sobota, 16 czerwca 2012

Letnia, aksamitna zupa rabarbarowa / Summery rhubarb soup

W moim zestawie letnich zup ważne miejsce, obok chłodników, zajmują zupy owocowe, w tym rabarbarowa. Lekka, aksamitna, słodko-kwaśna idealnie nadaje się na ciepłe dni, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę jest gorący rosół. Zupa taka powstaje w dosłownie kilka minut, najczęściej z lekko sfatygowanych łodyg rabarbaru, które zapodziały się gdzieś w lodówce i nie trafiły na czas do ciasta, marynaty do mięsa lub do dżemu. Zupa smakuje najlepiej, kiedy serwowana jest z drobnym makaronem i do tego w nie za wysokiej temperaturze. Musi być lekko tylko podgrzana i zdecydowanie nie za gorąca. 



Składniki (2 porcje) (scroll down for English)
ok 300 g rabarbaru (3-4 łodygi) pokrojone na kawałki wielkości 1-2 cm
odrobina soku z cytryny
cukier - do smaku
ok. 100g makaronu (ja używam drobnych kolanek)
1 małe jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1. Ugotuj rabarbar w osłodzonej wodzie z dodatkiem kilku kropel cytryny
2. W tym samym czasie, co gotujesz rabarbar ugotuj makaron w lekko osolone wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
3. Jak rabarbar zmięknie, zmiksuj zupę na gładką masę
4. W osobnej miseczce utrzyj jajko z mąką pszenną i ziemniaczaną
5. Do miski w której jest jajko z obydwoma rodzajami mąki dodaj powoli kilka łyżek wazowych gorącej zupy, ciągle mieszając, żeby nie dopuścić do zrobienia jajecznicy. 
6. Zahartowaną masę mączno-jajeczną dodaj do gotującej się zupy pamiętając o ciągłym mieszaniu
7. Doprowadź do wrzenia i dopraw cukrem do smaku
8. Ostudź zupę choć odrobinę i podawaj z ugotowanym makaronem

Zupa rabarbarowa łaknie towarzystwa innych rabarbarowych przepisów:
 

English version

Summery rhubarb soup
Rhubar soup is one of my favourites during summer.  Light, silky, sweet and sour is perfect for hot days, when the last on earth I dream about it a hot broth. This soup can be cooked in minutes. I usually prepare it when I find in the fridge some lost rhubard stalks that somehow escaped their fate of being cooked or baked. This soup tastes best when served not too hot with some fine pasta or noodles. 

Ingredients (2 servings)
approximately 300
g rhubarb (3-4 stalks), cut into pieces of 1-2 cm
a bit of
lemon juice
sugar -
to taste
about 100g
of pasta (I use a small size pasta)
1 small egg

1 tablespoon flour

1 tablespoon
of potato starch

1. Cook the rhubarb water with the addition of sugar and few drops of lemon juice
2. In the same time when you cook rhubarb, cook the pasta in lightly salted water according to the recipe on the package
3. When rhubarb is tender, blend the soup until smooth
4. In a separate bowl, mix the egg, flour and potato starch
5. Slowly pour some boiling soup into a bowl in which there is an egg with flour and potato starch remebering to stir constantly to prevent egg from turning into scrambled egg.  
6. Now add the flour and egg mixture back into the simmering soup, stirring constantly  
7. Bring to a boil and season with sugar and lemon juice
8. Chill the soup  slightly before serving and and serve with cooked pasta or noodles.

34 komentarze:

  1. wooooowww jaka fajna zupka:) czegoś takiego jeszcze nie jadłam, a pomysł bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że Ci się podoba. Spróbuj koniecznie, bo zupka jest przepyszna :-)

      Usuń
  2. Chłodnik rabarbarowy to jest to!
    Słonecznego weekendu Joanno.

    OdpowiedzUsuń
  3. A u mnie zupy owocowe goszcza rzadko. Zbyt rzadko... Moze jeszcze zdaze wyprobowac ten przepis, zanim rabarbar calkiem zniknie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie słyszałam o zupie rabarbarowej. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma Kasiu na co czekać, bo sezon na rabarbar zaraz się skończy

      Usuń
  5. i dla mnie taka zupa to totalna nowość :) ciekawie bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się Cię zadziwić i zaciekawić :-)

      Usuń
  6. U mnie w domu chyba by się nie sprawdziła, bo nikt nie lubi zup owocowych. Ale ja ciekawa jestem jak smakuje więc może wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie Kaczodajnio upichcić sobie choć troszkę na spróbowanie :-)

      Usuń
  7. ojej, zupka rabarbarowa?
    jestem przekonana, że smakowała świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już to wiem Karmel-itko :-D Smakuje wyśmienicie :-D

      Usuń
  8. Joanna, wow, this is great soup for a hot summer day! Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks Marina, I'm glad that you like the recipe :-)

      Usuń
  9. Zupa rabarbarowa? Tego jeszcze nie było! Bardzo jestem ciekawa, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. just looks too enticing...mouthwatering!

    OdpowiedzUsuń
  11. How amazingly creative! I've never seen rhubarb soup before and it sounds so delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks Tessa. This soup is a family recipe for quite a while but I'm glad that I managed to surprise you :-)

      Usuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo oryginalna! Choc przyznaje, ze od zup owocowych z makaronych stronie od dziecinstwa ;) ale w wersji 'sauté' bardzo chetnie :))

    Pozdrawiam Joanno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, spróbuj koniecznie bo zupka jest aksamitna i pyszna. Naprawdę warto ją poznać :-)

      Usuń
  14. Takiej to jeszcze nie widziałam :) kiedyś jak byłam mała to jadałam zupy owocowe, ale nawet nie pamiętam jakich owoców używała moja mama... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiedziałam że z rabarbaru może powstać taka kusząca zupka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj może, może :-) Te zdjęcia są tego najlepszym przykładem Natalio :-)

      Usuń
  16. Zupa z rabarbaru.. ? Rozumiem pomidorowa albo ogórkowa.. ale takiej wersji nie znam ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorową czy ogórkową to każdy zna a rabarbarową można zaskoczyć :-)

      Usuń
  17. W życiu nie jadłam takiej zupy! To musi być rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja zrobiłam z tego przepisu, ale dodałam truskawki. Wyszło wyśmienite! Dzięki za fajny , prosty i mega szybki przepis!

    OdpowiedzUsuń