sobota, 16 lipca 2011

kremowe risotto z bobem / risotto with fava beans


Ze względu na wszechobecność bobu na straganach, wtargnął on szturmem do mojej kuchni i za nic nie chce jej opuścić. W sumie to dobrze, bo bób jest bardzo zdrowy, więc nie wahałam się przygotować już z niego bobomusu oraz makaronu w bobowym sosie. Tym razem czas na risotto, które jest kremowe oraz bobowe w smaku i ... w kolorze. Pamiętajcie, że risotto jest banalnie proste, ale do jego przygotowania potrzeba czasu, cierpliwości i nieustannego mieszania. Coś w rodzaju medytacji w ruchu ;-)

Żeby wydobyć delikatny smak bobu, nie dodałam wyjątkowo do risotto białego wina a wywar warzywny zastąpiłam gorącą wodą. 

Składniki (2 porcje):
3/4 kubka ryżu Arborio
1 cebulka
200-300g bobu, wcześniej ugotowanego i obranego ze skórki
50g startego parmezanu
olej ryżowy
Sól
Pieprz
1 łyżeczka masła
ok. 0,5 - 0,75 L gorącej wody

1. Posiekaj drobno cebulę
2. Podsmaż cebulę na oleju ryżowym
3. Dodaj ryż i kontynuuj smażenie jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu
4. Dodaj mniej więcej 100ml wody, mieszaj i poczekaj aż ryż wchłonie porcję płynu. Kontynuuj dolewanie po 100 ml wody, pamiętając o tym, by dodać kolejną porcję dopiero jak poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta 
5. Zgnieć połowę bobu widelcem na gładką masę
6. Po mniej więcej 5 - 7 minutach gotowania pomiędzy dodawaniem porcji wywaru warzywnego dodaj zgnieciony widelcem bób
7. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-12 minut aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
8. Dodaj masło, starty parmezan, sól, pieprz i od razu podawaj. 


English version:

creamy risotto with fava beans

Risotto is pretty easy to prepare yet it requires your time, effort and ability to stir constantly. That's why I never prepare risotto when I'm in a hurry. Time spent on preparing the risotto pays back with perfect and creamy texture and great taste. It's like moving meditation. You stand still, observe and stir. And calm down, hopefully. 

Ingredients (2 servings)
3/4 cup of Arborio rice
1 onion
200-300g fava beans that was earlier cooked and peeled
50g grated parmesan cheese 
rice oil
salt & pepper
1 tbsp of butter 
around 0,5 - 0,75 L of boiling water 

1. Chop onion very finely 
2. Saute onion on with rice oil 
3. Add rice and continue sauteing for 2 more minutes on low heat
4. Add around 100 ml of water, stir constantly and wait until almost all water is absorbed. Continue adding 100ml portions of water, but remember to add next portion only after the portion before is absorbed.
5. Smash half of fava beans by means of fork 
6. After approximately 5-7 minutes add smahed fava beans
7. Continue stirring and adding water in portions for another 10-12 minutes until rice is cooked al dente. 
8.Add butter, grated parmesan cheese. Season with salt and pepper and serve immediately

7 komentarzy:

  1. Risotto z bobem.Mmmmmmm
    Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanno! Ja kocham bób, a Twoje risotti jest jakby dla mnie stworzone! Cudowne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie i jak chętnie bym zjadła i przyrządziła, ale mój mąż stroni od "papek", a za taką właśnie ma risotto!A nie mam teraz ( z miesięcznym niemowlakiem na rękach) siły na gotowanie dwóch obiadów.Zatem w kolejnym bobowym sezonie sięgnę po twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie medytowac przy mieszaniu risotto - to naprawde relaksujace! A twoje bobowe risotto wyglada idealnie: jest kremowe, ciapowate, takie jak byc powinno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bób, więc jak dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pysznie, no i tak...kremowo:))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Risotto z bobem to jest to! Zreszta ja moge bob zawsze i wszedzie, byle nie za bardzo rozgotowany ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń