W moim zestawie letnich zup ważne miejsce, obok chłodników, zajmują zupy owocowe, w tym rabarbarowa. Lekka, aksamitna, słodko-kwaśna idealnie nadaje się na ciepłe dni, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę jest gorący rosół. Zupa taka powstaje w dosłownie kilka minut, najczęściej z lekko sfatygowanych łodyg rabarbaru, które zapodziały się gdzieś w lodówce i nie trafiły na czas do ciasta, marynaty do mięsa lub do dżemu. Zupa smakuje najlepiej, kiedy serwowana jest z drobnym makaronem i do tego w nie za wysokiej temperaturze. Musi być lekko tylko podgrzana i zdecydowanie nie za gorąca.
Składniki (2 porcje) (scroll down for English)
ok 300 g rabarbaru (3-4 łodygi) pokrojone na kawałki wielkości 1-2 cm
odrobina soku z cytryny
cukier - do smaku
ok. 100g makaronu (ja używam drobnych kolanek)
1 małe jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Ugotuj rabarbar w osłodzonej wodzie z dodatkiem kilku kropel cytryny
2. W tym samym czasie, co gotujesz rabarbar ugotuj makaron w lekko osolone wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
3. Jak rabarbar zmięknie, zmiksuj zupę na gładką masę
4. W osobnej miseczce utrzyj jajko z mąką pszenną i ziemniaczaną
5. Do miski w której jest jajko z obydwoma rodzajami mąki dodaj powoli kilka łyżek wazowych gorącej zupy, ciągle mieszając, żeby nie dopuścić do zrobienia jajecznicy.
6. Zahartowaną masę mączno-jajeczną dodaj do gotującej się zupy pamiętając o ciągłym mieszaniu
7. Doprowadź do wrzenia i dopraw cukrem do smaku
8. Ostudź zupę choć odrobinę i podawaj z ugotowanym makaronem
Zupa rabarbarowa łaknie towarzystwa innych rabarbarowych przepisów:
Zupa rabarbarowa łaknie towarzystwa innych rabarbarowych przepisów:
English version
Summery rhubarb soup
Rhubar soup is one of my favourites during summer. Light, silky, sweet and sour is perfect for hot days, when the last on earth I dream about it a hot broth. This soup can be cooked in minutes. I usually prepare it when I find in the fridge some lost rhubard stalks that somehow escaped their fate of being cooked or baked. This soup tastes best when served not too hot with some fine pasta or noodles.
Ingredients (2 servings)
approximately 300 g rhubarb (3-4 stalks), cut into pieces of 1-2 cm
a bit of lemon juice
sugar - to taste
about 100g of pasta (I use a small size pasta)
1 small egg
1 tablespoon flour
1 tablespoon of potato starch
approximately 300 g rhubarb (3-4 stalks), cut into pieces of 1-2 cm
a bit of lemon juice
sugar - to taste
about 100g of pasta (I use a small size pasta)
1 small egg
1 tablespoon flour
1 tablespoon of potato starch
1. Cook the rhubarb water with the addition of sugar and few drops of lemon juice
2. In the same time when you cook rhubarb, cook the pasta in lightly salted water according to the recipe on the package
3. When rhubarb is tender, blend the soup until smooth
4. In a separate bowl, mix the egg, flour and potato starch
5. Slowly pour some boiling soup into a bowl in which there is an egg with flour and potato starch remebering to stir constantly to prevent egg from turning into scrambled egg.
2. In the same time when you cook rhubarb, cook the pasta in lightly salted water according to the recipe on the package
3. When rhubarb is tender, blend the soup until smooth
4. In a separate bowl, mix the egg, flour and potato starch
5. Slowly pour some boiling soup into a bowl in which there is an egg with flour and potato starch remebering to stir constantly to prevent egg from turning into scrambled egg.
6. Now add the flour and egg mixture back into the simmering soup, stirring constantly
7. Bring to a boil and season with sugar and lemon juice
8. Chill the soup slightly before serving and and serve with cooked pasta or noodles.
8. Chill the soup slightly before serving and and serve with cooked pasta or noodles.
wooooowww jaka fajna zupka:) czegoś takiego jeszcze nie jadłam, a pomysł bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńSuper, że Ci się podoba. Spróbuj koniecznie, bo zupka jest przepyszna :-)
UsuńChłodnik rabarbarowy to jest to!
OdpowiedzUsuńSłonecznego weekendu Joanno.
I nawzajem Amber. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńA u mnie zupy owocowe goszcza rzadko. Zbyt rzadko... Moze jeszcze zdaze wyprobowac ten przepis, zanim rabarbar calkiem zniknie?
OdpowiedzUsuńSpróbuj Maggie, naprawdę warto:-)
UsuńJeszcze nigdy nie słyszałam o zupie rabarbarowej. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńTo nie ma Kasiu na co czekać, bo sezon na rabarbar zaraz się skończy
Usuńi dla mnie taka zupa to totalna nowość :) ciekawie bardzo!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się Cię zadziwić i zaciekawić :-)
UsuńU mnie w domu chyba by się nie sprawdziła, bo nikt nie lubi zup owocowych. Ale ja ciekawa jestem jak smakuje więc może wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie Kaczodajnio upichcić sobie choć troszkę na spróbowanie :-)
Usuńojej, zupka rabarbarowa?
OdpowiedzUsuńjestem przekonana, że smakowała świetnie!
Ja już to wiem Karmel-itko :-D Smakuje wyśmienicie :-D
UsuńJoanna, wow, this is great soup for a hot summer day! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńThanks Marina, I'm glad that you like the recipe :-)
UsuńZupa rabarbarowa? Tego jeszcze nie było! Bardzo jestem ciekawa, muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, spróbuj koniecznie :-D
Usuńjust looks too enticing...mouthwatering!
OdpowiedzUsuńThanks Kalyan :-D
UsuńHow amazingly creative! I've never seen rhubarb soup before and it sounds so delicious!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa. This soup is a family recipe for quite a while but I'm glad that I managed to surprise you :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna! Choc przyznaje, ze od zup owocowych z makaronych stronie od dziecinstwa ;) ale w wersji 'sauté' bardzo chetnie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Joanno!
Bea, spróbuj koniecznie bo zupka jest aksamitna i pyszna. Naprawdę warto ją poznać :-)
UsuńTakiej to jeszcze nie widziałam :) kiedyś jak byłam mała to jadałam zupy owocowe, ale nawet nie pamiętam jakich owoców używała moja mama... :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie Głodomorku spróbuj :)
UsuńNie wiedziałam że z rabarbaru może powstać taka kusząca zupka :)
OdpowiedzUsuńOj może, może :-) Te zdjęcia są tego najlepszym przykładem Natalio :-)
UsuńZupa z rabarbaru.. ? Rozumiem pomidorowa albo ogórkowa.. ale takiej wersji nie znam ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Pomidorową czy ogórkową to każdy zna a rabarbarową można zaskoczyć :-)
UsuńW życiu nie jadłam takiej zupy! To musi być rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńKaś, to jest rewelacja :-) Polecam :-)
Usuńja zrobiłam z tego przepisu, ale dodałam truskawki. Wyszło wyśmienite! Dzięki za fajny , prosty i mega szybki przepis!
OdpowiedzUsuń