niedziela, 28 sierpnia 2011

Ogórkowa sałatka pełna letnich aromatów / Cucumber salad full of summer aromas


Pisałam już o tym jak zasadzić swoją własną, prywatną miętę a zupełnie zapomniałam pokazać, co z tej mięty można wyczarować. Moje miętowe krzaczki są już prawie całkowicie pozbawione większych listków, co spowodowała między innymi ta ogórkowa sałatka, która przepięknie łączy letnie aromaty świeżo posiekanej mięty, pietruszki i koperku. Ta sałatka to taki łańcuszek zapożyczeń. Mój kuchenny guru, David Lebovitz, wypożyczył ją od Joanny Weir a ja wypożyczyłam ten przepis od Davida (zmieniając go troszeczkę) i jak zwykle się nie zawiodłam. David proponuje swoją wersję tej sałatki z czerwoną cebulą, ja ją jednak całkowicie pomijam, bo nie wszyscy dobrze ją tolerują.
Sałatka jest przepyszna na lunch lub na kolację. Wspaniale smakuje zarówno z grzankami natartymi świeżym czosnkiem jak i z młodymi pysznymi ziemniakami z wody z dużą ilością koperku. Ot smak lata. I tyle. I już. I kropka. 

Składniki (2 porcje)
1 duży ogórek gruntowy lub 6 małych kiszeniaków
1 opakowanie sera feta
garść świeżo siekanej mięty
garść świeżo siekanej pietruszki
garść świeżo siekanego koperku
odrobina soku z cytryny
pół łyżki kwaśnej śmietany
świeżo mielony pieprz
sól
odrobina oliwy z oliwek

1. Kiszeniaki są dość suchymi ogórkami, więc nie wydrążam gniazd nasiennych ani nie odsączam z nadmiaru wody. Inaczej postępuję z dużym ogórkiem gruntowym. Wtedy gniazda nasienne wydrążam i odstawiam posolone lekko ogórki na pół godziny a potem odsączam nadmiar płynu
2. Ogórki kroję na małe kawałki 
3. Mieszam wszystkie składniki i zajadam ze smakiem


English version:

Cucumber salad full of summer aromas
Cucumber salad, originally prepared by David Lebovitz , is a perfect, summery combination of freshly chopped parsley, dill and mint. This refreshing, aromatic and savoury salad is best either with toasts spread witg fresh garlic or with cooked, young potatoes sprinkled with freshly chopped dill. 

Ingredients (2 servings)
1 large cucumber
1 pack (around 200 g) of feta cheese cubed or crumbled
handful of freshly chopped mint
handful of freshly chopped dill
handful of freshly chopped parsley
few drops of lemon juice
0,5 tbsp of sour cream / creme fraiche
freshly ground pepper
salt
olive oil

1. Remove seeds from the cucumber
2. Sprinkle with salt and set aside for around 30 minutes.
3. After 30 minutes drain the cucumbers cut into cubes
4. Mix with other ingredients, seasoning with salt, pepper and lemon juice according to taste

5 komentarzy:

  1. David L. mnie też nigdy nie zawiódł.A ta sałatka Joanno będzie dzisiaj na moim stole.Dzięki!
    Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna do grillowanego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No piękne połączenie, takie odświeżające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste składniki, a tak świetnie wygląda. Tyle pysznych prawdziwych ziół...musi być pyszna! Aż ślinka pociekła;-)

    OdpowiedzUsuń