piątek, 12 sierpnia 2011

Babeczki z kremem i malinami / Raspberry tartelettes


Nadchodzi weekend a z weekendem często nadchodzą goście. Czym ich zachwycić? Babeczkami z kremem i malinami! To oczywista odpowiedź. Babeczki są arcyproste, przepyszne no i wyglądają przecudnie, tak więc są niezawodne w zachwycaniu gości wszelakich. Były testowane podczas wielu okazji i zawsze w mgnieniu oka stawały się hitem i znikały z prędkością światła z talerzyków, tac i pater. Ich zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale również fakt, że przygotowuje się je w dosłownie kilka minut, dzięki temu, że kruche spody nabywam drogą kupna w sklepie ze słodyczami. 
Jeżeli nie macie pod ręką malin, można zamiast nich, na wierzch, położyć truskawki, brzoskwinie, porzeczki czy borówki amerykańskie. Najlepsza kompozycja smakowa to jednak ta z malinami. Odpowiednia kwaskowatość tych wspaniałych owoców w połączeniu ze słodkim kremem i kruchą babeczką stanowią połączenie idealne, któremu to połączeniu jestem wierna od lat.


Składniki (15 babeczek)
15 szt. gotowych, słodkich, kruchych babeczek
1 opakowanie serka mascarpone
ok 3 łyżek cukru pudru lub 2 łyżki miodu
opakowanie malin 

1. Wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem lub miodem. Dodawaj cukru lub miodu zgodnie ze swoim smakiem, uważając, żeby krem nie wyszedł za słodki
2. Wyłóż krem z mascarpone na babeczki
3. Udekoruj malinami



English version
Sweet, raspberry tartelettes
The weekend is coming. After all this work during the week it is time for some reward. We all deserve it. Those little tartelettes can be perfect reward. Delicious but easy to prepare so that you don't have to spent ages in the kitchen, but enjoy quality time with your family and friends. So spend few minutes in the kitchen and then enjoy your life full of sweet flavours :-)

Ingredients (15 tartelettes)
15 pcs of ready, store-bought tartelettes
250 g of mascarpone cheese
2-4 tbsp of sweetener of your choise (powder sugar, honey etc.)
300 g of fresh raspberries 

1. Mix sweetener with mascarpone cheese. Add sweetener according to your taste taking care not to add to much
2. Scoop portions of mascarpone mixed with sweetener onto tartelettes
3. Decorate with raspberries

11 komentarzy:

  1. Śliczne!
    Zazdroszczę Twoim Gościom.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja osobiście jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, ależ Twoi goście mają dobrze!
    hm, jestem zauroczona nimi ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. a jedną babeczką się częstuję ..:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze. Zaluje, ze nie ejstem Twoim gosciem :))

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne babeczki! ależ bym takie zjadła! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, cudne. W lipcu robiłam takie, tylko że z jeszcze innymi owocami. Chyba je powtórzę, bo są fajne: na raz, nie za duże, a jeszcze załapię się na maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. gotowe spody do babeczek? pfff
    powinnas sama wszytsko zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I często robię, ale czasami można iść na skróty i skorzystać z półproduktów, zwłaszcza kiedy ma się ograniczone możliwości czasowe :-)

      Usuń