Kuchnia indyjska nie wszystkim pasuje ze względu na swoje podejście do aromatycznych przypraw, ale jestem przekonana, że akurat mango lassi zasmakuje każdemu. Deser jest naprawdę bardzo prosty, pyszny i przede wszystkim nie wymaga używania indyjskich przypraw. Potrzebne Wam będą tylko dwa składniki a efekt Waszych kuchennych starań wspaniale Was ochłodzi podczas upałów.
Przygotowując mango lassi nie używam cukru, ale jeżeli czujecie, że Wasz koktajl jest zbyt mało słodki jak na Wasze upodobania, to dodajcie odrobinę czegoś słodkiego.
Składniki (1 porcja)
Kubek jogurtu naturalnego (ok 120 ml) schłodzony w lodówce
1 dojrzałe mango, schłodzone w lodówce
English version
Mango lassi
Some of you might not be big fans of indian cuisine, especially due to their generous approach to aromatic spices, but I am convinced that this mango lassi will be good for anyone. This dessert is really very simple, delicious and, above all, do not require usage of spices. You will need only two ingredients and the effect of your kitchen experiments will be a great reward especially during ot weather. It is a perfect chiller.
For mango lassi preparation I do not use sugar, but if you feel that your lassi is not sweet enough feel free to add some sweetener.
Ingredients (1 serving)
Cup of plain yogurt (about 120 ml) cooled in a refrigerator
1 ripe mango, chilled in the refrigerator
For mango lassi preparation I do not use sugar, but if you feel that your lassi is not sweet enough feel free to add some sweetener.
Ingredients (1 serving)
Cup of plain yogurt (about 120 ml) cooled in a refrigerator
1 ripe mango, chilled in the refrigerator
1. blend all ingredients in blender unitl silky and serve immediately
Nie ma jak orzeźwiający koktajl w te upały ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Kaczodajnio :-)
Usuńpokusiłabym się o stwierdzenie, że coś pysznego dla ochłody ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuchnie indyjska :) a oni uwielbiaja mango ... ja rowniez ..ale nie moge sie przekonac do surowego bez dodatkow mango... z jogurtem kocham :) twoj przepis jest bardzo latwy i pyszny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ja też uwielbiam, ale wiem, że nie wszyscy są jej fanami. A ja lubię mango i samo, bez niczego i z dodatkami, tak jak w tym arcyprostym mango lassi :-)
Usuńproste i pewnie fantastyczne:) jeszcze tego nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że fantastyczne :-) Spróbuj Antenko koniecznie :-)
UsuńMango lassi smakuje mi zawsze!
OdpowiedzUsuńFantastyczny napój i deser.
Zgadzam się Aniu z Tobą całkowicie :-)
UsuńKoktajl świetny. Ogólnie bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńTen kolorek bardzo zachęca. ^^
Oj świetny, świetny :-)
UsuńChyba spróbuję :) Przynajmniej się człowiek nie narobi w taki upał, a coś dobrego zachwyci podniebienie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dlatego taki przepis, żeby minimum wysiłku uzyskać maksimum smaku i orzeźwienia :-)
UsuńChętnie bym się orzeźwiła Twoim koktajlem..nawet dodałabym kostkę lodu ufff..mam wrażenie że z każdym dniem coraz goręcej, nie mogę przywyknąć:)
OdpowiedzUsuńKostka lodu to świetny pomysł. Ja też nie nie mogę się przyzwyczaić do tego nieznośnego upału.
Usuńświetny przepis, prosty i smaczny :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kuchenny bałaganie :-)
UsuńLubię, lubię i nie tylko w gorące dni!
OdpowiedzUsuńJa też Drui :-)
UsuńJa wręcz kocham kuchnię indyjską - właśnie za te aromatyczne przyprawy :) Lassi orzeźwia natomiast świetnie :)
OdpowiedzUsuńJa też kocham całą aromatyczność, te wszystkie curry, garam masale i inne cuda. A lassi w istocie jest genialnym sposobem na orzeźwienie:-)
UsuńTo chyba moje ulubione lassi. Te slone jakos mi nie podchodza, ale to orzezwia i smakuje bosko!
OdpowiedzUsuńTo słone jeszcze przede mną, wiec nie wiem, ale lassi z mango to mój ulubieniec od lat :-)
UsuńNie próbowałam jeszcze, ale się przymierzam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Beatrice, bo pyszne :-)
UsuńOpijałam się tym w Indiach, no i nadal mi ochota nie przeszła. Jak tylko są mango w sklepach, często robię.
OdpowiedzUsuńTo w Indiach musiało być najsmaczniejsze, bo i owoce najświeższe ze świeżych. Zazdroszczę :-
Usuńmmm muszę spróbować, koniecznie schłodzone i to porządnie :)))
OdpowiedzUsuńŚwietnie orzeźwi, gwarantuję :)
UsuńWłaśnie wróciłam z zakupów w lodówce chłodzi się mango i jogurt. Trochę mnie kusi aby zrobić koktajl dwukolorowy z arbuzem. Muszę się z tym pomysłem przespać. Jeśli uda mi się zasnąć w taki upał. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnie będzie to już mango lassi, ale ciągle bedzie to pewnie pyszny koktajl. Ja jak zwykle zachęcam do eksperymentów :-)
UsuńI enjoy a good mango lassi. They are perfect with spicy Indian cuisine. Your mango lassi looks simply delicious!
OdpowiedzUsuńYeah Tessa, I agree that mango lassi is perfect both simple as it is but also as a dessert after some serious indian dinner :-)
UsuńOh my goodness. That's a wonderful mixture. Mango + (soy) yogurt = mouth miracle. Thank you for the inspiration!
OdpowiedzUsuń♥ It's Carmen
Yeah it is in fact a little yellow miracle :-)
UsuńJoanna, lassi looks great, love the presentation! :)
OdpowiedzUsuńThanks Marina, it's also delicious :-)
UsuńSuper koktajl:) Tylko gdzie u siebie na wsi mango dostanę :D
OdpowiedzUsuńHmmmm, może być problem, ale może można na chwilę skoczyć do miasta...?
UsuńNo tak, tylko to już nie jest taka chwila:D
UsuńMożesz zawsze zrobić zapas, jak będziesz akurat w mieście, albo zastąpić mango czymś innym. Nie będzie to co prawda już mango lassi, ale jeżeli wybierzesz kwaśne owoce, np. porzeczki z niewielką ilością cukru, to orzeźwiać będzie równie dobrze :-)
UsuńSo cool, delicious and refreshing! Love this simple treat :)
OdpowiedzUsuńThanks Lizzy :-)
Usuńwspaniały:) muszę go zrobić i to koniecznie!
OdpowiedzUsuńZrób Paulinko, bo naprawdę warto:-)
UsuńPrzydałoby mi się teraz lekkie orzeźwienie w postaci tego cudownego napoju ;-)))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Oj mnie też, bo upał jest straszny to mango lassi ze zdjęć już dawno się skończyło :-)
UsuńRobiłam ale z gruszkami i do jużdawno.. masz racje wspaniale orzeźwia :D
OdpowiedzUsuńalez gruszkami to już nie mango lassi tylko gruszkowy smoothie, ale też na pewno wspaniale orzeźwia, dokładnie tak jak piszesz :-)
Usuńjak nic muszę kupić mango :) musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńJest pyszny Kaś :-)
Usuńprosto i na temat :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
UsuńLassi miałam okazję pierwszy raz skosztować w pakistańskiej restauracji i bardzo mi wtedy zasmakowało! Idealnie pasuje do pikantnych, aromatycznych potraw ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny Kąsku, masz całkowitą rację :-)
UsuńUwielbiam mango lassi! Napiłabym się teraz chętnie przed podróżą;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Na pewno by było pyszne Anno-Mario:-)
UsuńPozdrawiam cieplutko :-)