sobota, 31 sierpnia 2013

Sernik na zimno z białą czekoladą / Cheesecake with white chocolate


Dla wielu, a w tym i dla mnie, kończą się właśnie wakacje. Dobrze wiem, że czas powrotu do szkoły czy pracy nie jest łatwy, ale mam nadzieję Wam go osłodzić tym pysznym, kremowym, mazistym sernikiem na zimno z chrupiącym spodem ciasteczkowym i pyszną warstwą galaretki przygotowanej na bazie letnich owoców. Przyznam szczerze, że to jeden z najlepszych serników, które kiedykolwiek jadłam, o ile nie najlepszy. Wbrew pozorom jest łatwy do przygotowania, potrzeba mu tylko trochę czasu i cierpliwości, ale warto, oj warto tego czasu trochę stracić. 


For many of us summer holidays slowly come to an end, so I thought that this cheesecake is a great way to cheer you up before difficult comebacks . I have to admit that this is one of the best if not the best cheesecakes that I have ever eaten. Crispy base, thick, dense cheesecake filling and delicious and slightly sour berry jelly on top are a wonderful combination of flavours. It is also easy to prepare yet a bit time consuming. But trust me, the final cheesecake is worth all you efforts. 




Składniki na ciasteczkowy spód scroll down for English
150 g ciasteczek digestive 
70 g masła
opcjonalnie 2 łyżeczki melasy buraczanej

Składniki na masę sernikową 
500 g sera twarogowego, tłustego, zmielonego trzy razy
250 ml tłustej śmietany 
200 g białej czekolady
skórka i sok z jednej cytryny 
2 łyżeczki żelatyny
80g cukru 

Składniki na galaretkę
250 g owoców (ja użyłam mieszanki borówek amerykańskich i malin) 
100 ml wody 
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki cukru 

Sposób wykonania ciasteczkowego spodu 
1. Roztop masło i pozwól, żeby odrobinę ostygło 
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze 
3. Dodaj roztopione masło i melasę i jeszcze raz wszystko zmiksuj 
4. Wyłóż formę na sernik masą ciasteczkową i wyrównaj 
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej

Sposób wykonania masy sernikowej
1. Wymieszaj żelatynę z łyżką zimnej wody
2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw na kilka minut do wystygnięcia
2. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno 
3. Do śmietany dodaj ser, sok oraz skórkę z cytryny i szybko wymieszaj 
4. Dodaj stopioną czekoladę i jeszcze raz szybko zmiksuj 
5. Do żelatyny dodaj dwie łyżki gorącej wody i dobrze rozmieszaj, tak, żeby żelatyna się rozpuściła
6. Wmieszaj żelatynę do masy sernikowej 
7. Przelej masę sernikową na uprzednio schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj i schładzaj przez 3 godziny 

Sposób wykonania galaretki 
1. Wymieszaj żelatynę z 10 ml zimnej wody 
2. Zagotuj owoce z 80 ml wody i gotuj kilka minut aż do uzyskania ciemnego kompotu 
3. Zmiksuj kompot 
4. Przecedź pestki
5. Wymieszaj żelatynę z 10ml gorącej wody i dobrze wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści 
6. Wmieszaj żelatynę do kompotu owocowego i schładzaj dopóki nie zacznie gęstnieć
7. Schłodzoną i troszkę zgęstniałą galaretkę owocową przelej na masę sernikową i schładzaj w lodówce przez kilka godzin 

English version
 Ingredients for a crispy cheesecake base
150 of digestive cookies
70g of butter
optionally 2 tablespoons of molasses

Ingredients for cheesecake filling
500 g of philadelphia cheese
250 ml og heavy or double cream
200g of white chocolate
zest  and juice from 1 lemon
2 tablespoons of gelatine
80g of sugar

Ingredients for a gelly on top of the cheesecake
250 of berries (I used a mix of blueberries and raspberries)
100ml of water
1 tablespoon of gelatine
2-3 tablespoons of sugar 

Preparation of cheesecake base

1. Melt the butter and allow to cool slightly
2. Process cookies in a food processor until small crumbs are formed
3. Add melted butter and optionally molasses and process once again in a food processor
4. Transfer the cookie mix onto the cheesecake tin and press to the bottom
5. Refrigerate while preparing the cheesecake filling 

Preparation of cheesecake filling 
1. Mix gelatine with 1 tablespoon of cold water
2. Melt chocolate in water bath and allow to cool for a few minutes
2. Whip cream with sugar until stiff
3. Add cheese, juice and zest of a lemon to a whipped cream and mix quickly and efficiently
4. Add melted chocolate and again mix quickly
5. Add 2 tablespoons of hot water to gelatine and mix well until gelatine dissolves
6. Mix in gelatine into the cheesecake filling
7. Pour over the cheesecake filling on the cookie base, make in even and refrigerate for 3 hours 

Preparation of jelly topping
1. Mix gelatine with 10ml og cold water
2. Bring fruits and 80 ml of water to a boil and cook for a few minutes until thick compote is formed
3. Blend until smooth
4. Sieve in order to remove pits
5. Mix gelatine with 10ml of hot water and mix well until it dissolves
6. Mix gelatine with berry compote and refrigerate until it gets slightly thick
7. Pour over cooled and slightly thickened fruit jelly on the cheesecake filling and refrigerate for a couple of hours



Źródła przepisu i inspiracje: klik i klik / Recipe sources and inspiration: click and click

33 komentarze:

  1. Ta galaretka na wierzchu...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudo:-) A dekoracja prześliczna:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczu nie mogę oderwać :). Zapewne nie oderwałabym się również od talerza :).

    OdpowiedzUsuń
  4. O, widze, ze koniec diety :))) Dla takiego sernika warto zgrzeszyc :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, dieta dietą, ale czasami trzeba sobie trochę podogadzać :-) Pozdrowienia ślę :-)

      Usuń
  5. That is just one of the most gorgeous cheesecakes that I have ever seen! Simply stunning Joanna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały!
    Taki jeden kawałek sprawił by mi mnóstwo radości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety był tak pyszny, że został już cały pochłonięty, ale obiecuję, ze w kolejnej edycji będzie czekał na Ciebie duży kawałek :-)

      Usuń
  8. wierzch wygląda jak tafla lodu - perfekcyjny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) I ta biała czekolada... mmm...

    OdpowiedzUsuń
  10. To chyba najladniejszy sernik, jaki ostatnio widzialam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny sernik! Twoje zdjęcia mnie powalają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ piękny serniczek i zdjęcia niesamowite!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko. Zapewniam, że serniczek smakuje tak samo dobrze jak wygląda :-)

      Usuń
  13. O rany, jak o pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  14. OMG!!! Bosko wygląda... i tak pewnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękny,
    Mam jedno pytanie: jaki wymiar foremki.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario, sernik na zdjęciu był robiony w foremce o średnicy 26 cm. Można też zrobić z ciut mniejszej - sernik wyjdzie odrobinę wyższy :-). Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń