Sezon truskawkowy w pełni, więc tacy truskawkoholicy jak ja są w siódmym niebie. Truskawki potrafią się znaleźć i w śniadaniu i w obiedzie ale oczywiście również i w deserze. A konkretniej w truskawkowym serniku na zimno prawie takim samym jak sernik Dorotki z bloga "Moje wypieki". Sernik jest lekki jak chmurka, obłędnie owocowy i pyszny. Minimalna ilość składników, które skutecznie potrafią zwiększyć obwód bioder powoduje, że możemy te pyszności pochłaniać prawie bez poczucia winy. Przepis idealny tym bardziej, że w rodzinie Łasucha wszystkie kobietki poza Łasuchem są obecnie na diecie i tylko od czasu do czasu mogą się skusić na coś słodkiego. Nie muszę chyba dodawać, że sernik był tak pyszny, że nie zdążył na długo zagościć w lodówce.
Składniki na kruchy spód (forma o średnicy 24-26cm)
15dkg mąki krupczatki
10 dkg masła
5 dkg cukru pudru
1 małe żółtko
szczypta soli
1. Szybko połącz opuszkami palców masło z mąką
2. Dodaj cukier, żółtko i odrobinę soli
3. Jak najszybciej zagnieć ciasto
4. Odłóż na godzinę do lodówki
5. Rozwałkuj i wyłóż tortownicę, na płasko, nie pozostawiając brzegu jak w przypadku pieczenia tarty.
6. Piecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut
(powtarzam z drobnymi zmianami za Dorotką)
700g świeżych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
szklanka jogurtu (schłodzonego w lodówce)
szklanka śmietany36% (schłodzonej w lodówce)
1/4 szklanki miodu
5 łyżek cukru pudru (do smaku, możesz dodać więcej lub mniej cukru)
2,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
garść płatków migdałowych
kilka płatków migdalowych oraz całych truskawek do przybrania
1. zmiksuj truskawki, jogurt, sok z cytryny, śmietanę, miód i cukier puder w blenderze.
2. Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki gorącej wody i dolej do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksuj wszystko blenderem
3. wrzuć płatki migdałów i dobrze wymieszaj łyżką
4. Wylej masę na upieczony kruchy spód
5. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin
English version
Strawberry cold cheesecake
It is strawberry season so I am in seventh heaven. I eat them for breakfast, for lunch and of course I put them into various desserts. More specifically I put them in strawberry cold cheesecake. This dessert is as light as a feather, insanely fruity and soooo delicious. Needless to say, the cheesecake was so good that it did not have time for long stay in the fridge;-)
Ingredients for the pastry (for a bakig dish of a diameter of 24-26cm)
150g of coarse flour (can be also regular, all purpose flour)
100g of butter
50g of powdered sugar
1 small egg yolk
pinch of salt
1. Quickly combine the butter and the flour by means of your fingertips
2. Add sugar, egg yolk and a pinch of salt
3. Quickly work the dough until pastry is formed
4. Refrigerate for an hour
5. Roll the pastry and place in the baking dish.
6. Bake until golden brown at 200 centigrades for 15-20 minutes
Ingredients for the cheesecake
(adapted from Moje Wypieki)
700g fresh strawberries
2 tablespoons of lemon juice
1 cup of yogurt (chilled in the refrigerator)
1 cup of 36% cream (chilled in the refrigerator)
1/4 cup of honey
5 tablespoons of powder sugar (to taste, you can add more or less sugar)
2.5 tablespoons of gelatine
1/3 cup of water
handful of flaked almonds
a few flaked almonds and whole strawberries for garnish
1. Blend strawberries, yogurt, lemon juice, cream, honey and powdered sugar in a blender.
2. Dissolve gelatin in 1/3 cup of hot water.
150g of coarse flour (can be also regular, all purpose flour)
100g of butter
50g of powdered sugar
1 small egg yolk
pinch of salt
1. Quickly combine the butter and the flour by means of your fingertips
2. Add sugar, egg yolk and a pinch of salt
3. Quickly work the dough until pastry is formed
4. Refrigerate for an hour
5. Roll the pastry and place in the baking dish.
6. Bake until golden brown at 200 centigrades for 15-20 minutes
Ingredients for the cheesecake
(adapted from Moje Wypieki)
700g fresh strawberries
2 tablespoons of lemon juice
1 cup of yogurt (chilled in the refrigerator)
1 cup of 36% cream (chilled in the refrigerator)
1/4 cup of honey
5 tablespoons of powder sugar (to taste, you can add more or less sugar)
2.5 tablespoons of gelatine
1/3 cup of water
handful of flaked almonds
a few flaked almonds and whole strawberries for garnish
1. Blend strawberries, yogurt, lemon juice, cream, honey and powdered sugar in a blender.
2. Dissolve gelatin in 1/3 cup of hot water.
3. Add gelatin to cheesecake batter and blend everything once again.
4. Put almonds into batter and mix well with a spoon
5. Pour the bater onto the prebaked pastry
6. Chill in the refrigerator for few hours
4. Put almonds into batter and mix well with a spoon
5. Pour the bater onto the prebaked pastry
6. Chill in the refrigerator for few hours
Wspaniale wygląda! Jejku, może i ja zrobię takie truskawkowe cudo kiedyś? :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Majanko, koniecznie, bo sernik jest przepyszny :-) Pozdrowionka cieplutkie :-)
UsuńDziś córka powiedziała do mnie - mamo mam ochotę na sernik na zimno . No i drążę temat ... :) wstąpiłam do Ciebie , a można przecież zrobić na spodzie z biszkoptów - pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUrszulo, oczywiście można zastosować spód z biszkoptów lub można w ogóle zrobić sernik bez spodu :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńTruskawkowa chmurka.
OdpowiedzUsuńBrzmi niezwykle kusząco!
Aniu zaiste kusi strasznie :-)
UsuńCudownie lekki, a jaki ma gustowny kolorek :)
OdpowiedzUsuńTrudno mu się oprzeć...
Oj bardzo trudno Arven:-)
UsuńI love strawberries and your cheesecake looks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa :-D
UsuńO tej porze roku nic mi do szczęścia nie potrzeba tylko taki kawałeczek sernika z truskawkami :) uwielbiam za to lato :)
OdpowiedzUsuńDario Anno całkowicie się z Tobą zgadzam. Lato jest pod tym względem wspaniałe :-)
UsuńSounds delicious and looks so summery! Thanks for sharing
OdpowiedzUsuńDave at eRecipeCards.com
Hi Dave, thanks for your king words. I cannot agree more. It is delicious and it is so summery indeed :-)
UsuńPiękny, ma wspaniały kolor!
OdpowiedzUsuńDzięki Natalio :-)
UsuńLekki jak chmurka i iście owocowy - to brzmi bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zachęciłam :-)
UsuńWyglada bardzo lekko. I choc osobiscie wole ciezkie, zwarte serniki, taki tez chetnie bym zjadla w upalny dzien.
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w sedno Maggie. To właśnie idealna propozycja na upalny dzień :-)
Usuńsuper opcja dla truskawkowych łakomczuchów :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Cmeha całkowicie :-)
UsuńSmacznie wygląda i ten kolor mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie a smakuje jeszcze smaczniej niż wygląda :-)
Usuńooooo ktoś tu lubi truskawki :) u mnie z kolei deser na ciepło, crumble :) ale sernikiem nie pogardzę, o nie! :) jeszcze nigdy nie bawiłam się z mieszaniem truskawek z twarogiem. Ale wygląda super :)
OdpowiedzUsuńKasiu i to jak lubi;-) Nawet kocha;-)
UsuńElwira wielkie dzienx za pochwały. Zapraszam do Łasucha. Buźka:-)
OdpowiedzUsuńnie dość, że pyszny, to i niemal 'bezgrzeszny' - ideał :)
OdpowiedzUsuńnie mogę się z Tobą Kaś nie zgodzić :-)
UsuńJak ja uwielbiam takie rzeczy! Jutro kupuje truskawki!
OdpowiedzUsuńI koniecznie zrób taki sernik bo naprawdę warto :-)
UsuńPiękny. Widać w nim takie malutkie bąbelki :)
OdpowiedzUsuńDzięki Katie. Te bąbelki też wydają mi się urocze :-)
UsuńWygląda ślicznie:) (jak Ty na nowym zdjęciu:)
OdpowiedzUsuńOh Kaczodajnio dziękuję za tak miłe słowa :-D Bardzo dziękuję :-D
UsuńRóżowiutki i nabąblowany - jest po prostu uroczy :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się z Tobą Ivka nie zgodzić hihihi :-) Pozdrawiam cieplutko :-D
UsuńWygląda przepięknie! Już czuję jak rozpływa się w ustach... mniam!
OdpowiedzUsuńDzięki Emcia! Mogę potwierdzić, że ten serniczek rzeczywiście rozpływał się w ustach :-)
UsuńProste, ale jakie efektowne! Kolor wyszedł ci niebiański:)
OdpowiedzUsuńDzięki Antenko :-)
UsuńSKoro on taki lekki to z wielką chęcią bym go zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Leciutki jak chmurka i pyszny :-D
UsuńKupuję ten sernik, wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kuchenny bałaganie:-)
UsuńCudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńMam słabość do serników, chociaż te na zimno to jadam rzadko.
Pozdrawiam!
Ten jest pyszny i lekki więc zachęcam do wypróbowania Russkaya :-)
Usuń