydłubywany naprędce z twardawej skórki. Na początku sezonu, kiedy bób jest jeszcze bardzo młody, zajadam go ze skórką, żeby jak najszybciej móc się cieszyć wyczekiwanym od wielu miesięcy smakiem. Zawsze z niecierpliwością czekam na moment kiedy pojawi się w sprzedaży i zajadam dopóki nie zniknie.
Poza najprostszą wersją bób doskonale się sprawdza również jako część całości, w innych daniach. Tak jest i tym razem. Bóbmus nie tylko ma piękny, jasnozielony kolor, ale również fantastyczny smak. Kawałek chleba posmarowany bóbmusem, do tego świeży pomidor i niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba.
It cannot be more simple than fava beans' hummus. And more healthy. And more delicious. And more seasonal. So I advise you to enjoy whenever you can spot those lovely beans on the market. It's delicious as a spread for sandwiches and as a dip for carrots and cellery sticks.
It cannot be more simple than fava beans' hummus. And more healthy. And more delicious. And more seasonal. So I advise you to enjoy whenever you can spot those lovely beans on the market. It's delicious as a spread for sandwiches and as a dip for carrots and cellery sticks.
ok. 200 g ugotowanego bobu, obranego ze skórki
3-4 łyżki oliwy oliwek z pierwszego tłoczenia
sół i pieprz do smaku
opcjonalnie: sok z połówki cytryny
opcjonalnie: skórka starta z połówki cytrny
opcjonalnie: sok z połówki cytryny
opcjonalnie: skórka starta z połówki cytrny
1. Zmiksuj bób na głaską masę, dodając oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sól i pieprz do smaku.
2. Możesz też dodać startą skórkę i sok z cytryny.
Przypominam też o zeszłorocznym bobowym tagliatelle. Pyszności :-)
2. Możesz też dodać startą skórkę i sok z cytryny.
Przypominam też o zeszłorocznym bobowym tagliatelle. Pyszności :-)
English version:
Ingredients (2 servings)
200 g of cooked fava beans, skins removed
3-4 tbsp of extra virgin olive oil
salt and pepper for seasoning
optionally: lemon juice
optionally: lemon zest
optionally: lemon juice
optionally: lemon zest
1. Blend fava beans with olive oil
2. Season with salt and pepper
3. Optionally you can add lemon zest and juice
3. Optionally you can add lemon zest and juice
Bóbmus to coś zdecydowanie dla mnie.Wspaniały!
OdpowiedzUsuńMam akurat świeżą focaccię i tak by mi tu pasował...
jaka świetna kremowa konsystencja Ci wyszła -pomyślałabym, że to serek owocowy albo jakiś gęsty koktail ;) też uwielbiam bób :-)
OdpowiedzUsuńBóbmus, genialna nazwa :D A poza tym świetny kolor i niewątpliwie - smak! Mam z bobem to samo, podczas tego krótkiego sezonu jadam go w nieprzyzwoitych ilościach!
OdpowiedzUsuńKolor ma powalający - uwielbiam taki odcień zieleni :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Cottie
bóbmus wyszedł rewelacyjny , nie mogłam sie powstrzymać aby nie spałaszować wszystkiego na raz , uwielbiam bób :)
OdpowiedzUsuń@ syla2006
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze bóbmus wyszedł Ci rewelacyjny. Ja też nie mogę się powstrzymać, wierz mi :-)
Bobmus - rewela, nazwe przejmuje i podaje dalej. Ale bym sobie zjadl z jakims dobrym pieczywkiem, cienko pokrojonym zeby nie zaklocac odbioru. :)
OdpowiedzUsuń