Absolutnym hitem i odkryciem tego sezonu jest botwinka, krótko smażona i na dodatek w wersji wytrawnej. Już raz, z wielkim powodzeniem, eksperymentowałam z nią i z pizzą. Teraz czas na botwinkę z polentą. Danie nie tylko bosko smakuje, ale i bosko wygląda. Połączenie żółtej, kremowej polenty z chrupką, aromatyczną, mocno czosnkową botwinką i frytkami z tofu jest obłędnie pyszne. Do tego dekoracja z buraczanych chipsów i mamy eleganckie, wegetariańskie, pełnowartościowe danie, którego nie powstydziłaby się żadna dobra wegetariańska restauracja. Danie jest tak skomponowane, żeby znalazło się w niej trochę warzyw, węglowodanów z polenty i białka z tofu, więc oprócz walorów smakowych macie też pewność, że posiłek jest odpowiednio zbilansowany i zdrowy.
Składniki (2 porcje) (scroll down for English)
pęczek botwinki 1 młody burak
1/4 kubka polenty/kaszki kukurydzianej
łyżka serka mascarpone lub duży chlust tłustej śmietany
sól i pieprz
dwa duże ząbki czosnku
olej ryżowy do smażenia
ok. 150-180 g tofu
szczypta lub dwie kurkumy
opcjonalnie kilka kropek octu winnego
Przygotowanie polenty:
1. Wsyp polentę i kurkumę do garnka i zalej wrzątkiem (3 porcje wody na 1 porcję polenty)
2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia.
3. Jeżeli potrzeba, to w trakcie gotowania dolej wodę, pamiętając jednak, że polenta musi być dość/bardzo gęsta
4. Pod koniec gotowania dodaj mascarpone lub śmietaną
5. Dopraw solą
Przygotowanie botwinki
1. Bardzo starannie opłucz botwinkę, żeby
2. Odwiruj w wirówce do sałaty lub wysusz szmatką, żeby pozbyć się nadmiaru wody
3. Pokrój zarówno liście jak i łodygi w drobniejsze kawałki
4. Podsmaż drobno posiekany i rozgnieciony czosnek na oleju ryżowym nie dopuszczając do jego przypalenia
5. Na patelnię dodaj botwinkę i smaż krótko ciągle mieszając
6. Dopraw solą i pieprzem
Przygotowanie frytek z tofu
1. Dobrze osusz tofu
2. Pokrój tofu w słupki przypominające frytki
3. Podsmaż frytki z tofu na oleju ryżowym
Przygotowanie buraczanych chipsów
1. Pokrój buraka na cieniutkie plasterki
2. Posmaruj plasterki buraka odrobiną oleju lub oliwy z oliwek i ewentualnie niewielką ilością octu winnego
3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni kilka minut, pilnując by chipsy się nie przypaliły
English version
Polenta with garlicky chard and tofu fries
The greatest discovery of the season is fried chard and today I serve it with polenta. This dish not only tastes absolutely great, but it also looks great. The combination of yellow, creamy polenta with a crisp, aromatic chard and tofu fries is insanely delicious. This vegetarian dish is also very well composed when it comes to nutrients ie. some greens, carbohydrates from polenta, protein from tofu so it is not only delicious but also properly balanced and healthy and looks good too.
Ingredients (2 servings)
bunch of chard bunch (leaves and stems)One young beetroot1/4 cup polenta / corn meal1 tbsp of mascarpone cheese or 2 tbsp of double cream Salt and peppertwo large cloves of garlicrice oil for fryingapproximately 150-180 g of hard tofupinch or two of turmericoptionally a few drops of white vine vinegarPolenta preparations:
1. Place polenta and turmeric into a pot and pour boiling water over (3 portions of water to 1 portion of polenta)
2. Bring to a boil and cook for about 15 minutes over low heat, stirring constantly to prevent scorching.
3. If necessary, during cooking, you may add some water, but remember that polenta must be quite / very thick
4. At the end of cooking add the mascarpone or cream
5. Season with salt
Chard preparation1. Rinse chard with water to wash out any sand
2. Dry chard leaves to get rid of excess water
3. Cut both leaves and stems into smaller pieces
bunch of chard bunch (leaves and stems)One young beetroot1/4 cup polenta / corn meal1 tbsp of mascarpone cheese or 2 tbsp of double cream Salt and peppertwo large cloves of garlicrice oil for fryingapproximately 150-180 g of hard tofupinch or two of turmericoptionally a few drops of white vine vinegarPolenta preparations:
1. Place polenta and turmeric into a pot and pour boiling water over (3 portions of water to 1 portion of polenta)
2. Bring to a boil and cook for about 15 minutes over low heat, stirring constantly to prevent scorching.
3. If necessary, during cooking, you may add some water, but remember that polenta must be quite / very thick
4. At the end of cooking add the mascarpone or cream
5. Season with salt
Chard preparation1. Rinse chard with water to wash out any sand
2. Dry chard leaves to get rid of excess water
3. Cut both leaves and stems into smaller pieces
4. Finely cho garlic
5. Fry finely chopped garlic in rice oil, taking care not to burn ir, because garlic turns bitter if burned.
6. Add chard onto the pan and stir fry
7. Season with salt and pepper to taste
Tofu fries preparation
1. Dry tofu well before frying
2. Cut tofu into fries shape
3. Season with salt and fry on rice oil until crispy
Beetroot chips preparation
1. Cut beetroor into very thin slices
2. Brush the slices with a little bit of oil or olive oil, and optionally with a small amount of vinegar
3. Bake in the oven at 200 centigrades a few minutes, making sure not to burn them.
1. Cut beetroor into very thin slices
2. Brush the slices with a little bit of oil or olive oil, and optionally with a small amount of vinegar
3. Bake in the oven at 200 centigrades a few minutes, making sure not to burn them.
Arrange everything on the plate ans serve immediately
Wygląda niezwykle elegancko.
OdpowiedzUsuńBrzmi intrygująco.
Lubię nietuzinkowe smaki.
Dzięki Amber:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
UsuńBardzo mi się podoba :) Lubię botwinkę i polente także :)
OdpowiedzUsuńDzięki Majanko. Polecam, bo to naprawdę pyszności:-)
UsuńFajne te frytki ;-D Nowe oblicze ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Oj tak:-)
UsuńBotwinka. Że też jej jeszcze nie jadłam w tym roku! Pięknie się prezentuje Twoja polenta
OdpowiedzUsuńDzięki Gula:)
UsuńAleż to jest boskie ! I pomysłowe !;-)
OdpowiedzUsuńIleż pochwał. Dzięki Feri:-)
UsuńI really like that you added turmeric to the polenta. Wow! What a gorgeous color! Beautifully plated too!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa so much:-)
Usuńniesamowicie eleganckie danie:) pięknie przygotowałaś i podałaś!
OdpowiedzUsuńDzięki za te wszystkie pochwały Antenko :-)
Usuńwow, to wygląda jak danie podane w dobrej restauracji.
OdpowiedzUsuń:-DDDD nie mogę się nie zgodzić ;-)
UsuńRzeczywiście wygląda jak danie z restauracji :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda.
Dzięki Drui za te pochwały:-)
UsuńBrzmi i wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńDzięki Świeże Jeżyny :-)
UsuńOj, jakie to wszystko pyszne musi być...!
OdpowiedzUsuńEwelajno, to jest pyszne. Boskie wręcz:-)
Usuńpieknie podane:)
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić Olesiu ;-)
UsuńWow, wygląda jak danie z najlepszej restauracji!
OdpowiedzUsuńSmakuje też, jak z najlepszej restauracji :-)
UsuńKolejna ciekawa propozycja podania mojej kochanej botwinki. I pomyśleć że dotąd widziałam ją tylko w zupie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Głodomorku, że udało mi się Cię botwinkowo zaskoczyć:-)
UsuńWygląda wręcz magicznie! i co za kolory! smak musi być niesamowity... :)
OdpowiedzUsuńSmak w istocie jest niesamowity. Pyyyyszności Blissful, pyszności! :-)
Usuń