Dojrzałe, słodkie i soczyste brzoskwinie o pluszowej skórce, wzbogacone cytrusową nutką i podkręcone białym winem stanowią idealne zakończenie letnich kolacji. Deser niezwykle prosty w przygotowaniu, lekki, zdrowy i pyszny to jest właśnie to, na co mam dzisiaj ochotę. Kto się przyłączy?
Składniki (2 porcje)
2 duże lub 4 małe dojrzałe, słodkie brzoskwinie, które możesz również zastąpić nektarynkami
4-8 łyżek cukru pudru
skórka i sok z 2 pomarańczy
400 ml półsłodkiego lub słodkiego wina
listek świeżej mięty do przybrania
1.Po usunięciu pestek pokrój brzoskwinie w cząstki
2. Posyp brzoskwinie cukrem pudrem
3. Polej brzoskwinie sokiem z pomarańczy i winem
4. Schładzaj w lodówce co najmniej godzinę
5. Przed podaniem posyp skórką pomarańczową i udekoruj listkiem świeżej mięty
Przepis znaleziony dawno, dawno temu książce z serii "Z kuchennej półeczki" Kuchnia włoska autorstwa Penny Stephens
English version:
Peaches in white wine
It
cannot be more simple, fresh, light and delicious than this lovely,
summer dessert. Sweetness of ripe peaches with refreshing orange juice
and just a hint of white wine is simply perfect combination.
Ingredients (2 servings)
2 big or 4 small, ripe peaches that can also be replaced by nectarines
4-8 tbsp of powder sugar
juice and grated skin from 2 oranges
400 ml semi-sweet or sweet white wine
fresh mint leaf
1. Remove stones from the peaches and cut them into chunks
2. Sprinkle with powder sugar
3. Pour wine and orange juice over peaches
4. Refrigerate for at leas an hour
5. Sprinkle with orange skin, garnish with mint leaf and serve
Recipe taken from book called "Italian kitchen" within the series "from the kitchen shelve" written by Penny Stephens
proste, a jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńJoasiu, brawo! takie desery to ja mogę pochłaniać :))
Piękne brzoskwinie!
OdpowiedzUsuńLato ma smak lekkiego wina.
Ooo..coś takiego to mogłabym dzisiaj zjeść:)
OdpowiedzUsuńKto się przyłączy?! Ja na pewno! Cała jestem już jednym wielkim pragnieniem takich brzoskwiń! Cudowne!
OdpowiedzUsuń:D Jaki ciekawy chłodzony deser :D W sam raz dla "lodówkowej" kuchni bez gotowania :o) Mam trochę wina jabłecznego w lodówce, trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa, ja, ja sie przylacze! To idealny letni deser.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny deser, nigdy nie próbowałam połączenia, ale biało wino świetnie w moim wyobrażeniu pasuje do brzoskwini:)
OdpowiedzUsuńtakim łasuchem w kuchni to jestem ja:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://swiat-kuchni.blogspot.com/
W sam raz na ciepłe dni. Lubię takie przepisy znalezione "dawno dawno". One zawsze są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńzachęcające! Dziękujemy za dodanie zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńdeser idealny, smakowo i wizualnie
OdpowiedzUsuń