środa, 13 czerwca 2012

Szparagi zawijane w plastry boczku / Asparagus wrapped in bacon

To już najpewniej ostatnie danie ze szparagami w roli głównej, w tym sezonie. Szparagi zawinięte w cieniutkie plastry boczku są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna przystawka lub przekąska zarówno podczas wszelkiego rodzaju imprez ale i kolacji we dwoje. Smakują wybornie nie tylko w wersji eleganckiej, jedzone nożem i widelcem, ale również w bardziej intymnej atmosferze, jedzone rękami jako finger food. Muszę się przyznać, że za każdym razem, gdy przygotowuję szparagi w ten sposób, nie mogę się im oprzeć. Są po prostu boskie. Szparagi są mięciutkie, delikatne w smaku i łagodne a boczek ostry, słony i chrupiący. Idealne połączenie przeciwieństw. Na początku myślałam, że dość pikantny boczek stłumi delikatne szparagi, ale okazuje się, że wbrew pozorom to duet idealny.

Składniki (2 porcje)
Pęczek zielonych szparagów
ok. 100g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry (ja kupuję gotowy. Wybieram ten, w którym jest więcej mięska a mniej tłuszczyku)

1. Wczesną wiosną szparagi są młodziutkie, więc łodygi na dole nie są zdrewniałe. Czasami jednak, gdy szparagi zmężnieją i dolne części łodyg staną się łykowate, trzeba obrać z łyka dolną część łodyg
2. Surowe szparagi owiń w plastry boczku. Plaster boczku na jednego szparaga
3. Rozłóż na papierze do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut 

Szparagi biorą udział w tej akcji:
Szparagi na stół


English version

Finger food - asparagus wrapped in bacon

This is probably the last dish prepared from of asparagus this season. Asparagus wrapped in thin slices of bacon is extremely easy and quick to prepare. This is a perfect appetizer or snack during both events of all kinds and dinners for two. It tastes equally delicious eaten in an elegant manner, by means of a knife and fork, but also in a more intimate way, eaten as finger food with hands. I must admit that every time I prepare asparagus this way, I can't resist it. It is simply divine. Asparagus is soft and mild in flavor while bacon  is salty and crunchy. The perfect combination of opposites. At first I thought that quite sharp will overshadow delicate asparagus, but it turns out that, to the contrary that it is the perfect duo.

Ingredients (2 servings)
bunch of green asparagus
around 100g  of smoked bacon cut into thin slices (I buy ready cut bacon. I choose one with more meat and less white fat)

1. I
n early spring, asparagus is very young, so bottom of the stems are still not woody. Sometimes, however, when asparagus get older and bottom parts of the stems will become woody, you have to peel the bottom of the stem. 
2. Wrap each asparagus stem with slice of bacon. 
3. Spread on baking sheet and bake at 180 centigrades for about 10 minutes

38 komentarzy:

  1. Piękne ,paluszki'!
    Uwielbiam je.Zawijam najczęściej w szynkę serrano.
    Teraz spróbuję z boczkiem.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Amber spróbuję z szynką serrano :-) Dzięki i również życzę Ci Amber miłego dnia. Pozdrowionka :-)

      Usuń
  2. Ciekawe jak to smakuje, nie jadłam do tej pory połączenia szparagów z boczkiem ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowite! Biedr_ona spróbuj koniecznie, bo smakują wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, wcześniej spotkałam się z połączeniem z szynką parmeńską, ale "po polsku" z boczkiem na pewno smakuje równie pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się wybierać produkty jak najbardziej lokalne, stąd ten boczek, ale szynka parmeńska też jest świetnym pomysłem.

      Usuń
  5. Fantastyczne połączenie! Uwielbiam boczek, a takie połączenie musi smakować idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest po prostu świetny duet, do tego pięknie podane, idealne finger food :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentują się świetnie - od razu ma się ochotę sięgnąć po nie i chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, mimo że porcja ze zdjęcia już dawno zjedzona :-)

      Usuń
  8. Zrobiłaś mi smaka! może jeszcze gdzieś dorwę szparagi?, oby! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głodomorku, jeszcze są, więc niech będzie spokojna Twoja kamienna twarz ;-)

      Usuń
  9. Great idea! Simply perfect!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj się rozczarowałam, w warzywniaku nie było szparagów :(. A taką miałam ochotę. Twoja wersja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Realu u mnie były i na bazarku również. Niestety nie są już młode, trzeba obierać końcówki ale i tak są pyszne, ale to w istocie ostatnie chwile na szparagi

      Usuń
  11. Evitaa, znam ten ból. Wczoraj byłam w Piotrze i Pawle i tez nie było szparagów. Również się zawiodłam...
    Joasiu, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo zachęcająco mimo że za boczkiem nie przepadam, natomiast na imprezę dla gośći wygląda bardzo efektownie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak potwierdzam Kaczodajnio, że świetnie sprawdzają podczas imprez :-)

      Usuń
  13. To bardzo interesujące , świetnie wygląda na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szparagi zawinięte w bekonie to idealna przystawka. Lubię ich smak, bo jest delikatny, a bekon dodaje tej "pikanterii". No i oczywiście bardzo szkoda, że sezon się kończy, bo znów wejdą do sklepów jakieś szalone ceny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, to ostatnie chwile na szparagi, więc cieszę się nimi póki mogę a potem czekać trzeba będzie kolejny dłuuugi rok :(

      Usuń
  15. Asparagus wrapped in prosciutto is one of our favorite snacks! Great post! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam z szynką, ale z boczkiem czemu nie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie Bon Appetit, a ja spróbuję z szynką :-)

      Usuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń