Arbuz w wersji bardzo odważnej, słodko-słonej, w połączeniu ze słoną fetą i ciemną oliwką, to zestawienie, które proponuję zarówno w sałatce z zieleniną jak i w postaci finger foodu idealnego na domówkę. Wbrew powszechnej opinii, że to połączenie nie może się udać, udaje się i to w dodatku świetnie. Słona feta wydobywa jeszcze bardziej słodycz arbuza a arbuz fecie nie pozostaje wcale dłużny. Wszystkie, na pozór nie pasujące do siebie smaki idealnie się uzupełniają i podkreślają siebie nawzajem, tworząc wspaniałe letnie połączenie.
W tym zestawieniu oliwka musi koniecznie być ciemna. Zielona, zbyt cierpka wprowadzi tylko niepotrzebny ani arbuzowi ani fecie chaos.
Składniki na sałatkę
miks sałat wszelakich (ja lubię mieć w swojej mieszance odrobinę goryczki w postaci radicchio, cykorii lub roszponki dla jeszcze większej ferii smaków)
arbuz pokrojony w kostkę, idealnie by było, gdyby był bez pestek
feta pokrojona w kostkę
ciemne oliwki bez pestek
odrobina oliwy z oliwek
1. na sałatach ułóż fetę, arbuza i oliwki i skrop kilkoma kroplami cytryny
Składniki na arbuzowy finger food
wykałaczki
arbuz pokrojony w małą kostkę
feta pokrojona w małą kostkę
ciemne oliwki bez pestek
1. Nadziewaj na wykałaczki oliwkę, fetę i arbuza. Możesz oczywiście eksperymentować z kolejnością.
English version:
English version:
Watermelon salad and party finger food
Watermelon,
feta cheese and black olives. It's for sure quite brave, but those that
have enough courage to try, will be rewarded with a perfect combination
of tastes. Ideal both as a summer salad for lunch or finger food during
a party. So grab your watermelon and start being brave ;-)
Ingredients for a salad
feta cheese cut into cubes
watermelon (preferably without seeds) cut into cubes
black olives, pitted
salad mix (I strongly advise you t include in your mix a hint of sth bitter e.g. few leaves of radicchio or chicory)
extra virgin olive oil
1.Place salad mix on a serving dish
2. Arrange watermelon, feta cheese and olives on salad mix
3. Add splasg of extra virgin olive oil
Ingredients for watermelon finger food
feta cheese cut into cubes
watermelon (preferably without seeds) cut into cubes
black olive,s pitted
toothpicks
1. put one black olive, one cube of feta cheese and one cube of watermelon on a toothpick
2. Continue with the rest of toothpicks.
pyyysznie!
OdpowiedzUsuńw tej sałatce jest wszystko, co uwielbiam:)
O tak Joanno,to sałatka na lato.Rok temu i u mnie zawisła na blogu.
OdpowiedzUsuńPycha!Chyba ją wkrótce powtórzę.
Super polaczenie i smakowo i kolorystycznie. :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie polaczenie idealne zarowno smakowo jak i kolorystycznie:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł !
OdpowiedzUsuńJa też miałam dodać do tego arbuza czarne oliwnki, ale nie znalazłam ich w kuchennej szfce. Pyszności!
OdpowiedzUsuń