Całkiem do niedawna agrest kojarzył mi się raczej mgliście z niezbyt dobrym kompotem z dzieciństwa. Nawet łasuchowa mama powtarza od zawsze, że z niewdzięcznego agrestu niewiele można zrobić. Jednak kilka dni temu podczas rozważań różnej treści przy winie i dobrym jedzeniu pojawił się on, zapomniany agrest o złej sławie i stał się wyzwaniem dla Łasucha. Okazało się, ze nie tylko łasuchowa rodzina uważa agrest za owoc, o którym spokojnie można zapomnieć, zwłaszcza, że przegrywa on z kretesem w pojedynku z malinami, jagodami, śliwkami, porzeczkami i masą innych letnich, sezonowych owoców. No ale jak Łasuch dostaje do rozpracowania temat, to będzie drążył, aż odkryje agrest na nowo. Pomysły różne na agrest chodzą więc za mną od niedzieli. Pierwszy, najprostszy i najzdrowszy to agrestowe lody sorbetowe. Proste, zdrowe i jak się okazało pyszne. A jednak agrest da się lubić a Łasuch ma jeszcze kilka agrestowych asów w rękawie, nie tylko deserowych.
Gooseberry until recently
was not a big hit in my family. It was rather a forgotten fruit that
noone ever used or talked about. Somehow it became a kind of challenge
for me to find out some great and innovative ways to use this fruit. It
was not an easy task since gooseberries always loose in competition with
raspberries, blueberries, currants and plums that are also in season.
I
have already some ideas in mind, one of them beinf a great summer
refreshment, that is gooseberry ice-pops. Easy, delicious and healthy
option for both children and adults. Some other gooseberry recipes are
on the way, so stay tuned:-)
agrest
agrest
Składniki (6 lodów na patyku) / Ingredients (6 ice-pops)
ok. 0,5 kilograma dojrzałego agrestu / around 0.5 kg of ripe gooseberries
cukier do smaku (ja dodałam ok. 4 łyżek) /
sugar to taste (I added around 4 tbsp)
sugar to taste (I added around 4 tbsp)
foremki do lodów na patyku (moje są z Ikei) /
moulds for ice pops (mine are from Ikea)
moulds for ice pops (mine are from Ikea)
1. Obierz agrest z ogonków / remove husks if you purchase unpeeled fruits and remove them from their stems
2. Zmiksuj agrest wraz z cukrem / Blend until smooth together with sugar
3. Jeżeli przeszkadzają Ci pestki, przetrzyj masę przez sitko / If you don't like the pips, mash the blended gooseberry through fine sieve to remove them
4. Zmiskowane owoce z cukrem przelej do foremek na lody i zamrażaj / Pour blended fruits into ice-pops moulds and freeze
Agrestowy sorbet brzmi wspaniale, dawno nie jadłam agrestu a bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie skuś się na te lody agrestowe Kuchenny bałaganie :-)
UsuńCudowny sorbet!
OdpowiedzUsuńNie lubię na patyku,dlatego zjadłabym z rozkoszą z miseczki.
Mogę wpaść?
A z agrestu można wyczarować pyszności.
To niezwykle wdzięczny owoc,choć niedoceniany.
Dla mnie patykowe lody są najwygodniejsze, ale każdy lubi co innego. Specjalnie dla Ciebie zrobię nie na patyku ;-) Właśnie odkrywam, że agrest jest w rzeczywistości wdzięczny, jak piszesz a na pewno jest niedoceniany. Nikt nie wierzy w jego możliwości a ja już widzę teraz, że są spore :-)
UsuńMuszę foremki na lody dorwać i wypróbuję. Zaciekawiłaś mnie sgrestowym smakiem. Nie jadłam jeszcze agrestowych :]
OdpowiedzUsuńDrui, agrest jest niedoceniany a ja właśnie do powoli odkrywam :-) Tobie też radzę go odkryć, bo warto :-)
UsuńAgrestu nie jadłam od paru dobrych lat i coraz bardziej za nim tęsknię. A twój przepis jest bardzo oryginalny, na lody agrestowe w życiu bym nie wpadła.
OdpowiedzUsuńAnko-Weganko, trzeba to szybko zmienić, bo agrest choć niedoceniany wykazuje spory potencjał. Ja właśnie odkrywam go na nowo:-)
UsuńJa zawsze uwielbiałam agrest, również kojarzy mi się z dzieciństwem - ale nie z kompotem, a ze świeżo zrywanymi owocami z krzaka :) Teraz nigdzie nie można go dostać :(
OdpowiedzUsuńJak to, u mnie na rynku leży sobie i czeka na mnie:-)
Usuńbrawa dla Łasucha! takich lodów chyba sie nigdzie nie uświadczy :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kaś :-)
UsuńAle mi się podobają te lody! muszę kupić sobie te pojemniczki! i podejrzewam, że agrestowe smakują niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście lody są fantastyczne, a foremki spraw sobie koniecznie. Nie są zbyt drogie a ile radości jest dzięki nim zwłaszcza podczas upałów :-)
UsuńUwielbiam agrest! Takie lody muszą smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakują Majanko :-)
UsuńSounds delicious! It's been years since I had gooseberry anything... Fresh gooseberries are hard to find here :(.
OdpowiedzUsuńWhat a pity Tessa, since gooseberry is such a great fruit. I am discovering its taste, since it's a bit of a forgotten fruit :-)
UsuńA ja widzę, że masz jakieś fajne pojemniki do zamrażania. Podziel się gdzie kupiłaś :)
OdpowiedzUsuńw Ikei:-)
UsuńSuper sorbet! Szkoda, że nie było tego przepisu jak miałam agrestowe szaleństwo w kuchni;)
OdpowiedzUsuńNo szkoda, ale agrest jeszcze się nie skończył, więc zawsze można ponownie poszaleć agrestowo ;-)
UsuńProste pyszne i zdrowe! Oto idealny przepis!:) ja bym zrobiła ale nie mam foremek do lodów :(
OdpowiedzUsuńforemki to tylko gadżet. Takie same lody można zrobić w jednym pojemniku i potem wyjmować łyżką do lodów. Albo wlać masę do pojemników po jogurcie i włożyć w środek drewniany patyczek taki jak do lodów:-)
UsuńNigdy nie przepadałam za agrestem, też zawsze źle mi się kojarzył. Ale pewnie po zjedzeniu takich lodów zmieniłabym zdanie :)
OdpowiedzUsuńAgato, jestem pewna, że zmieniłabyś zdanie:-)
UsuńTo coś dla mnie. pyszności :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Twój gust Ervisho :-)
Usuńkocham agrest .. te lody musza byc nieziemskie!!!
OdpowiedzUsuńzabieram dwa!!
pozdrawiam
Częstuj się Olesiu:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
Usuńoj z checia;)
Usuńmniam mniam! muszę iść w końcu pozbierać agerest do zaprzyjaźnionego ogrodu ;p
OdpowiedzUsuńKoniecznie biegnij po agrest, tym bardziej, że zbliża się kolejna fala upałów więc lody się przydadzą :-)
UsuńNigdy nie przepadałam za agrestem, ale muszę przyznać że lody wyglądają wyjątkowo smacznie. Intensywny kolor i pesteczki przekonują mnie do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Głodomorku, bo lody są świetne :-)
UsuńFajna inspiracja na patyku ;-) Będę musiała w końcu zakupić takie foremki do lodów ;-p
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Koniecznie, bo ułatwiają życie, zwłaszcza podczas upałów :)
Usuńz lodami agrestowymi spotykam się po raz pierwszy ;]
OdpowiedzUsuńciekawe, czy dobre ;p
Ja mówię, że pyszne, ale najlepiej spróbuj Karmel-itko sama :-)
UsuńDawno nie widziałam czegoś tak apetycznie podanego, pogoda sprzyja takim pychotom.
OdpowiedzUsuńDzięki świeże jeżyny za te miłe słowa. Oj tak, przy takiej pogodzie aż się chce pochłaniać sorbety w ilościach hurtowych :-)
UsuńAch, zjadałabym takiego loda. Agrest to jeden z moich ulubionych owoców.
OdpowiedzUsuńWhiness, skoro uwielbiasz agrest, to jestem pewna, że zasmakują Ci również te agrestowe lody:-)
UsuńOh, YUM YUM!!
OdpowiedzUsuńYou have got to submit this to the food fight feature for next month! Bring any other ice cream or fruit pops that you may have ;) Submit here: http://willcookforsmiles.com/2013/05/food-fight-party-submit-your-ice-cream-and-fruit-pops.html
I'm sooo into the fight Lyuba :-D
UsuńLody wyszły przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :-)
Usuń