wtorek, 17 lipca 2012

Polenta z botwinką i frytkami z tofu / Polenta with garlicky chard and tofu fries

Absolutnym hitem i odkryciem tego sezonu jest botwinka, krótko smażona i na dodatek w wersji wytrawnej. Już raz, z wielkim powodzeniem, eksperymentowałam z nią i z pizzą. Teraz czas na botwinkę z polentą. Danie nie tylko bosko smakuje, ale i bosko wygląda. Połączenie żółtej, kremowej polenty z chrupką, aromatyczną, mocno czosnkową botwinką i frytkami z tofu jest obłędnie pyszne. Do tego dekoracja z buraczanych chipsów i mamy eleganckie, wegetariańskie, pełnowartościowe danie, którego nie powstydziłaby się żadna dobra wegetariańska restauracja. Danie jest tak skomponowane, żeby znalazło się w niej trochę warzyw, węglowodanów z polenty i białka z tofu, więc oprócz walorów smakowych macie też pewność, że posiłek jest odpowiednio zbilansowany i zdrowy. 

Składniki (2 porcje) (scroll down for English) 
pęczek botwinki 1 młody burak
1/4 kubka polenty/kaszki kukurydzianej
łyżka serka mascarpone lub duży chlust tłustej śmietany
sól i pieprz 
dwa duże ząbki czosnku                                                                               
olej ryżowy do smażenia
ok. 150-180 g tofu
szczypta lub dwie kurkumy
opcjonalnie kilka kropek octu  winnego 

Przygotowanie polenty:
1. Wsyp polentę i kurkumę do garnka i zalej wrzątkiem (3 porcje wody na 1 porcję polenty)
2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia. 
3. Jeżeli potrzeba, to w trakcie gotowania dolej wodę, pamiętając jednak, że polenta musi być dość/bardzo gęsta                                                                     
4. Pod koniec gotowania dodaj mascarpone lub śmietaną                                                          
5. Dopraw solą
                             
Przygotowanie botwinki
1. Bardzo starannie opłucz botwinkę, żeby
2. Odwiruj w wirówce do sałaty lub wysusz szmatką, żeby pozbyć się nadmiaru wody
3. Pokrój zarówno liście jak i łodygi w drobniejsze kawałki                                             
4. Podsmaż drobno posiekany i rozgnieciony czosnek na oleju ryżowym nie dopuszczając do jego przypalenia                                           
5. Na patelnię dodaj botwinkę i smaż krótko ciągle mieszając                                                
6. Dopraw solą i pieprzem   
                  
Przygotowanie frytek z tofu                                
1. Dobrze osusz tofu                                         
2. Pokrój tofu w słupki przypominające frytki                                                                        
3. Podsmaż frytki z tofu na oleju ryżowym

Przygotowanie buraczanych chipsów
1. Pokrój buraka na cieniutkie plasterki
2. Posmaruj plasterki buraka odrobiną oleju lub oliwy z oliwek i ewentualnie niewielką ilością  octu winnego
3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni kilka minut, pilnując by chipsy się nie przypaliły 
Wyłóż na talerze wszystkie składniki dania i natychmiast podawaj. 


English version

Polenta with garlicky chard and tofu fries

The greatest discovery of the season is fried chard and today I serve it with polenta. This dish not only tastes absolutely great, but it also looks great. The combination of yellow, creamy polenta with a crisp, aromatic chard and tofu fries is insanely delicious. This vegetarian dish is also very well composed when it comes to nutrients ie. some greens, carbohydrates from polenta, protein from tofu so it is not only delicious but also properly balanced and healthy and looks good too. 

Ingredients (2 servings)
bunch of chard
bunch (leaves and stems)One young beetroot1/4 cup polenta / corn meal1 tbsp of mascarpone cheese or 2 tbsp of double cream Salt and peppertwo large cloves of garlicrice oil for fryingapproximately 150-180 g of hard tofupinch or two of turmeric
optionally a few drops of white vine vinegarPolenta preparations:
1. Place
polenta and turmeric into a pot and pour boiling water over (3 portions of water to 1 portion of polenta)
2. 
Bring to a boil and cook for about 15 minutes over low heat, stirring constantly to prevent scorching.
3. I
f necessary, during cooking, you may add some water, but remember that polenta must be quite / very thick
4. 
At the end of cooking add the mascarpone or cream
5. S
eason with salt

Chard preparation
1. Rinse chard with water to wash out any sand
2. Dry chard leaves t
o get rid of excess water
3. 
Cut both leaves and stems into smaller pieces
4.  Finely cho garlic
5. Fry finely chopped garlic in rice oil, taking care not to burn ir, because garlic turns bitter if burned. 
6.  Add chard onto the pan and stir fry 
7. Season with salt and pepper to taste 

Tofu fries preparation
1. Dry tofu well before frying
2. Cut tofu into fries shape
3. Season with salt and fry on rice oil until crispy 

Beetroot chips preparation
1. 
Cut beetroor into very thin slices
2. 
Brush the slices with a little bit of oil or olive oil, and optionally with a small amount of vinegar
3. 
Bake in the oven at 200 centigrades a few minutes, making sure not to burn them.

Arrange everything on the plate ans serve immediately

30 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle elegancko.
    Brzmi intrygująco.
    Lubię nietuzinkowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba :) Lubię botwinkę i polente także :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko. Polecam, bo to naprawdę pyszności:-)

      Usuń
  3. Fajne te frytki ;-D Nowe oblicze ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Botwinka. Że też jej jeszcze nie jadłam w tym roku! Pięknie się prezentuje Twoja polenta

    OdpowiedzUsuń
  5. I really like that you added turmeric to the polenta. Wow! What a gorgeous color! Beautifully plated too!

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowicie eleganckie danie:) pięknie przygotowałaś i podałaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, to wygląda jak danie podane w dobrej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście wygląda jak danie z restauracji :)
    Smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, jakie to wszystko pyszne musi być...!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, wygląda jak danie z najlepszej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejna ciekawa propozycja podania mojej kochanej botwinki. I pomyśleć że dotąd widziałam ją tylko w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Głodomorku, że udało mi się Cię botwinkowo zaskoczyć:-)

      Usuń
  12. Wygląda wręcz magicznie! i co za kolory! smak musi być niesamowity... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak w istocie jest niesamowity. Pyyyyszności Blissful, pyszności! :-)

      Usuń