sobota, 19 lipca 2014

Zapiekany omlet z letnimi owocami / David Eyre's pancake with summer fruits


Przygotowanie tego fikuśnego omleta wbrew pozorom nie jest trudne, a efekt końcowy zniewalający, więc warto wstać te kilka minut wcześniej w weekend, rozgrzać patelnię i przygotować takie pyszności. A potem z powrotem powędrować do łóżka i cieszyć się leniwym i rozpustnym śniadaniem, po którym dzień po prostu nie może się nie udać.

Preparation of this pancake is not difficult at all, while the end result is quite spectacular. That's why I really don't mind getting up a bit earlier during the weekend in order to warm the cast-iron skillet and prepare such an awesome pancake. Then I usually come back to bed and enjoy lazy and indulgent breakfast.



Składniki (1 porcja) scroll down to English version
inspiracja: Kukbuk Marzec  - Kwiecień 2013
2 duże jajka
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
szczypta soli
ok. 100 g serka twarogowego lub ricotty
ok 5 łyżek cukru pudru - część do dosłodzenia serka, część do posypania omleta
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ulubione letnie owoce (ja użyłam dwóch moreli garści czereśni i garści czerwonych porzeczek)

1. Nagrzej piekarnik do 220°C 
2. Przygotuj serek twarogowy. Dodaj do niego ekstrakt waniliowy i 2  łyżki cukru pudru i dobrze wymieszaj
3. W misce ubij lekko jajka
4. Do jajek dodaj mąkę, mleko, szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej i wszystko dobrze wymieszaj
5. W żeliwnej patelni z wysokimi brzegami roztop masło. Rozprowadzaj roztopione masło po całej powierzchni patelni, tak żeby i dno i wewnętrzne boki patelni były pokryte tłuszczem. Pamiętaj, żeby użyć patelni, którą można wkładać do nagrzanego piekarnika. 
6. Wlej na patelnię masę jajeczną
7. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Podczas pieczenia kant omleta będzie się podnosił i wyginał w falbankę
8. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj omlet serkiem waniliowym, posyp świeżymi owocami, posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj. 


English version
Ingredients (1 serving) 
inspiration: Kukbuk magazine Mar-Apr 2013
2 large eggs 
0,5 cup flour 
0,5 cup milk 
pinch of freshly ground nutmeg 
2 tablespoons of butter 
pinch of salt
around 100 g of ricotta cheese 
around 5 tablespoons of icing sugar 
1 tablespoon of vanilla extract 
summer fuits of your choice (I used 2 apricots, and handful of each sweet cherries and red currant) 

1. Turn your oven on and set the temperature for 220°C 
2. Add vanilla extract and 2 tablespoons of icing sugar to ricotta cheese and mix well. 
3. In a bowl beat eggs slightly 
4. Add flour, milk, pinch of salt and pinch of nutmeg to egg mixture and mix everything well. 
5. Melt butter in cast-iron skillet. Spread metled and hot butter evenly on the botton and edges of the skillet.  Be sure to use the skillet that can be inserted into the hot oven. 
6. Pour egg mixture onto hot skillet
7. Place in the hot oven and bake for 12-15 minutes. During baking the edges of the pancake should puff and create a ribbon-like structure.
8. Remove from the oven, spread vanilla cheese on top, sprinkle with fresh fruits, dust with icing sugar and serve immediately. 


24 komentarze:

  1. O mamo, ale foty, ale śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłem omlety :O
    Pysznie to wygląda :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały omlet! Po takiej porcji jesteśmy zaopatrzeni w energię i dobry humor na cały dzień! :) Ach, gdyby tak tylko moje dziecko pozwoliło na ponowny powrót do łóżka... ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śniadanie to ja mogę jeść cały czas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda, pycha śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Chętnie bym zjadła takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale kusisz tym śniadaniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też się dziś raczyłam omletem ale nie takim wspaniałym! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. znakomity, letni omlet, idealny na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Omlet? Oj, dawno nie jadłam. To zrobiłaś królewskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te morele wygladają cudownie:) chcę chcę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem, czy ja już nie wstałam właśnie wcześniej i czy nie idę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  13. aahhh...ileż bym dała za takie sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To wykombinowałaś niezłe cudo z rana .

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudny!
    Uwielbiam ten omlet o każdej porze dnia.

    OdpowiedzUsuń
  16. No no, to najpiękniejszy omlet, jaki widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. omlet z owocami...brzmi intrygująco a wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń