To już najpewniej ostatnie danie ze szparagami w roli głównej, w tym sezonie. Szparagi zawinięte w cieniutkie plastry boczku są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna przystawka lub przekąska zarówno podczas wszelkiego rodzaju imprez ale i kolacji we dwoje. Smakują wybornie nie tylko w wersji eleganckiej, jedzone nożem i widelcem, ale również w bardziej intymnej atmosferze, jedzone rękami jako finger food. Muszę się przyznać, że za każdym razem, gdy przygotowuję szparagi w ten sposób, nie mogę się im oprzeć. Są po prostu boskie. Szparagi są mięciutkie, delikatne w smaku i łagodne a boczek ostry, słony i chrupiący. Idealne połączenie przeciwieństw. Na początku myślałam, że dość pikantny boczek stłumi delikatne szparagi, ale okazuje się, że wbrew pozorom to duet idealny.
Składniki (2 porcje)
Pęczek zielonych szparagów
ok. 100g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry (ja kupuję gotowy. Wybieram ten, w którym jest więcej mięska a mniej tłuszczyku)
1. Wczesną wiosną szparagi są młodziutkie, więc łodygi na dole nie są
zdrewniałe. Czasami jednak, gdy szparagi zmężnieją i dolne części łodyg
staną się łykowate, trzeba obrać z łyka dolną część łodyg
2. Surowe szparagi owiń w plastry boczku. Plaster boczku na jednego szparaga
3. Rozłóż na papierze do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut
Szparagi biorą udział w tej akcji:
Szparagi biorą udział w tej akcji:
English version
Finger food - asparagus wrapped in bacon
This is probably the last dish prepared from of asparagus this season. Asparagus wrapped in thin slices of bacon is extremely easy and quick to prepare. This is a perfect appetizer or snack during both events of all kinds and dinners for two. It tastes equally delicious eaten in an elegant manner, by means of a knife and fork, but also in a more intimate way, eaten as finger food with hands. I must admit that every time I prepare asparagus this way, I can't resist it. It is simply divine. Asparagus is soft and mild in flavor while bacon is salty and crunchy. The perfect combination of opposites. At first I thought that quite sharp will overshadow delicate asparagus, but it turns out that, to the contrary that it is the perfect duo.
Ingredients (2 servings)
bunch of green asparagus
around 100g of smoked bacon cut into thin slices (I buy ready cut bacon. I choose one with more meat and less white fat)
1. In early spring, asparagus is very young, so bottom of the stems are still not woody. Sometimes, however, when asparagus get older and bottom parts of the stems will become woody, you have to peel the bottom of the stem.
2. Wrap each asparagus stem with slice of bacon.
1. In early spring, asparagus is very young, so bottom of the stems are still not woody. Sometimes, however, when asparagus get older and bottom parts of the stems will become woody, you have to peel the bottom of the stem.
2. Wrap each asparagus stem with slice of bacon.
3. Spread on baking sheet and bake at 180 centigrades for about 10 minutes
Piękne ,paluszki'!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je.Zawijam najczęściej w szynkę serrano.
Teraz spróbuję z boczkiem.
Miłego dnia!
A ja Amber spróbuję z szynką serrano :-) Dzięki i również życzę Ci Amber miłego dnia. Pozdrowionka :-)
UsuńCiekawe jak to smakuje, nie jadłam do tej pory połączenia szparagów z boczkiem ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Biedr_ono spróbuj koniecznie :-)
UsuńZgadzam się :-)
OdpowiedzUsuńsmakowite! Biedr_ona spróbuj koniecznie, bo smakują wyśmienicie
OdpowiedzUsuńOooo widzę, że Antenka wie co dobre :-)
UsuńWyglądają wspaniale, wcześniej spotkałam się z połączeniem z szynką parmeńską, ale "po polsku" z boczkiem na pewno smakuje równie pysznie
OdpowiedzUsuńStaram się wybierać produkty jak najbardziej lokalne, stąd ten boczek, ale szynka parmeńska też jest świetnym pomysłem.
UsuńFantastyczne połączenie! Uwielbiam boczek, a takie połączenie musi smakować idealnie!
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakuje :-)
Usuńidealne do chrupania
OdpowiedzUsuńZgadzam się Dusiu :-)
UsuńTo jest po prostu świetny duet, do tego pięknie podane, idealne finger food :)
OdpowiedzUsuńDzięki Burczymiwbrzuchu :-)
Usuńprezentują się świetnie - od razu ma się ochotę sięgnąć po nie i chrupać :)
OdpowiedzUsuńJa też, mimo że porcja ze zdjęcia już dawno zjedzona :-)
UsuńZrobiłaś mi smaka! może jeszcze gdzieś dorwę szparagi?, oby! :)
OdpowiedzUsuńGłodomorku, jeszcze są, więc niech będzie spokojna Twoja kamienna twarz ;-)
UsuńGreat idea! Simply perfect!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa
UsuńWczoraj się rozczarowałam, w warzywniaku nie było szparagów :(. A taką miałam ochotę. Twoja wersja wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńW Realu u mnie były i na bazarku również. Niestety nie są już młode, trzeba obierać końcówki ale i tak są pyszne, ale to w istocie ostatnie chwile na szparagi
UsuńEvitaa, znam ten ból. Wczoraj byłam w Piotrze i Pawle i tez nie było szparagów. Również się zawiodłam...
OdpowiedzUsuńJoasiu, super pomysł!
Dzięki Gula :-)
UsuńWyglądają bardzo zachęcająco mimo że za boczkiem nie przepadam, natomiast na imprezę dla gośći wygląda bardzo efektownie
OdpowiedzUsuńTak potwierdzam Kaczodajnio, że świetnie sprawdzają podczas imprez :-)
UsuńTo bardzo interesujące , świetnie wygląda na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDzięki Ula :-)
UsuńSzparagi zawinięte w bekonie to idealna przystawka. Lubię ich smak, bo jest delikatny, a bekon dodaje tej "pikanterii". No i oczywiście bardzo szkoda, że sezon się kończy, bo znów wejdą do sklepów jakieś szalone ceny :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, to ostatnie chwile na szparagi, więc cieszę się nimi póki mogę a potem czekać trzeba będzie kolejny dłuuugi rok :(
UsuńAsparagus wrapped in prosciutto is one of our favorite snacks! Great post! :)
OdpowiedzUsuńThanks Marina :-)
UsuńRobiłam z szynką, ale z boczkiem czemu nie? :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie Bon Appetit, a ja spróbuję z szynką :-)
UsuńIdealne na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńŚwieże jeżyny, dokładnie tak :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń